Jeep Willys "Follow Me" - Tamiya 1/48

Previous topic - Next topic

djnik

Ovo je moja prva zavrsena maketa u 2011. godini. Zapoceo sam je pre vise od godinu dana ali sam odlucio da predjem na druge projekte. Camila je u kutiji do pre jedno tri nedelje kada sam nastavio sa radom. Volim Jeep-ove, mislim da im Olive Drab boja odlicno pristaje i iz tog razloga sam maketu zavrsio tako brzo od kada sam je ponovo zapoceo. Weathering sam odradio minimalno i to pastelima, nisam hteo da stavljam blato vec sam hteo da Jeep izgleda prljavo posto je koriscen samo na aerodromima.

Sandman

Bash pedantan rad Djole - lep povratak u aktivne maketare ;)

Mozda si mogao koji rainmark da odradish pastelima - s njima se postize jako lepo ovaj efekat a deluje uverljivo...
To bih isto preporuchio za vetrobransko staklo - deluje dosta chisto, tj. bez trunke prashine, pa mi izgleda kao da je upravo zamenjeno novim staklom... mozda samo maaaalo pastela na par mesta da razbiju monotoniju?

I samo josh jedan predlog - deluje mi sa slika da si bash matirao karoseriju - obzirom na vecu razmeru mozda bi mu lagani sloj semigloss laka popravio utisak metalne karoserije?  :-\

A vidim na stajanci i Korsera - nadam se da cesh se uskoro prihvatiti i nekog aviona?  :cheers

pozdrav,
S.

djnik

Hvala na lepim komentarima i sugestijama. Jedva sam cekao da postavim slike prve zavrsene makete posle toliko vremena tako da nisam ni razmisljao o weatheringu koji si ti sugerisao. Zaprasicu malo staklo a naprvicu i rainmark. Da li imas neku preporuku sto se tice rainmarka posto to nisam ranije radio?'

Na stajanci se nalazi stari Korser. Uskoro privodim kraju Spitfire Mk Vb od Tamije u 1/48. Nisam postavljao slike u radu jer nisam stizao.

Srdjan

Bas lep Willys  :super  Koju si boju koristio? Je l' Corsair isto Tamiya?

Sandman

Poshto je maketa matirana, rainmarks bih odradio na sledeci nachin:

1. Izaberi prvo nijansu pastela za koju mislish da ti je ok. S obzirom da je vozilo bazirano na aerodromu izbegao bih jache i jarkije braon nijanse jer na aerodromu ne bi trebalo da ima mnogo prashine kao na zemljanim podlogama - mozda neka siva i tamnija braon nijansa.

Naredne korake bolje prvo probaj na nekoj staroj maketi dok ne uvezbash mada je jako laka tehnika. Ovo se sve odnosi na podlogu lakiranu ULJANIM lakom jer se koristi alkohol, ako je akrilni lak zadnji sloj, onda probaj sa uticajem white spirita (ili koji vec koristish uljani razredjivach) na pastele...

2. Tankom chetkicom nanesesh tamo gde zelish po zrno dva pastela (bukvalno zrnce, shto je moguce manje pastela da nanesesh) - trudi se da to bude negde na vishem polozaju na karoseriji - ovo je pochetna tachka tragova slivanja!

3. Zamochi drugu tanku chetkicu u najobichniji alkohol, malo je prosushi o krpicu, i poluvlaznom chetkicom u jednom potezu razmrljaj ono zrnce-dva pastela na dole. Alkohol dosta lepo razmrlja pastele i kako potez duze vuchesh boja pastela bledi i stvara efekat slivanja prljavshtine

Ovo sve sad ponavljash dok ne budesh zadovoljan efektom - bitno je samo da radish kratke i odsechne poteze kako bi alkohol prvi svom "sushenju" lepo razlio pastel u vidu slivanja niz karoseriju.

Ako ti se chini da je bledo, dodaj opet zrnce pastela na isto mesto - probaj i drugu nijansu - pa ponovo ceo postupak.

Trudi se samo da ti potezi budu ravni tj. da ne krivudash chetkicom jer trag ostaje momentalno, a kasnije, shto vishe utrljavash pastele, teze ih je skinuti  chistim alkoholom..

Na ovaj nachin mogu se raditi i ostali tragovi slivanja fluida na avionima (proliveno gorivo na mestu natakanja u rezervoar na krilima npr.), a smer i pravac tragova odredjujesh prema njihovom mestu - na krilima se dobiju jako lepi efekti tragova vremenskih uticaja u pravcu letenja aviona.

Evo ti par primera ove tehnike na mojim dosadashnjim radovima:

BT-7 (tragovi slivanja na kupoli i na zadnjem delu tenka)

M4A1 Sherman (tragovi slivanja na prednjem delu i na bokovima)

A-7D "Sluff" (tragovi od korena zakrilaca ka izlaznoj ivici krila)

Bf109G-6 (isto kao na A-7D + tragovi na hladnjacima na krilima)

Fw190F-8 (na desnom krilu trag slivanja prljavshtine)

D4Y3 Judy (isto tragovi na krilima)

Ako treba josh neshto vikaj ;)

Samo obavezno prvo probaj na nekoj staroj maketi dok malo ne uvezbash poteze!

Pozz,
S.

djnik

Hvala ti puno na savetima! Probacu definitivno da odradim te detalje kako si opisao! Postavicu jos par slika kad i to budem odradio.

Posto sad zavrsavam Spitfire, Jeep ce malo da priceka. ;)

Momcha

Nisam prokomentarisao rad.Pedantan,kao avione da radis  ;D.Moj predlog je da odradis weathering (mozes i umetnickim uljanim bojama).Obavezno da
napravis obris prasine na sofersajbni i da ciradu uradis realnije.Mozes to da uradis i airbrushem,udubljene delove tamnije,ostalo svetlije.
S`obzirom da je aerodromsko vozilo,ne bih ga mnogo prljao.

djnik

Hvala Momcho, bice! :) Samo zahuktao sam se sada sa avionima pa cu da doradim detalje na Jeep-u nedelju dana pred takmicenje.

bokaso 1

Veoma impresivno....... Cestitam kolega..... :cheers

djnik

Hvala! Nadam se da ce biti jos bolji kada ga malo doradim po savetima kolega!

Plavac