Revell 1/72 Crusader Mk.III

Previous topic - Next topic

Sandman

Pre par dana gume na tochkovima su ofarbane u Revell Antrazite, a zatim je maketa lakirana Future-om.
Danas sam zalepio dekale, i ponovo preprskao Future preko dekala...

Dekali na kupoli - bilo je potrebno malo Microscale Sola da dekali legnu lepo preko ovih ispupchenja...

Beli broj 30 sam oshtrim skalpelom odsekao sa onog zelenog "oivichenja", i zalepio preko prethodno naprskanih zelenih kvadrata - mnogo bolje i realnije nego da sam lepio dekale... Takodje i oznake jedinice (Desert Rats) zalepljeni na suprotnu stranu vozila...

Sledi wash....

airbamby

Odlican, sad sledi interesantan deo...
Sta ces sa gusenicama dalje?
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Sandman

Gusenice cu tek na kraju da odradim - verovatno neka meshavina crne i braon pa drajbrash gaznih povrshina, ali prvo cu se malo poigrati sa efektima prljanja  ;)

Messerschmitt

Када си фарбао гуме на точковима? Да ли си точкове пре фарбања маскирао са нечим или си их фарбао слободном руком?
Много добро изгледају...
Није ти лоша идеја да возило фарбаш све са гусеницама али како онда офарбати гуме на точковима на неком возилу које има сложенији ходни систем, нпр. пантер или тигар...?

Slobo

Ni meni nije najjasnije to farbanje sa sve gusenicama... Verovatno se sve na kraju zaprlja prašinom/rđom/blatom, pa se pokriju i gusenice i delom točkovi, pa se ni ne primeti da li su gume na točkovima lepo ofarbane?

Sandman

Gume sam farbao chetkicom, slobodnom rukom, bez ikakvog maskiranja - za vecinu tochkova maskiranje nije potrebno, barem tako ja radim - iskreno, mrzi me da maskiram felne da bih erbrashem preprskao par kvadratnih milimetara - maskiranje traje bar 5x duze nego samo prskanje :P :D

Na par mesta je boja preshla i na felnu, ali efekat prashine ce to da pokrije, pogotovo shto neki od tochkova tj. felni kasnije u Charcoal Grey boju.

Kod komplikovanijih sistema tochkova kao shto je to sluchaj kod Tigar tenka, slazem se da je lakshe farbati tochkove i gume pre sklapanja (tako sam i radio na Revellovom Tigru), ali kod vecine vozila i tenkova sa "pristupachnim" tochkovima je lakshe sve prajmerovati crnom bojom, ofarbati kamuflazu i na kraju samo zafarbati gume/tochkove - primeticete da je dobar deo delova tochkova zapravo neprimetan kad se sve sklopi, i tu efekti prljanja i prashine pokriju neofarbane povrshine, ako su uopshte i vidljive.... a crni prajmer pre toga pravi efekat senke tako da.... skracivanje postupka izrade makete, i smanjenje nepotrebnih koraka u radu ;)

Sandman

Posle pauze od skoro 3 meseca odradio sam i wash.
Koristio sam kao i uvek slikarske uljane Raw i Burnt Umbra razredjene Winsor & Newton white spiritom.
Usledio je i matt lak preko svega....

Sledece je drybrush i farbanje tamnih kamuflaznih polja...

Goran A.

Hoces li prasnjaviti gusenice i tockove? Mozda samo blagi sand filter ili pastelom. Deluje prilicno jasno i detaljno za 72, bice odlican.

gasha

Odradi mu obavezno neki chiping, na ovoj boji to izgleda vrlo efektno. Za ciping preporucujem mm dark iron metalizer.

Goran A.

@ Gasha

MM dark iron metalizer je pretpostavljam na tvom T-55 ?

Sandman

Da, da. pashce i chipping nakon kamuflaznih polja, a i prashnjavljenje na kraju.

Chipping planiram u bojama kamuflaze - ispod tamnih polja chipping ide u boju ispod njih (zuta), a ispod zute chipping ide u boju osnove tj. metala, ali obzirom na razmeru, mislim da ce taj chipping na zutoj na ovoj kamuflazi realnije izgledati ako se odradi crnom bojom... videcemo josh, dotle da odradim ostatak kamuflaze.... ;)

gasha

Quote from: AG02 on 29-04-2011, 22:36:04
@ Gasha

MM dark iron metalizer je pretpostavljam na tvom T-55 ?

DA

Sandman

Profa pocheo da koristi airbrush (na maketi Lancie), a ja se vratih chetkici....  :D ...dodushe samo za kamuflazna polja na ovoj maketi ;)

Poshto su tzv. Charcoal Grey boju nanosili naknadno na terenu chetkama, reshio sam da i ja ovaj deo kamuflaze odradim na isti nachin.

Koristio sam meshavinu akrilnih MM boja - crna + Gunship Grey + Armor Sand - razredjeno MM thinnerom za akrile.

Moram priznati da sam imao malu tremu pred pochetak farbanja jer kamuflazu na maketama chetkicom nisam radio godinama, a i tada sam to radio u debljim nanosima pa se uvek video trag chetkice. Sada sam ishao sa dosta razredjenom bojom, iz 2-3 prolaza - ponegde je ishao josh jedan lagani sloj...

Na slikama se mozda i ne vide dobro detalji chetkarenja, ali uzivo se trag chetkice ne primecuje, shto je meni lichno dovoljno :)

Sledi farbanje detalja, chipping, josh jedno lakiranje pred weathering, i na kraju weathering sa pigmentima...

Goran A.

Sandman

Pao je i chipping.

Na tamnim poljima sam chipping "crtao" osnovnom zutom bojom na kamuflazi, dok sam na zutoj osnovi chipping "crtao" crnom bojom.