PAK-FA (T-50) 1/72 Zvezda

Previous topic - Next topic

Suhoj

Dobar dan dobri ljudi....
Hteo sam da napravim recenziju sa moje tacke gledista na novi zvezdin T-50.
Istorijska pozadina je kratka, u pitanju je novi ruski avion pete generacije, radjen stealth tehnologijom, mesavina Su-35, YF-23 i F-22, sve u svemu mocan i perspektivan avion.

Sad maketa.

Sastoji se od 70 delova iz 4 rama + providni delovi.
Na 2 rama su gornji i donji deo trupa sa krilima (prvi + jer je spajanje krila i gitovanje cesto nocna mora na modernim avionima a i 90% razvikanih firmi radi istim principom kao i sto je na ovoj maketi)
Na jednom velikom ramu su svi delovi, lepo izliveni, flesha 99% nema, detalji jako korektni, izduvnici fino uradjeni.
Dobije se i ram sa 2 pilota koji su jako lepo uradjeni.
Providni delovi ok, cisti, nema seam line (drugi +)

Paneli su naravno u negativnu odnosno urezani i to sasvim lepo, nisu previse plitki nisi previse duboki nego taman. (treci +)
Samo na jednom mestu (kod topa) se gubi panel i to je jedina greskica panelizacije na celoj maketi.
Inace paneli su isto dosta tacno odradjeni, uporedjivao sam sa slikama pravog aviona.

Dekali su dati za avion koji je trenutno u upotrebi za ispitivanja (plavi 51) i jedina greskica je sto su omasili savet boja za semu farbanja, moj bi bio MM Medium gray + Schwarzgrau + White

Sastavljanje makete je skoro perfektno. Poceo sam da radim cim sam uzeo, delovi se jako jako lepo sklapaju, gitovanja minimalno, jedino su usisnici problematicni malo, sve drugo je cista petica. (cetvrti +)

Sto se tice cele one filozofije o konturama i ostalo mogu da kazem da je to jedno veliko s****e! Konturno je jako tacan! Jedina zamerka bi bila grba iza kanopija mada na slikama moze jasno da se vidi da ni rezinska maketa nije tacno doradjena vec je previse blag taj prelaz a na zvezdinoj mozda mrvicu grub.

Kokpit solidno odradjen, dobiju se dekali za to, sediste takodje solidno.

Za 1500 dinara koliko kosta kod nas ovo je jedna zavidno dobra maketa za sve ljubitelje ruske avijacije.
U odnosu na rezinski pak-fa od nekih 60-70e ovo je zakon.

Na ovom linku mozete videti slike delova
http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic.php?t=25401&postdays=0&postorder=asc&&start=240

Velika preporuka svima !!

airbamby

Hvala na recenziji, bila bi mnogo bolja da je propracena fotografijama uz tekst kao npr
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,10709.0.html
;)
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Jadgkommando

Ja kada vidim review bez fotografija izgubim volju da ga citam
(tvoj sam procitao jer nije dugacak ali ubaci koju fotografiju),
cesto na missing-lynx-u kada urade review od tri strane texta
bez fotografija delova samo photo kutije, pripadne mi muka, slika govori
hiljadu reci...

T-50 je lep experimentalni vazduhoplov uskoro ga ubacujem u kolekciju.

komoras

ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

Suhoj

@komoras
Daje stensile oko kokpita i 5 ovih malo vecih sa gornje strane aviona.
Ima i par sa donje strane.
Nema ovih crvenih iskeva sa crvenim obrubom ako si na njih mislio.

Goran A.

Moje misljenje je da je Zvezda napravila sasvim dobar posao bez obzira na neke netacnosti. Pogledao sam recenziju na ARC-u i smatram je cistim preterivanjem. Treba imati na umu da se vecina naznacenih netacnosti gubi iz vida kada se maketa sastavi, pogotovo kdad uzmemo u obzir razmeru (slucaj kod vecine maketa, pa zasto bi i ova bila izuzetak). Cini mi se da sam vec ranije kazao, i podvlacim - izuzetno je bilo tesko poskidati dimenzije sa fotografija (ne verujem da su iz Suhoja dosli i pljasnuli crteze na sto) jer je avion pun finih uglova i zaobljenja. Cinjenica je da je maketa izasla veoma brzo. Neko ju je proglasio promasajem sto je bezvezarija, video sam maketu sastavljenu ocigledno je sta treba da predstavi.

Kako rece Suhoj, za ljubitelje ruske tehnike bice verovatno pravo uzivanje.

bungynik

Ova je maketa zaista bila izazov za recenziju i bilo je tesko naci put koji vodi u objektivnost. Na ARC-u su je napluvali sa razlogom, jer je vecina komentatora u stvari poklonici Rsin Magazina i njihove makete T-50 koja uzgred budi receno kosta izmedju 130 i 150 USD. RM maketa takodje ima svoje mane, ali ih je prakticno nemoguce ispraviti prvenstveno zbog materijala u kome je radjena. Vidim da su izbacili i "second edition", ali mi se on cini jos gorim.
Veoma je tesko raditi recenzije maketa o kojima ima podataka na kasicicu i tu onda oni koji vole da ispadne "eminentni strucnjaci" pronalaze nekakve greske kao katastrofalne, a u sustini se lako ispravljaju i koriguju. Ja sam ovde kao jedinu realno vecu gresku naveo uvodnike vazduha, jer veruj mi kada vrtis maketu po ruci, to odmah upada u oci, ali je realno veoma tesko odokativno zakljuciti koliko je komplikovan zahvat dovodjenja istih bar vizuelno u prihvatljive okvire. Mada sam naveo da su oni uvucenu dublje ispod trupa pa se i ne vide kad se maketa stavi na policu.
Meni licno bi znacilo da mi se ukaze potpuno otvoreno na sve propuste , netacnosti i nedoslednost u recenziji, jer verujem, s' obzirom na subjekt, da ih je bilo. Verovatno ce se ispostaviti da neke propust nisam ni primetio, a da sam se sa druge strane o neke navedene mane ogresio. Veoma je tesko analizirati fotografije i na osnovu toga donositi ispravne zakljucke. Dao sam sve od sebe da nadjem pravu meru za ovakvu vrstu makete koja je bas nova, a i pravi avion je jos pod velom tajne i ima puno facetiranih povrsina koje mogu da izazovu opticku varku.

Evo ja sam skenirao gornjajku trupa i postavio crtez koji je nacinio paralay, ali se ogradio da ni oni verovatno nisu u potpunosti tacni ali ih on stalno doradjuje. Ovo je zadnja verzija crteza.

Goran A.

Video sam da si bio dosta obazriviji i tolerantniji od ekipe sa ARC-a, naravno ne treba ni skrivati ocigledne mane. Ja bi je radio direktno iz kutije pa kako god.

sezan

Mozda pomogne!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

Sandman

Begemot izbacuje set dekala za ovu maketu sa kompletnim stensilima.

http://www.begemotdecals.ru/showpos.php?lang=2&id=83