Polikarpov I 153 Chaika, Flashback 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Pocetkom tridesetih godina proslog veka ruski konstruktor Polikarpov zapoceo je seriju lovaca sa predznakom "I", istrebitelj-lovac.
Vecina njegovih projekata odlazila je na proizvodne trake.
Na zalost pred sam rat 1939 godine bilo je jasno da je Rusija naoruzana losijim avionima od zapadnih pa su se trazila nova prelazna resenja do dolaska lovaca koji su ravnopravno mogli da se mere sa onim u Nemackoj ili Engleskoj.
Nakon uspesnih aviona kao sto su I-15 i poboljsani I-152, polikarpov je dosao na ideju da sam po sebi dobar trup sa I-152 ukrsti sa galebovim krilom, boljim motorom, uvlacivim stajnim trapom i jacim naoruzanjem cime je nastala serija lovaca pod oznakom I-153 Caika.
Kako su stigli prekasno da bi bili isprobani u gradjanskom ratu u Spaniji, prvi poligon im je bila Mandzurija 1939 godine gde su se vrlo uspesno nosili cak i sa japanskim jednokrilnim lovcima tog vremena.
Na zalost u leto 1941 godine, kada je Nemacka napala Rusiju, avion je bio poprilicno zastareo, spor i prevazidjen, ali i dalje vrlo pokretljiv sto je itekako znacilo ruskim pilotima koji su leteli prve godine rata na njemu, kao i Fincima koji su zaplenjene primerke koristili protiv ranijih vlasnika.

Preko prijatelja nabavio sam ovu maketu firme Flashback.
Radi se o limitiranoj kutiji u kojoj se nalaze skije i onake za dva vrlo zivopisno farbana primerka, jedan ruski i jedan finski.
Maketa je odlivena u sivoj plastici, slabijeg kvaliteta detalja sto je i normalno  s obzirom da se radi o klasicnom Short runu.

Sastavnica je data na papiru A3 formata, relativno je jasna, a zanimljivo je sto su dati polozaji utega i zica izmedju krila, a na posebnom crtezu.

Pored 20 plasticnih u kutiji se nalaze i poliuretanski delovi za motor, kabinu skije, naoruzanje i jos neke bitne delove, kao i tabla ecovanih delova i celuloidni film za imitaciju instrumenata na pilotskoj tabli.
Vetrobran je dat u dva istovetna primerka uradjen u vakuform tehnici, sto je kod ovakvih maketa i uobicajeno.
Na plasticnim delovima ima ostatka livenja i viska plastike ali nista bitnije sto turpijom i smirglom nebi moglo da se sredi.

Oznake su odlicnog kvaliteta date su za dva primerka, jedan Finski pilota Jaruha iz 1943 godine i ruski iz Murmanjska iz 1942 godine.

Sve us vemu, lepa maketa koja se uz trud moze odlicno uraditi.