Revell 1/72 Crusader Mk.III

Previous topic - Next topic

Sandman

Hvala Woodoo :)

Jeste, guma od koje su gusenice napravljene me vishe podseca na Trumpeterove nego na recimo Italerijeve - Italerijeve za Shermana su bile vishe nekako plastichno-gumenaste, dok su ove dosta savitljivije...

Evo i dokle se stiglo sa radovima...

Kupola je probno nameshtena na telo, ali moram priznati da u poredjenju sa referentnim slikama deluje nekako mnogo spljoshteno... rekao bih da je Hasegawa malo omashila po pitanju oblika kupole, no dobro, nije trashno.. ipak lichi... ;)

Ovo shto vidite od bochnih shtitnika je sve shto se dobija uz maketu - na zalost nema onih velikih bochnih shtitnika koji se protezu celom duzinom tenka...

A sad detalji... Far i periskopi su zabusheni...

.. kao i mitraljeska cev (koja je poprilichno deblja nego bi trebalo, ali zaista je maleni detalj za prepravku/samogradnju)

Farovi su preradjeni detaljno i napravljeni su im poklopci koji su nedostajali (zuckasta plastika na farovima).

Po 4 rupe koje se vide oko farova su mesto gde ce doci shtitnici napravljeni od zice - tu su prethodno stajali oni shtitnici izliveni od pune plastike.

Na poklopcu za posadu, takodje je skinuta ruchka od "pune" plastike, napravljena je nova od licnaste zice koja ce biti zalepljena tu... ova dva kruzica na poklopcu su dobila josh po jedan kruzic unutar njih - ugravirao sam ih iglom za shivenje (idealna alatka za sitno i kruzno graviranje!)

Takodje su napravljene ruchke na tanku za gorivo koji stoji na zadnjem delu tela... no, taj deo je trenutno zagitovan i sushi se pa ce svi ti sitni detalji biti zalepljeni u sledecoj turi radova... ostalo je josh samo to da se polepi i maketa je spremna za prajmerovanje!

nesha

Srki,ne se sekiraš za štitnike. Ti 'veliki' su prvenstveno bili predviđeni za afričko ratište, da pesak ne bi kovitlao okolo po pešadiji i dizao prašinu,te još dodatno otkrivao pokret trupa. Bilo ih je naravno i sa malim, mislim štitnicima. Lepo će da izgleda i tako,a da ia velike, pa... onda se ne bi videlo kako si mu lepo postavio gusenice  :love

Sandman

E jes' vala Nesho... ovo je jedina maketa tenka na kojoj se nisam toliko muchio oko gusenica i zadovoljan sam kako su legle :)

U medjuvremenu...zalepljeni shtitnici za farove i ruchka na poklopcu za posadu.

Shtitnici su ispali malo veci nego bi trebalo, izgleda sam malo prevideo polozaj farova kad se zalepe - probno su bili prichvrshceni samo blutakom i stajali su malko vishe...

Na kutijama za alat sam dodao "kaisheve" od Tamiya trake - oni izliveni na maketi stoje samo sa gornje strane dok su bokovi ravni i deluju prazno.... ostaje samo da dodam kopche na ove trake - a treba da stoje na ivici kutija. Josh razmishljam kako cu ih napraviti ali sam blizu reshenja...

Zalepljen je i rezervoar za gorivo - i na njemu sam ruchke od pune plastike zamenio tankom zicom...

Sem ovih malih kopchi koje su preostale da se naprave, svi delovi su polepljeni i maketa je praktichno vec spremna za prajmerovanje...

Srdjan

Srki, kojim lepkom lepis ove metalne delove?

Sandman

Za metalne delove, kao i vecinu ostalih "multimedijalnih" (koji nisu od stirena) koristim superlepak - nekad techni, nekad u gelu, zavisi shta mi je pri ruci u datom momentu.

Sandman

korak dalje u maketarskom ludilu...  :P

kopche za kutije sa alatom sam napravio od licnaste zice, oblikovane u priblizno pravougaoni oblik, a zatim "nakucane" chekicem da budu pljosnate....  trebalo bi da budu strogo pravougaonog oblika - sa oshtrim uglovima, ali je to skoro neizvodljivo u ovoj velichini pa sam zadovoljan i ovime....

kovanica od 1din ispod ovog prozirnog poklopca sa gotovim kopchama je referenca za velichinu...  :zvizduc

a evo i kako izgledaju nakon lepljenja na svoje mesto...

Crusader je sada spreman za prajmerovanje.... uskoro...

Momcha

Bata Srki ,kako stojis sa zivcima  ;D Detaljno nema sta

Jadgkommando

Zaboravio si da preradis drugi shraf na trecem tocku malo mi je chudan oblik...  :D
Vidi se da ludo volis 1/144 pa si ovde malo krenuo u Nanotechnology!  8) Samo napred!

Sandman

Quote from: Momcha on 12-01-2011, 22:35:31
Bata Srki ,kako stojis sa zivcima  ;D Detaljno nema sta

Koji zivci? O'sh jabuku? :D

Ma nije ovo teshko, samo malo strpljenja i koncentracije.... i da se izbegne ono chuveno "pinnnggg" (kad upravo obradjeni mali deo odleti u nepoznatom pravcu :D)

Quote from: woodoo on 12-01-2011, 23:24:49
Zaboravio si da preradis drugi shraf na trecem tocku malo mi je chudan oblik...  :D

eh.. znao sam da mi je neshto promaklo... ali digitalci ne lazu!  :D

Vidi se da ludo volis 1/144 pa si ovde malo krenuo u Nanotechnology!  8) Samo napred!

Da, zgodna razmera za mnogo maketa na polici.... ;)
Videcemo kako ce biti kad padne Chippering oko kopchi...  ::)

Sandman

Pao je prajmer - crni Cosmos matt sprej

airbamby

Odlicno izgleda...
Sarke su jako dobro ispale
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Sandman

Ofarbana je prva boja kamuflaze - Light Stone No.61, poznatija kao "desert yellow", korishcena kao osnovna boja na vozilima u Severnoj Africi u periodu 1939-43.

Dobijena je meshanjem Humbrol 74 i 26 u odnosu 8:1, a prskana je po sredini "panela", tako da je crni prajmer dao efekat preshadinga...

Boja je uzivo malo bledja nego na slikama...

Sandman

Gledajuci dekale, primetio sam da je zelena oznaka sa brojem 30 data kao transparentni kvadrat u sredini, a trebalo bi da bude beli broj na potpuno zelenoj povrshini...

OK, broj 30 ce biti isechen sa dekala, a zeleni kvadrat sam reshio da naprskam.
Od Tamiya trake sam napravio maske i zalepio ih na prednji desni i zadnji levi blatobran.
Za zelenu sam koristio enamel MM1524 koja je slichna po nijansi...

Nakon skidanja maski...

Sledi farbanje guma na tohkovima, Future kao gloss lak, a zatim i dekali...

lord sir giga

Odlican rad sto se zelene podloge tice ovako bih ja mogao da odradim ono slovo K, nego skidas li ti gusenice pre farbanja pa ih posle vracas ili ih maskiras, to mi je malo nejasno.
Posto su skroz crne posle nijanse ove send boje, jedino ako radis airbrasem onda mogu da razumem, mada i on daje malo overspreja.

Sandman

Gusenice su zalepljene vec.

Onaj crni prajmer im je dao potrebnu "senku", a nakon osnovne boje izgledaju ovako - ni tamo ni 'vamo... ali na njima tek sledi rad, na samom kraju kamuflaze pozabavicu se gusenicama - preci cu ih sa nekom "wash" meshavinom boje podloge po kojoj se tenk kretao, a zatim pomocu drajbrash tehnike samo bojom metala istaci gazne povrshine... posle toga malo pigmenata kao prashina i gotovo....

Mozda deluje chudno, ali ovako je najjednostavnije i najbezbolnije u radu sa gusenicharima - sve shto boja ne pokrije pokriju kasnije pigmenti - tenkovi se retko kad rade kao potpuno chisti i novi, tako da ova tehnika olakshava rad...