Airfix : Focke Wulf Fw 190D, 1/72

Previous topic - Next topic

Dude

Još jedan u nizu "building on a budget" Luftwaffe.U pitanju je verovatno većini ljubitelja poznat stari Airfixov model Focke Wulfa-a, tačnije Fw 190 D-9.Svejedno uradiću recenziju, (da se zna o čemu je reč, ukoliko mi budu potrebni saveti, kad krenem sa radom).Sadržaj pakovanja je sledeći  : delovi na 3 grane + prozirni deo, dekali i naravno sastavnica.

Delovi su izliveni u sivoj plastici, klasičnoj za Airfix i odličnoj za obradu, flash-a ima vrlo malo, ali ništa što se ne može korigovati šmirglicom.Paneli su fino urezani, neznam koliko se to primećuje :

(Slikam grane, svaku zasebno, ali pošto rezolucija telefona nije prevelika, puštam ih i kroz skener)...

Prozirnost stakla zadovoljavajuća, iz jednog je dela, a donji deo je malo iskrzan, pošto se odvojilo od grane u transportu ili je tako izliveno, ali nadam se,  i to se da srediti...

Oko unutrašnjosti kabine, nema puno toga da se radi, jer posle samog sklopa se malo toga vidi od unutrašnjosti, a i komplet uključuje figuru pilota, pa ko voli na taj način značajno može rešiti taj problem.Što se same figure tiče, jako je dobro i detaljno izlivena, za razliku od recimo Revell-ovih, pa iako i sam nisam ljubitelj verovatno ću ovog čovečuljka uglaviti u kokpit.Rezervoar je izliven glatko, bez ijednog detalja, i ne vidi se bočna linija na njemu, što mi se naravno ne sviđa i moraću to da prepravim.Propeler i poklopac su odlični...noge stajnog trapa i točkovi isto deluju dobro, probao sam kako upadaju.
Sastavnica je presavijen papirić, koji više liči na uputstvo za upotrebu nekog leka :), ali što se toga tiče to nije od velikog značaja, sklapo sam i bez sastavnica, što može imati i svoju draž.Ono što mi se ne sviđa je kolor šema, koja je odštampana na zadnjoj strani kutije i po meni nije baš najbolje urađena.

Takođe, sami dekali, ne deluju baš najbolje, ali neću o njima da sudim dok ne budu isprobani! Dekalima  i kolor šemom se nude dve opcije za : Fw190D-9 : IV (STURM)/JG3 Prenzlau, March 1945., čuvenog Lt. Oskar Romm-a, sa čak 92 pobede.   i    6th Staffel II Gruppe J.G.26, Nordhorn, 1945., sa oznakom žuta 10-ka.

Kolor šema i dekali i jesu problem, povodom koga pravim recenziju ove makete.Pošto  nemam u planu da radim ponuđene opcije!Ali s obzirom da je ovo mesto rezervisano za recenzije, o tom pitanju otvoriću  temu, gde bi svi oni, koji su voljni mogli da mi pomognu...kad krenem sa radom... kad krenem da deljem  :deadhorse

Na kraju ipak skidam delove sa grana i isprobavam kako se uklapaju.Uklapanje je odlično...U svakom slučaju ova "Dorica" je solidna maketa i deluje primamljivo za rad.Potrebno je naglasiti da je nabavljena po ceni od 550 din. čime je taman doglavila do svote, koju sam planirao da potrošim prilikom poslednje nabavke(zalihe za zimu se polako gomilaju).Jedva čekam da nađem prve slobodne dane, kako bih krenuo sa radom!
Pozdrav!!! :pilot

djos & filip

Iako je ovo "niskobudzetna" maketa i iz nekih "davnih vremena", na forumima se srece sasvim lepo odradjena.

Jedan od linkova gde se moze videti gotova:

http://airfixtributeforum.myfastforum.org/archive/airfix-1-72-focke-wulf-fw-190d-9-01064__o_t__t_5910.html

U svakom slucaju, hvala na prikazu, i srecan rad :)

Pozdrav

Ovo je samo hobi, ovo je samo hobi, ovo je samo......

drakii

Bajata maketishka, ali jako dobra, iako prilichno skromna, pakovana u tri varijacije oznaka, uz malo vishe truda i preurezivanja panela, moze da se uvede u prvu ligu !... naravno treba dopuniti kabinu i promeniti srchu (staklich) sa npr, vishkom iz Italaerei ( sada) Italeri, ovaj osvrt na recenzaciju da je ovo bolji FW 190 D 9 u masi drugih ( Lindberg, prastari Airfix od 17 delova, ne mislim na poseban, a takodje prastari nijihov D-13,  tu je i Tamiya, koji je od najboljih dosada u ovoj razmeri, ali ima i on mana, neshto "slabiji" je Academy, dva pakovanja - razlika u oznakama, interesantan i vrlo-vrlo dobar Hobby  Boss-ov iako je uradjen ala Snap-tite, a sada o Hasegawa deovima, dve generacije, stari je bljak, ali novi alat je duugo bio broj jedan u nizu, beshe i nekada davno, pre chetrdesetak godina UPC-ov, pojma nemam chiji su alat koristili, lichio je na Frog-ovu tehnologiju, ali ga Frog nije radio-koliko ja znam, osim Ta 152 H, Aoshima je dala najbolji poslednje navedeni sa loshim cheonim poklopcem motora ("radijatorom"), da ne kazem cowlingom, nije bre nash rech, chak pet pakovanja H-0 ili H-1, sitno korigovana kopijica Art model, Aoshime, da ne zaboravim, Dragon u verzijama H i C, nego da se vratim na temu , maketa se prilichno dobro uklapa, malo kitovanja kada se spoje krila i to odozfo, malo i kod spoja trupa i krila, mogucha hibridizacija sa Revell-ovim, naravno novim alatom A/F  za unutrashnjost kabine, kadica,  sedalo , palica, instrument tabla uz odsecanjetrupa u delu poklopca kabine, izduvnici su solidni, a cowling (he-he) treba malo gracirucbuti, mislim na prstenove, pre svega ispred "shkrga", dadoshe oni i u negativu neke panele, ali malo prenaglasheno, a pozitiv je vrlo nezan, lako ukloniv i preurezljiv, plastika dushu dala za grebanje i struganje, na gornjem poklopcu motora sa topchichima doraditi mali usisnik, makar izbuskiti rupicu spreda, , kanta za gorivo glatka, zamenljiva, ko ima "spare parts", ili se bacish u poso i dodash horizontalni prste i poprechnu gravuru, noge glavnog stajnog trapa nisu idealne, ali podnoshljive,  poprilichno, chak sasvim podnoshljive, poklopci predebeli i klot, pos'o, ili ih zameniti, npr Revell-ovim uz malo korekcije-uklapanja, preporuchujem promene krilnih prangija, a tochkovi, nisu bili bash takvi, moze i Revellizacija, pilot u ovoj konstalacije ne upada u kabinu, ali neka ide pa-pa, repni tochak dobar, hooorizontalci, mogu da se provuku, a onda farbanje, lepa bre maketica, tol'ko za sad' , pozdrav i cepaj, nije skup, josh uvek moze da se ndje i pakovanje u crvenoj kutiji sa PAPAGAISTAFFEL oznakama, samo su dali preshiroke bele shtrafte   :deadhorse