Nina-Zvezda

Previous topic - Next topic

stevasandra

Evo da i predstavim moj prvi rad u zacetku. U pitnju je karavela Nina od Zvezde. S obzirom da mi je prva maketa koju radim mislim da nije lose odredjena, uglavnom sve lepo naleze mozda malo skalpel i smirgla i to uglavnom one odlivke. Ali jedna stvar mi nije jasna, u pitanju je najduza paluba. Da bi nalegla na predvidjeno mesto ona mora da se iskrvi. E sada, ako se prati satavnica ona se lepi tek nakon sto se spoje obe polovine trupa broda. I tu i nastaje problem, koliko sam primetio tada je jako nezgodno da se ona ubaci na mesto. Da li da je zalepim pre nego se sastavi trup? (nemogu sliku da postavim)

alek

Zasto ne mozes da postavis sliku? Ne umes ili nemas ili sta?
Vidi, do sada sam napravio 8 jedrenjaka i kod svih je ta fora manje vise ista. Prvo i osnovno, spoji polovine trupa i zalepi ih selotejpom/trakom, cime god samo da drzi, i onda probaj da umetnes palubu. Ako ne moze nikako, smirglu u ruke pa malo doteraj tamo gde zapinje najvise. Pokusavas dok ne uspes da makar i uz primenu vece sile, namuvas palubu na njeno mesto. To ti je za probu, posle lepo zalepi trup, ne znam koji lepak koristis ali nadam se da si citao o tome i da koristis maketarski lepak a ne super ili slicno. Imaj u vidu da kada se to stegne, mocices slobodno da malo rasiris krajeve gtrupa bez bojazni da ce da se odlepi ili polomi (ako si koristio dobar lepak) i uz malo muke uspeces da umetnes palubu. Uvek probaj par puta tako "na suvo" pa onda lepo izvadis palubu, namazes lepak tamo gde paluba dodiruje trup broda (bolje je da lepak nanosis tu nego na samu palubu jer ce u suprotnom dok stavis palubu lepak da ti bude po celom trupu veruj mi, proverio sam  :) ), i to bi trebalo da bude to. Posle toga ide kit da popuni supljine kojih ce gotovo sigurno da ima, pa opet smirglanje pa farbanje pa ...

stevasandra

Lepak je Humbrol Poly Cement, a sliku ne umem da postavim, smanjio sam na potrebnu velicinu za postavljanje.

Sandman

Slike za forum se postavljaju na neki od sajtova-web-gakerija, kao shto su Photobucket, Imageshack, Flickr, i slichni..

Na sledecem topiku je objashnjeno postupno kako se koristi Photobucket (do sada je barem bio najzgodniji za rad u odnosu na druge sajtove), kao i kako se podeshava za thumbnail slike za forum:

http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,198.0.html

stevasandra

Evo slike onoga sto me mucilo. Kao sto se vidi paluba je ravna u odnosu na mesto na kome treba da nalegne. Ali resena je stvar, pocetnicke nedoumice.

stevasandra

Evo slika nakon lepljenja trupa.

Neznam zasto je stavljena ona pod paluba, ne vidi se, a i jako je lose odredjena.
Zalepio sam i gornju palubu ali mi se ispraznio aparat pa nisam uspeo da uslikam, postavicu fotke cim budu gotove.

stevasandra

Evo i slika nakon lepljenja gornje palube

Uglavnom je dobro naleglo osim na par masta koja ce morati da se gituju

alek

E pa bas u takvom stanju je bila moja kada sam je kupio samo sto su ivice palube bile utopljene u lepak ali bukvalno. Na pramcu je zjapila veca rupa a pozadi kod krme je slicno bio razvucen lepak. Morao sam na nezgodnim mestima da smirglam koliko sam mogao da bi to koliko toliko doveo u red. Kod tebe je situacija znatno bolja jer ti je pramac ok sem malo ovoga sto zjapi sa desne strane ali to ces da resis gitom. Pre nego nanosis git zalepi traku vrlo blizu rupe na palubi kako bi zastitio palubu od viska gita. Koj git ces da koristis? Za ovakve stvari meni je najlakse bilo da koristim tecni git, mr surfacer od gunze-a. Krma nema potrbe da te brine jer ce onako da bude prekrivena gornjom palubom. Iskoristi upravo tu stvar kako bi na tom zadnjem delu vezbao tehniku farbanja palube, mozes da isprobavas i da brljas jer se nece videti a kada dobijes zadovoljavajuci rezultat samo produzis na dole :)

Pozdrav!

stevasandra

Posto sam zagitovao sve supljine dosao je na red i deo kojeg sam se najvise pribojavao, farbanje. Koristio sam Zvezdinu preporucenu semu za boje. Evo i par slika:

Ofarbana je samo gornja paluba i untrasnje stranice. Neznam dal se vidi na slici ali na palubi boja je na nekim mestim prozirna, mozda sam previse razredio boju ili treba jos jednom preci posto prajmer nisam koristio? Da li neko zna koja je to boja RUBBER?  To je Model Master 1583 ali ja sam nabavio Humbrol ali nisam nasao zamenu za tu boju?

alek

Ok ovo ti je dobra boja za pocetak. Palubu sada samo predji uljanom bojom, ali obavezno, ako hoces da izgleda realisticnije. Kupi uljanu umber, burnt umber ili  raw umer, imas za oko 150 dinara neke kineske koje su meni za pocetak ok radile posao. Poenta je da je bas razredis, treba da bude skroz tecno, kao tek ofarbani razredjivac. Predji takvom "supicom" palubu, da se razlije po panelima izmedju dasaka pa onda stapicima za usi briskas svuda po malo i dobices za pocetak sasvim simpatican efekat drva. Kasnije ces vec da usavrsavas tehniku ali za prvi put veruj mi bice ti dovoljno i ovo i odusevices se. U sustini pre stavljanja uljane boje (sto se inace zove "wash" i imas opisivano na forumu kako se radi mnogo detaljnije nego sto sam ja sada napisao) dobro bi bilo da palubu predjes gloss lakom i to akrilnim da ti se ne bi desilo da kada skidas visak washa ne skines i osnovnu boju, a i preko gloss laka mnogo bolje se razliva wash. Ja za osnovnu boju za svaki slucaj koristim akrilnu model master wood ili revell sand.
Probaj malo ovo sto sam ti opisao pa ces da vidis za dalje da li ces ceo brod da radis u ovakvoj tehnici ili samo palubu :)

Pozdrav!

anki

Uredu je da se boja providi. Bojenje se radi u vise tankih slojeva sa dobrim susenjem izmedju. Tek posle kad si zadovoljan bojom primenjujes ovo iz prethodne poruke.

stevasandra

Evo jos par slika nakon sto sam obojio i trup brod. Na zalost nisam nista vise radio jer mi malo stiska sa vremenom ali se nadam da cu isto naci uskoro.

stevasandra

Ako neko prati ovu temu, nisam odustao od makete. Neverovatno koliko je neke stvari tesko naci kod nas u Vrsac, u mom slucaju uljanu boju, a o cetkicama necu ni da spominjem. Evo sad ce plata pa da uzmem i Pronto pa da nastavljam dalje. Stavljam slike cim budem nesto uradio.

alek

Pratim ja :)
Taman posla da odustajes, samo mu nasljapaj uljanu, obrisi stapicima za usi i ima da bude ko pucka ;D Kada kupis pronto okaci sliku, bas me zanima da li ces da nadjes onaj "pravi" pronto posto ga u Nisu negde nema. U pitanju je onaj "za podove", ne parket i ima zeleni poklopac. Mada meni i ovaj plavi za parket vrsi posao...

stevasandra

Uzeo sam onaj koji ima sliku plocica, zelena tecnost, a poklopci su na svima bili plavi. Promena ambalaze?