SOKO N60 Galeb G2A 1:72

Previous topic - Next topic

djos & filip

Postovane kolege

posto stvarno nisam nikakav strucnjak za rezinske makete, pokusacu samo da vam dam prikaz sto vise delova ove makete kako bi ste dobili ideju sta se nalazi u kutiji.

Maketa dolazi u kartonskoj kutiji ciji je ceo gornji deo je poklopac.
Delovi su upakovani u kesu sa odvojenim pregradama.
Uputsvtvo je dato na A4 listu sa eksplodiranim crtezom aviona i kratkim uputstvom za sklapanje i farbanje (bez sema farbanja i oznaka)
Generalno linije panela su lepo odradjene, tacnost nisam proveravao. Mozda su na trupu za nijansu dublji ali to i nije lose bar se nece lako izgubiti pri smirglanju.
Povrsine su dosta glatke ali postoje "koncentracije" rupica, kao i manja ostecenja (ispod nosa aviona, i na repnoj povrsini ali stvarno minimalna)
Odokativnim spajanjem delova cini mi se da ce se sve dosta dobro uklopiti. Ono sto je sigurno bice potrebno uloziti trud oko ciscenja delova, mada su visci resina stvarno tanki i paperijasti pa se nadam da to nece biti previse zahtevna operacija.
Kabina je prozracna ali bih voleo da su ramovi malo jace izrazeni.

Na kraju napominjem da je ovo apsolutno subjektivno vidjenje stvari sa jedinom zeljom da vam sto detaljnije prikazem sta ova maketa sadrzi.
Maketa je placena 20 eura-a, neki ce reci mnogo neki ne, ali ja nisam mogao da se strpim i sacekam "konkurenciju" i iskreno, ono sto sam dobio za ove pare mi izgleda u redu. Opcija sa dekalima bi mi se vise svidjala...ali. U svakom slucaju sjajno je da ce mo uskoro imati jos vise maketa nasih lovaca, pa ce i odluke o nabavci biti "lakse".

Pozdrav svima

Ovo je samo hobi, ovo je samo hobi, ovo je samo......

Miroslav Š.

Хвала ти на лепом приказу. Искрено, мени је битно и довољно да су добре контуре а остало је моје уживање :cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

ubermagog

Vrlo je lepo izlivena.
Vidim samo da fali ona unutrašnja pregrada u usisniku, to treba od stirena. Može ovo lepo da se uradi uz malo bakarne žice i stirena za detalje.

Pošto je rezin nemoj mnogo da šmirglaš, mogu da ti se otvore brojne rupice - čišćenje odradi pažljivo, prvo nožićem i žiletom pa tek onda vrlo finom šmirlgom pod vodom.
Kad kreneš da sastavljaš koristi debelu bakarnu žicu kao 'plug-ove' umesto datih rezinskih za krila (buši rupe sa obe strane pa ubaci žicu ko 'tipl'). Isto i na repu i na svim ostalim spojevima.
Pre farbanja dobro odmasti i operi pa preprskaj Mr.Surfacer ili nabavi autolakirarski fini 'špric-git'. Onda farbaj! Posavetuj se sa Ankijem, on je uradio dosta rezinaca  :)

Što se tiče dekala, na žalost trenutno ti je parola 'snađi se' ako hoćeš da radiš neki domaći.
LH verovatno tek iduće godine nešto novo izbacuje na ovu temu. Dal' će neko drugi u međuvremenu, videćemo...

Kad planirate da počnete radove?

Goran A.

Meni deluje prilicno pristojno. Ukoliko se proizvodnja odrzi a liftbojevi odrade svoj posao imace sta da se vidi. Bilo je tu vise kombinacija boja i oznaka plus naoruzanje, nece biti dosadno to je sigurno.

ubermagog

naoružanje, zna se - bombe betonke  :pilot  :super

DUSAN123

Postovane kolege napokon sam se i ja uclanio.Sva pitanja,primedbe i sugestija mozete izneti, a ja cu vam vrlo rado odgovoriti.          Sto se tice decala radim na tome,a i na drugim modelima rezinaca.pozz.               

DUSAN123

Od 25 decembra,maketa Galeba G2 ce biti upotpunjena decalima i shemama bojenja renomiranog domaceg proizvodjaca LIFT HERE!
Set oznaka i sheme bojenja su dati za SFRJ Galeb pod brojem 23264,sa Zadarskog aerodroma Zemunik. ;)

DUSAN123

Da,propustio sam tu "sitnicu".Ukupna cena makete ce biti 22Eura.
Uskoro,Jastreb takodje sa LIFT HERE decalima.

mutayu

Moram da pitam zasto bas taj broj aviona na dekalima? To je jedan od aviona druge serije koji su leteli u okviru obuke SROA i manje su upotrebljavani i u obuci a i kasnije tokom rata 91-92. Tek u Podgorici su u periodu 93-99 malo vise dosli do izrazaja dok nisu unisteni. Za Zadar su svakako reprezentativniji primerci sa brojevima koji pocinju sa 1 a oni su najvise i slikani i danas ih ima najvise sacuvanih.

ubermagog

Quote from: mutayu on 18-12-2010, 18:38:24
Moram da pitam zasto bas taj broj aviona na dekalima? To je jedan od aviona druge serije koji su leteli u okviru obuke SROA i manje su upotrebljavani i u obuci a i kasnije tokom rata 91-92. Tek u Podgorici su u periodu 93-96 malo vise dosli do izrazaja dok nisu unisteni. Za Zadar su svakako reprezentativniji primerci sa brojevima koji pocinju sa 1 a oni su najvise i slikani i danas ih ima najvise sacuvanih.

a što da ne bude :D

Ovaj je dobro uslikan i fotografije mogu maketari lako da pronađu, ima nešto drugačiji šablon za brojeve, baš zato što je 2xx, jer je na prošlom setu već bio 108 dakle iz prve serije...
Sledeće godine ćemo skoro sigurno da radimo novi G-2/J-21 set pa će biti još stvari za izbor (a ti Muto ako imaš šta da priložiš, slobodno se javi ;))

mutayu

Quotea što da ne bude Cheesy
Pa jeste, dobro si mi rekao! Ja sam nekako sentimentalno vezan za ove sa malim brojevima i one sa oznakama AK Galeb i Starsa. Nije mi arhiva pri ruci ali cu se organizovati da prilozim sta imam!

DUSAN123

Prvi put cujem da je 232-a bila na Golubovcima 93-97godine,znam samo za 229,239,242,243 i 251,i sve one su bile LBAE.Mozda
Mozda gresim??

mutayu

Koliko vidim niko nije spominjao 232. Na Golubovcima su bile 229, 239, 242 i 251. Galebovi su bili u sastavu 251. Eskadrile su bile lbae i lbae(š), kako kad, zavisi od perioda.

DUSAN123

Da u pravu si,sigurno si mislio na drugu fabricku seriju Galebova,a ne na 232-u.