Hawker Hurricane mk.I Airfix 1/72 (+revell)

Previous topic - Next topic

Dada

Evo, postavljam topic u redovne projekte u radu, pa ako se organizatori kampanje sloze da moze, onda neka ga mod-ekipa prebaci u kampanjolu VVKJ.

U pitanju je dobro poznati 'fix-ov hariken. O samoj maketi nema mnogo da se komentarise, sem da je odlicna osnova za bilo kakve dorade...
Zapoceo sam ga dosta davno, pre sigurno godinu dana i pre neki dan sam nakupio tajma da ga iskopam iz gomile zapocetih.

Da krenemo sa fotoseshnom...

Prva akcija koja je izvedena je kasapljenje kutija trapa starog revelovog harija 2c, zatim ubacivanje mrezica u 'ladnjak, pa montiranje usisnika i mrezice na njega (verovatno cu psovati sebi familiju, kada krene sredjivanje spoja nosa sa krilima zbog usisnika :D )...
Nakon toga rezanje panela na krilima, koje josh uvek nije 100% zavrseno.

Popunjena vecina ulegnuca na polutkama, vecina linija prerezane...

Kad su mi dosadili zidarski radovi oko linija i popunjavanja gresaka, presao sam na kokpit...
Inace za doradu makete koristim Airwaves-ov set za harija keca.

Mala digresija, razlog zasto revellov IIC stoji cudno na nogama je ovaj...

Airfixovi tockici su skoro tacni po dimeziji, kada se uprede sa pravima (naravno 72x manji)
Ako bude bilo vremena, izbushicu felne iz ovih guma, a ozuljati gume sa spitovih felni sa 5 paoka, pa cu to nekako da uklopim.

I tako je jadnik stajao skoro godinu dana, do nocas...

Krenuo sam sa sastavljanjem trapova.

Zatim prosecena klapna nladnjaka i ubacen stiren, kako bi izgledao kao otvoren. Plocica jos nije
ulepljena (samo je uglavljena), pa zato malo krivo stoji

I na kraju za ovo javljanje, nastavak budzenja kokpita.

Visak super-lepka cu obrisati, tako da nece biti ovih mrlja po oklopnoj ploci.
Ako sve ispadne kako planiram, bice famozni JKRV sa crno-belom donjakom

EDIT:
Da li neko ima kod sebe onaj duzi siljati spiner i drugu elisu, mislim da ga hasegawa daje uz njihovog keca? Uz to i malo rezina pa da mi odlije kopije, pa da se dogovorimo o ceni itd.
Tol'ko za sada, pa se cujemo uskoro.
Pozz,
Dada

ubermagog

Baš fino, znam par maketara koji rade istu stvar kao i ti :)

lord sir giga

Secas se da smo se raspravljali oko tih Harikena, pa potrazi topik o njima ovde na kutku.
Mislim da je voja dao sve raspolozive podatke oko ovog tvog problema
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,8094.0.html
Evo resenja za sve, e sad neznam da li Micevski ima jos uvek dekale sa tockovima sa pet rupa, mogao bi da proveris, pa samo napred
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,3249.0.html kao i ovo gde ima jos nekih slika

voja

Скини мрежицу са усисника. Јесте да лепо и занимљиво изгледа са њом, али је није било на правом авиону. Само на оним са тропским филтерима.
Елиса и спинер Quicкboost. Мислим да спинер може и онај са Revell-ове макете, барем врх јер је дводелан па га мало дорадити. Или да нађеш спинер и елису из AZ Models/Sword кутије Харикена. Тамо су дали двокраку дрвену Wats i трокраке Rotoll и De Havilland. Можда неко има вишка.

.

PELE

vlajko&marko

Odlicno za sada
kabina mi se posebno svidja
Dali si odlucio koja ce sema da bude ,britanska dvobojna odozgo ili ona nasa tobojna?

Dada

Fala svima.
@Vlajko: bice standardna britanska kamuflaza sa crno-belom donjakom.

Dada

Nastavak igrarije...
Odmah da se ogradim, farbica na slikama izgleda dosta tamnije nego sto jeste, nesto me digitalac zez... Slikam sa aparatom povezanim na tv zbog riknjavanja LCD-a...

Sve u svemu nista vel'ko nije uradjeno. Sklopljene polutke trupa, pa sve to zajedno sa krilima...
Ubacen kokpit, na koji je dodata instrument tabla (slikacu cim stignem).
Duz spoja desno krilo-trup, postoji kanjon od 0.8mm, to cu popuniti stirenom i zaliti tecnim lepkom, pa po potrebi i zagitovati (cackalice natezu trup u suprotnu stranu da se spoji lepo sa drugim krilom)...
Rupa je nastala deljanjem krila, posto je odlivak imao neku bolesnu gresku, tako da sam ovo i ocekivao. Razmisljao sam cak da ubacujem stiren izmedju polutki trupa, ali sam to ubrzo batalio jer je spram crteza ovako dosta tacan.

Sledece je gitovanje, pa dorezivanje potrebnih panela, pa onda zabushivanje usisnika i dorada finesa pred farbanjac...

Uzivajte!

Dada

Sandman

Dobar ti je ovaj "meze za 4 osobe" :)

Definitivno stavi komad sprua duz spoja trupa i krila, a za dodatno gitovanje ti savetujem Surfacer.

Imao sam veoma slichan problem sa ICM Emilom, i iako samo mislio da je lako oshmirglati taj deo prevario sam se.
Dosta je nepristupachan za shmirglanje taj spoj krila i trupa, dok Surfacer treba samo skinuti shtapicem za ushi zamochenim u Gunze thinner... blago poliranje koliko je moguce i to je to...

A spoj krila i trupa na donjoj strani? Git ili Surfacer + spru?

Inache, radish Hariken sa metalnim krilima?

Hawkeye

Naradices se ti posteno oko  ove makete,ali ne sumnjam da ce krajnji rezultat biti jos jedna fenomenalno uradjena maketa :) .Samo napred i sve pohvale na dosadasnjem radu!

'Уживај младићу за младости своје!'

Dada

Fala na komentima, ne sumnjam ni ja da cu isk**ati ciglu dok ga zavrsim...
Srki, nece ici sprue, vec komad stirena koji je isecen spram profila krila, tako da ne ostaje velik zazor na samom spoju, inace surfacer sam potrosio i vec neko vreme koristim Body-jev dvokomponentni git i prilicno sam zadovoljan... Dosta je lak za obradu, a nije krt kao maketarski...

Sto se tice spoja na donjaci, nafilovacu ga nekom plastikom, pa onda zatvoriti gitom...

Da, ovo je makina sa mjetalnim \m/ :) krilom