Harrier Gr.7 Revell 1/72, Eduard PE

Previous topic - Next topic

zamorano

Hasegawa/Revell Harrier Gr.7 plus Eduard PE set... Ovo će da bude projekat za uživanje.

Nisam neki koji se žali na makete koje moraju da se šmirglaju, niti volim da dajem pare za nešto što mogu da napravim sam (3 eur maske za farbanje? Nikad! :)), ali cenim kada je to što se dobije vrhunski urađeno. A ovo je - ako ste ikada razmišljali kakav je to um koji može da smisli jednu origami figuru, da zna da u prvom koraku savije papir na trećinu da bi na kraju dobio pingvina, e pa ovo nije baš to ali je komšiluk :).

Ima dosta delova, svi izgledaju savršeno:

A bogami ni Eduard se nije štedeo, biće tu posla... Ali će da se radi uz pesmu :).

Neću sad mnogo da zalazim u detalje i da analiziram maketu, pre svega zato što se ne razumem previše u Herijera - ali ću da proučavam detalje u hodu, i videće se, nadam se, sve što je bitno.

Ono što znam je da je ovo u stvari maketa AV-8B Harrier-a koja je delimično modifikovana da postane Gr.7. Koliko se sećam onoga što sam gledao, glavne razlike između AV-8B i Gr.7 su nos i neki podvesnici (ima dva dodatna za sajdvajndere na krilima, i ako se ne varam top na "trbuhu" je drugačiji). Plastični delovi uglavnom imaju odgovarajuće varijacije za Gr.7, dok su ecovani delovi isključivo AV-8B, ali mislim da je to dovoljno dobro. U svakom slučaju, vratiću se na svaki detalj kako bude dolazio na red.

Kao što rekoh, delovi se uklapaju tako da je to umetnost :). Kabina i polovine trupa mogu da se spoje bez lepka, ima kanal u koji pod kabine taman legne i nema greške.

U poređenju sa nekim istočnoevropskim maketama gde se ne dobijaju čak ni vođice (a to je zato što se sigurno ne bi uklopile ;)), ovo je svemirski brod... Da li je neophodno? Nije. Ali umesto da se trudim da mi se sve poravna dovoljno dobro, sada ću taj trud da uložim u nešto drugo.

Još jedan primer su usisnici. Pogledajte te žljebove uz ivice, izgledaju malo čudno dok ne provalite kako treba da se uklopi. Ali postoji samo jedan način da se uklopi, i kada ga potrefite sve samo klikne - i čak sa donje strane lepo proviri ležište za prednji točak... Origami!

Ove "herijerske" bočne mlaznice što rotiraju se ne lepe već imaju gumene prstenove tako da se samo uglave u sredinu i onda mogu da se mrdaju - nisam siguran koliko će to da bude pametno pošto će u njima biti par ecovanih delova, videćemo...

Jedan pogrešan detalj, koji možda i ne bi bio toliko upadljiv, je sedište... U maketi je dato S-III-S sedište iz AV-8B. Gr.7 ima Martin Bejker Mk.12 sedište koje je slično ali se i razlikuje dovoljno da se primeti - pre svega nema ta rebra na naslonu koja su čak previše izražena i za S-III-S.

To ću malo da doterujem, ako ništa drugo da sastružem rebra. Inače, odlična fotografija Martin Bejker sedišta može da se nađe, za divno čudo, na Martin Bejker sajtu:

http://www.martin-baker.com/products/Ejection-Seats/Mk--12H---Harrier.aspx

Nisam siguran da li baš ovako stoji i u avionu, sa svim ovim kaiševima, zasada nisam stigao da nađem dobru fotografiju... Još ću da tražim.

Koga zanima, ovde ima par dobrih slika ovog drugog sedišta, može da se uporedi:

http://www.ejectionsite.com/av8bseat.htm

Nego... Dosta teorije. Da mi probamo to ecovano na šta liči:

Hm, možda sitničarim (reč koja ima posebno značenje kada se primeni na PE delove u 1/72 ;)), ali nekako mi ove rupice u konzolama i komandnoj tabli nisu baš... Izgleda kao onaj neki telefonski switchboard - ili kako se to već zove, ono "halo Požega" :). Suviše je ravnomeran raspored a obične rupe, više bih voleo da bude i poneka linija kao što je taj lavirint na levoj konzoli. Šta hoću da kažem: razmišljam kako da ih ofarbam. Da udarim crno pa u rupice sivo ili sivo pa u rupice crno (kako već gde treba), dobiću tufne, nije neki efekat... Ne mogu četkicom mnogo da manevrišem, suviše je sitno, moram da pratim to što ima ugravirano. Aha, možda bih mogao sad da razvučem preko ovoga dekale, ako uhvati malo reljef to može da ispadne interesantno? Ili čak da iseckam dekale pa da napravim kombinovanu tehniku... Trebaće neko jače sirće da to sve legne, ali bar hemijskog oružja imam. A oko ovoga svakako ima smisla potruditi se.

Pozdrav!

Kerber

samo se ti potrudi, nece izostati dobra maketa na kraju.
lep avion, delovi se lepo uklapaju...sta ces vise?

Profa

Evo ti dva albuma, pa ti pregledaj:
GR.9: http://www.czechairspotters.com/galerie/thumbnails.php?album=7
AV-8B: http://www.militaryfactory.com/imageviewer/ac/gallery-ac.asp?aircraft_id=47
Ja bi ih iskoristio da komande, tj. kokpit odradim onako kako jeste na pravom, bez mnogo mudrovanja... :think
Bogu fala što sam Lala! :)

zamorano

Dobra referenca, 'fala! Mislim da ću baš takvu mašinu da pravim - IV AC, ovo sa crveno-crnim znakom sa žutim munjama... BTW, kako bre gužvaju te kaiševe u kabini, jesu oni išli u vojsku? ;) Opet se ne vidi sve što sam ja zamislio ali ja sam zamislio da pravim ono što je na MB-ovoj slici, a praksa je drugačija...

Inače, s obzirom da je ovo moderan avion ima štošta o njemu da se nađe na netu, ali opet malo je onih koje puštaju da zavire u kabinu, tako da je ovo odlično... A ko hoće štampanu literaturu za Gr.7 preporučujem Crowood-ov Harrier Inside and Out, ima odlične fotke jedne solidno trošene mašine, zavukli su joj kameru da izvinite u svaku rupu. (Hehe, malo mi je čudno - ovo je kao novija sprava od recimo Spitfajera pa mi nekako podsvesno dođe da je napravim novu... A u stvari mašina k'o mašina, pa još ratna, isto se troši. Ima po netu slika tih Gr.7-ica prilično izraubovanih, probaću da repliciram taj "look").

Pozdrav!

zamorano

Nastavljamo priču posle kraće pauze...

Igranje sa mlaznicama, prvo zadnjim a slična priča će da bude i sa prednjim.

Kada se uklone ova plastična rebra, vidi se da nije ni bilo zamišljeno da neko gleda unutra. A ecovani delovi ne sakrivaju nimalo vođice i ostale ružnjikave detalje unutra. Ok, nisam ni očekivao da će da bude nešto na brzinu, svaki pod-sklop je u stvari mini-maketa za sebe.

Kad smo već kod mini-maketa, prioritet mi je u stvari kabina, da sklopim trup pa posle mogu da se igram. Sa sedišta sam skalpelom rebra koja suviše liče na AV-8B sedište, a onda probao uz pomoć Tamiya dvokomponentnog gita da dodam šta fali. Taj naslon koji sam dodao sam namerno napravio malo naboran i kriv - mada baš ne izgleda tako :). Ali sakriće ga kaiševi.

Kaiševi koje je dao Eduard su suviše siromašni za ono što meni treba (iako verovatno adekvatni za AV-8B kojem su namenjeni) - a treba mi da bude šuma kao što je na Martin-Bejkerovoj fotografiji u prvom postu. Konačno imam dobru priliku da mogu da napravim kabinu u kojoj je prava gužva (što bi rekli, "busy") i probaću da je ne propustim.

Inače, smislio sam rešenje za farbanje kabine, kad pogledate sve što ima u ponudi otprilike je jasno šta je činiti:

Dekali su odlični, rasparčani su tako da (uglavnom) pokrivaju samo to što je crno na maketi, tako da bi teoretski mogao da ofarbam sve sivom i samo nalepim dekale preko. Ok, taj centralni deo komandne table je ipak više crn nego siv, i verovatno ima još izuzetaka ali generalna strategija bi mogla da bude ta. Samo da nateram dekale da dobro legnu na reljef PE delova i moglo bi da ispadne stvarno dobro.

Kaiševe sečem od etikete sa duksa. Probao sam da napravim traku Olfinim skalpelom sa dva sečiva, ali najtanje što on može je milimetar, a meni treba pola od toga. Zato će da radi dobri stari lenjir i običan skalpel.

Ecovane kaiševe sam isekao, svaki na četiri dela - kaiš, taj neki bočni - ovaj, lastiš?, šnala, i ta ručka na šnali koje valjda nema na Gr.7. Ništa od toga neće da se baci! Možda će da se izgubi, ali to je drugo.

I tako...

Malo savijanja, malo ubeđivanja super-lepkom i na kraju nije ispalo loše. Malo je grbavo od četkice ali neće se videti u gužvi. I deluje možda malo igračkasto, mislim da će neki wash na kraju to da uozbilji. Ili upropasti ;D.

Na kraju, da vidimo kako to izgleda kada se sklopi trup:

Biće nešto od njega!

Sledeći su donji kaiševi, imam još neke ecovane ručke koje tu dođu (katapult i to), a možda namontiram i nešto od one kvazi high-tech skalamerije koja se nalazi na bočnim stranama sedišta :). Biće bar još jedan post samo u vezi kabine, izgleda.

Pozdrav!

ubermagog

Vrlo dobro ovo izgleda... Harrieri imaju izduvnike na puno mesta, kao i dosta pomičnih površina pa ima prostora za igranja sa farbanjem i efektima

Pedja

Ovo izgleda odlično!!Želim ti mnogo zadovoljstva u radu.
Harrier je, inače jedna od mojih omiljenih mašina, do sada sam uradio AV-8A (Esci), Sea Harriera (Hasegawa), Gr3 (Italeri) i radio sam i Gr7 (Italeri) ali bih rekao da ovo nije ista maketa kao Italeri. Ta maketa nije više kod mene,a kako vidim ovaj bi mogao da bude dostojna zamena.
Da rezimiram....hoću i ja jednog Revell Gr7, svidja mi se!!

Profa

Lep napredak za sada, samo tako napred!
Mene čeka jedan Esci u šteku, al' Bog zna zad će da stigne na red... :zvizduc
Bogu fala što sam Lala! :)

zamorano

Dosta posla a napredak slabo vidljiv (da ne kažem - sitan)... Tako je to sa ecovanim delovima u 1/72.

Dodato još malo kaiševa na sedište i zalepljeni dekali sa instrumentima:

Oko dekala sam dosta cinculirao da se lepo zalepe preko PE delova tako da se ocrta reljef... Posle sam lupio blagi filter sivom da malo ubije kontrast (inače instrumenti izgledaju malčice kao da su nacrtani... Što i jesu). U nekom trenutku treba tu da montiram još kojekakve ručice i slične stvari koje bi mogle još malo da mu daju na živosti... Moram dobro da smislim redosled koraka jer ako tu sitnuriju montiram pre nego što stvarno moram, doživeće značajne gubitke :).

Dalje: turbina ofarbana u neku metalik mešavinu i maskirana, zatim ostatak ide u belu. Usput, kad se već prlja erbraš, zidove kabine krečimo u sivo...

Taj deo oko turbine sam probao da odradim da izgleda prljavo - prvo crno-sivom pa onda gradacija belom. Možda posle uradim još malo mazanja (nekom prljavo smeđom, na pravoj mašini ima i te nijanse), ali mislim da se spolja ne vidi toliko dobro tako da je možda ok i ovako. Ovog puta sam odlučio da me ne mrzi da sve odradim kako treba... Ili bar da probam.

Kad smo već kod toga, tu postoji rupa na spoju koja će, kažu, da bode oči... Ova dole mi se čini ozbiljnija, gornja se maltene ni ne vidi kada se postave svi delovi usisnika. No problem, gitujemo dole:

Ovo sam malo kasno ukapirao - posle farbanja bele - ali svejedno će belom još da se radi, treba srediti i prefarbati taj spoj sa trupom, tako da nije strašno. Nisam stavio previše gita, bitno je da ga bude uz spoljnu ivicu. Uzgred, turbina je već bila maskirana kao priprema za to farbanje:

Maska će da ostane tu i nakon sklapanja trupa kako taj dodatni prelaz belom ne bi ušao i unutra i napravilo štetu. Posle ću da je izvlačim kako znam i umem, ali bolje biti siguran.

(Napomena: ovde su slike date tematski a ne hronološki, zato su neki delovi malo zalepljeni pa onda malo nisu :)).

Treba dobro da proverim šta sve moram (ili je lakše) da uradim pre spajanja trupa. Jedna stvar je isecanje mesta za vazdušnu kočnicu (Eduard kaže da se uradi posle, ne slažem se). Dati su ecovani delovi, jedan za unutrašnjost i tri za tu "klapnu" koja se pomera: ovaj deo u obliku polumeseca ide između druga dva da služi kao odstojnik, ne mogu ni da pretpostavim koja veština sa lemilicom je potrebna da se sve namesti kako su zamislili.

Ja sam uradio kako sam znao (i, naravno, prvo zalemio pa onda pogledao slike kako to stvarno izgleda pa lepo odlemio i sve ispočetka). Čini mi se da može da prođe, strana koja se dobro vidi spolja je u solidnom stanju iako sam ovu drugu dosta ulubio.

Ostalo mi je da zapušim te procepe po ivicama poklopca... Samo, kako? Super lepak + puder? Ali onda moram da šmirglam, što je malo pipavo kod PE delova... Git plus aceton? Ne znam da li će da se zalepi za PE? Ali možda lepak za drvo? U svakom slučaju bi bilo dobro da nađem nešto što može hemijski da se poravna a ne mehanički. Ako neko ima rešenje, biću mu zahvalan.

Usput proban i unutrašnji deo koji ide u rupu napred - to se zove Lift Augmentation Device, recimo... I služi za povećavanje liftova :). Pasuje savršeno:

Nastavlja se i večita bitka sa mlaznicama... Sloj gita pa struganje pa sloj gita pa struganje. Zasada obećava, samo da ne preteram pa previše istanjim ivice.

Sledeće: suptilno prljanje kabine (sa sve sedištem) - wash, filtri, fading... Da se manje šareni.

Pozdrav!

PELE

Ахахаха е обожавам да гледам ове твоје пројекте у раду, увек доста слика и текста, баш детаљно, браво!

Одлично дељеш ову макету, једва чекам наставак!  :cheers

Pedja

inspirativno i detaljno, nema šta,pedantan rad. U medjuvremenu sam nabavio novog Airfix-a,u nkutiji deluje vrlo kvalitetno.

Sandman

Ja sam uradio kako sam znao (i, naravno, prvo zalemio pa onda pogledao slike kako to stvarno izgleda pa lepo odlemio i sve ispočetka).

Dosta je pipavo za rad sa lemilicom - imaš neki specijalni tanki vrh lemilice ili samo strpljenje?
Možda je moglo sve i superlepkom da se odradi - ne znam sad napamet kako naležu ova tri dela...

Git plus aceton? Ne znam da li će da se zalepi za PE?

Trebalo bi da može, sam nemoj mnogo da "cickaš" taj deo posle nanošenja - samo skini acetonom višak razređenog gita oko spojeva i to je to - git se meni odvajao od metalnih delova tek nakon teške fizičke obrade (šmirgla + turpija!)

Ali možda lepak za drvo?

Može i to ali je teži za skidanje od gita razređenog acetonom/razređivačem, a i ostavlja gumirani finiš na kraju!

Jeste mali napredak do sada, ali zahvaljujući tvojoj priči zabavno je za čitanje i posmatranje!  :super

I da citiram Lanmija: "Život je suviše kratak za eceraj..." (pa moj nastavak) "....zato ga upotrebi dok si još u punoj snazi!" :D

Čekamo nastavak radova...  :cheers

zamorano

Hajde da okačimo i ovde neku sličicu, ide polako ali prođe puno vremena pa nemam pojma koliko sam u zaostatku. (A moram i da požurim jer ću da obrnem pun krug sa brojevima fajlova na foto-aparatu pa će sve još gore da mi se pomeša). Dakle:

Još malo šminkanja sedišta i kabine... Malo sam kao doterao džojstik da više liči na pravi...

... i zalepio par znački na sedište (ukradenih iz A-37, nisam našao ništa bolje - eto ideje za proizvođače dekala, jedan set za detaljisanje NATO aviona bi mi taman legao).

U kabinu sam ubacio još poneki detalj tamo gde je izgledalo suviše prazno, i pošto je to bio završetak radova, ostatak od sitnurije koja bi se u suprotnom pogubila. Negde tokom ovog procesa je urađen i lagani sivo-braon filter preko sedišta da ne bude previše šareno.

Na slici se ne vidi, ostala je zalepljena maska preko turbine unutra, pošto će posle montaže belom da se popravlja spoj.

I konačno jedan veliki korak: spajanje trupa! Negde sam video da majstori to rade tako što samo pređu tečnim lepkom po ivicama - e pa sa Humbrol tečnim lepkom to izazove da se ivica lepo ugravira, tako da sam morao da odradim nekoliko rundi gitovanja (što Tamiya što Mr.Surfacer, malo erbrašem malo "peške") i šmirglanja.

Točkovi treba da se seckaju da bi se ugradile ecovane zamene poklopaca i još koječega. Malo sam ugravirao ivicu između gume i viljuške stajnog trapa, mislim da će izgledati ubedljivije a sigurno će se lakše farbati.

Nosni točak će da bude malo nezgodan jer tesno ulazi u svoje ležište, nije predviđeno da ima dodatke.

I sad ecovanje i još poneki dodatak na stajni trap:

Malo sam tu seckao i oblikovao skalpelom, ulubio postojeći far i dodao još jedan manji i dodao poneku žičicu od razvučenog stirena. Čisto da izgleda malo življe.

Ovi dugački ecovani delovi što liče na oluk su u stvari poklopci od kutija točkova na krilima, doći će ovde -

- ako uopšte uspem da ih montiram, nemam pojma kako to da izvedem pošto se lepe ivicom... Verovatno uz pomoć trika ;)

Pokušao sam da popravim ranije pomenuti ulubljeni ecovani deo tako što sam zalepio sa unutrašnje strane parče plastike:

Ispalo je malo bolje (zaboravio da slikam) ali podsetnik za sledeći put (i za druge koji rade nešto slično): PRVO zalepiti ojačanje od plastike pa onda montirati.

U međuvremenu se nastavlja se borba sa mlaznicama, rešio sam da budu savršene iako se neće ništa videti unutra :).

Našao sam odlično rešenje za poravnavanje unutrašnjosti: Mr.Surfacer, jako razređen nitro razređivačem, samo se šljune debelom četkicom unutra... Kada se osuši, zadržava oblik, čak ostane glatko... Čudo jedno. Samo treba paziti da ne ostane neki balončić: ako ostane, onda šmirglanje pa poravka na isti način.

Svidelo mi se pa sam namazao razređeni Surfacer i na ostale ecovane delove, izgleda da nije loša podloga za boju - a ne moram posle da perem erbraš.

Rešio sam da stavim turbine i u ove dve zadnje mlaznice, tu ima šanse da se vide. Samo kako da ih napravim?

Rešenje: dvokomponentni epoxy (onaj najobičniji za hidroizolaciju - jeste malo grub ali radi posao), ovaj neka burgija za bušenje rupa da se dobije nešto što liči na turbinu, i zumba da to iseče... Trebaće još malo šmirgle da se deo istanji ali nije loše.

Formacijska svetla su data ugrađena na samom trupu - previše ispupčena i izražena, koliko ja vidim... Na pravom avionu to izgleda kao da je nacrtano, nema nikakvu dubinu?

Još više me zbunjuje što je Eduard dao ecovanu zamenu za ovo. Ja mislim da to samo sastružem i stavim dekale - koji takođe dolaze sa maketom. Ne da mislim nego sam već sastrugao:

Uzgred, ovde se vidi i pomenuta popravka belom na usisniku.

Šta nam još fali da bismo mogli da farbamo trup? Pod jedan, kabina... Pošto je preterivanje na ovom projektu standardna stvar, maskiram i farbam providne delove prvo iznutra. Malo je nezgodno maskirati konkavnu površinu, probao sam da seckam polukružne delove maske i to se malo bolje uklopilo - naravno, trebalo je probati više puta da se pronađe prečnik koji pasuje.

Ne vidi se na slikama, zadnji deo poklopca sam prvo odradio nekom sivom pa onda crnom, u nadi da će siva da se vidi kao tanka crta spolja. Video sam da tako nešto ima na pravim mašinama (to je čak možda onaj eksploziv koji odstranjuje poklopac kod katapultiranja?)... Nisam još imao hrabrosti da skinem masku i pogledam sa druge strane kako izgleda, biće u sledećem nastavku :).

Pozdrav!

Sandman

Lepo napreduješ sa radovima, stajni trap deluje dosta bolje sa ecovanim dodacima, a formacijska svetla definitivno treba da budu ravna sa površinom oplate...

Na ove dve slike se dosta lepo vidi kako otprilike izgledaju

http://data.primeportal.net/hangar/luc_colin/harrier_gr.7/Harrier_GR.7_010.jpg
http://data.primeportal.net/hangar/luc_colin/harrier_gr.7/Harrier_GR.7_042.jpg

Uopšte, pogledaj walkaround za ovaj avion na Primeportal sajtu:

http://www.primeportal.net/hangar/luc_colin/harrier_gr7_walk_1.htm

zamorano

E da, taj walkaround mi je glavna referenca, odličan... Uslikano je skoro sve sa taman dovoljno detalja, samo je iz nekog razloga autor preskočio kabinu ???. I lepo se vidi prljanje, to ću takođe da probam da simuliram.

Pozdrav!