F-86F (CL-13) Sabre JRV Academy 1/72

Previous topic - Next topic

Sandman

Jel maketa zahteva gitovanje po spojevima poluti trupa?
Vidim neke tamnije sive delove oko spojeva, a beli git (?) oko spoja krila i trupa odozdo.

Za sada ti ok ide... posle prajmera ako se vidi neki spoj popravi obavezno, gre'ota da ostane vidljiv spoj ;)

Nemsy_29

Ove "fleke" po spojevima su od markera (tako proveravam da li se vidi spoj, pa posle brisem alkoholom), u principu ja uvek predjem gitom preko spojeva za svaki slucaj. Maketa generalno zahteva gitovanje pogotovo nos ispod canopyja i spoj krila i trupa na donjem delu, ostalo moze da prodje i bez. Meni je jedna od najbitnijih stvari na maketi da mi se spojevi ne vide, tako da srebrnu nece dobiti dok ne budem zadovoljan sa spojevima  :)

misa

Quote from: Nemsy_29 on 05-02-2011, 15:04:20
Meni je jedna od najbitnijih stvari na maketi da mi se spojevi ne vide...
Drago mi je da nas ima :)

Pozdrav,
Miša :)

Nemsy_29

Imam jedno pitanjce...

Posto planiram toniranje panela mislio sam nesto ovako(samo sto ce meni topovi i izduv biti gunmetal). Ali gledajuci razne slike nailazim i na ovakvo toniranje i toniranje sa svetlo sivom mat farbom pa sam malo zbunjen  ???
Gledajuci slike nista nisam uspeo da vidim... Svaka pomoc mi je dobrodosla

Mikoyan29

ovo odlicno izgleda, jedva cekam da ga vidim gotovog :mjetalž
pratim! :super
MK "Oluj"

Nemsy_29

Nije moj avion, pise gore da bi ovako uradio toniranje panela

Goran A.

Pogledaj fotografije pravih, ima ih dosta po netu i radi. Ne moras samo nase da gledas.

Nemsy_29

Ago2 ja pitam zato sto po netu nailazim na razne slike i maketa i pravih aviona... Pitao sam par pitanja ovde za koje sam dobio polovican odgovor ili ga nisam uopste dobio, a kad zavrsim maketu bice "sto nisi ovo ovako...".  :uaaa

Goran A.

Ne gledaj makete, nego prave avione. Makete kao interpretacija mogu biti pogresne, sto zbog nedostatka referenci i nemogucnosti nabavke materijala a ponekad i zbog "linije manjeg otpora". Ne znam najpreciznije koja je to nijansa na krilima ali mi izgleda sivo i ja bih aluminijum tonirao sa sivom. Ono sto vidim je da se razlika gubi kada dural patinira i ne strci previse.

Nemsy_29

Hvala dilema otklonjena, farbam u svetlo sivo (Hu-127) ovaj krilni deo, ostalo potamljen aluminijum  :)

ubermagog

Već je pisano pre neki dan na temi za F-86D, nije siva u pitanju!
To je zaštitni premaz koji je nanošen i on je srebne/aluminijum boje, samo što je na fotografijama takvog 'sivkastog' tona (na nekim se vidi više na nekim manje).
Dosta aviona su imali i cele 'donjake' krila i trupa premazane na ovaj način, to se na nekim avionima vidi na nekim ne jer se taj premaz 'trošio'.
Ko ima knjigu "Jets" može da vidi na strani 32 na obe fotografije F-86D (avion br.129) kako mu je kompletna donja površina farbana u visini krila.

Taj premaz se uglavnom javlja u kasnijem periodu službe!

Zato bolje dodaj par kapi svetlo sive u aluminijum pa je tako toniraj, nego da stavljaš samo svetlo sivu (humbrol 127).
Baš mi je pre par dana jedan poznavalac tematike rekao ta je taj premaz bio isti ko "boja za sulundare", pa ko zna šta je to i o čemu se radi može bolje da shvati kakva je ta boja/premaz.

tenk

kupis u farbari "bronzu za sulundare" :naughty
www.oluj.org
"May God have mercy upon my enemies, because I won't."

Goran A.

Humbrol-11 plus par kapi svetlo sive.

Nemsy_29

Hvala svima na pomoci, znaci mi mnogo  :)