Setovi za Jak 9, I 16 i Bf 109..., Part i Extratech 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Posredstvom Poljaka koji su dolazili na neka domaca takmicenja dodjoh u posed eceraja dva proizvodjaca proizvodjaca, Part  i Extratech u 1/48.

Podjimo od setova za Jak 9D/K/DD... koji je nasim maketarima zanimljiv.
Part daje flapsove, a Extratech kabinske delove i jos po nesto u kompletu.
Sami plehovi izgledaju dobro, za nijansu su deblji i grublji od recimo Eduarda, ali makete za koje rade aftermarket kod drugih proizvodjaca nisu zastupljene ili je to uradjeno na drugaciji nacin.
U samom Part kompletu su delovi i za enterijer i za eksterijer sto daje jako dobru osnovu za doradu makete.

Jos nesto lepo iz Extratecha.
Ovaj put set za doradu I-16 od modela 18 do 24 .
Dati su detalji kabine, motora i raketa Rs 82.
Set je prilagodjen za Academy-jevu maketu.

Takodje zanimljiv set za doradu je i Partov set za F-86F, prilagodjen za Academy maketu.
Dato je mnogo detalja za enterijer i eksterijer, kao i fencovi koji fale na maketama drugih proizvodjaca da bi se radio nas "kanadjanin", s obzirom da je nas bio modifikaovana E varijanta, priblizniji kasnijem F standardu.
Dat je i acetatni film za istrumente i nisan koji ide ispod metalne osnove.

Extratec vec odavno u ponudi ima i setove za doradu Spitfajera, ja konkretno imam dva seta za verziju Mk IX.

Prvi set daje metal za ICM maketu i odnosi se na popravku spoljasnjih detalja i naoruzanja na maketi.

Drugi set je za Airfixovu maketu Spitfajera Mk IX i dati su delovi i enterijera i eksterijera.

Izvinjavam se na losijim fotografijama, slikao sam ih pod vestackim svetlom i sa blicom pa nisu bas najbolje.

Pored manje vise standardnih setova za doradu poljska firma Part radi i vrlo zanimljive dodatke kao sto su poklopci kabina za odredjene tipove aviona.
Ja sam nabavio dva seta koji su namenjeni za Bf-109 od B do E serije i od G1 do G6.
Setovi se sastoje od metalnih delova i acetatnog filma.
mogu se oristiti i preko plasticnih providnih delova, mada mislim da je efektnije kada se umetne acetatni film iz kompleta.

Verujem da ovi dodaci vrede i da poprilicno mogu da poprave izgled gotove makete.