Bf-109 G6 1/48 Academy

Previous topic - Next topic

Goran A.

To je toliko minimalno da se jedva vidi. Taj zelenkasti karakter nije izrazen kao u nekim drugim vazduhoplovstvima koje imaju boju sa nazivom sivozelena. Evo ga jedan mali kolor.

http://www.warbirdphotographs.com/LCBW3/me109-010.jpg

Suhoj

Sve u svemu jel to onda znaci da ja slobodno mogu da farbam sa 2 nijanse sive?

Goran A.

Ako nemas adekvatne boje, proguglaj malo po starim kolor slikama iz rata (nemoj da gledas makete jer su razlicite nijanse kod razlicitih proizvodjaca), proceni i zamesaj nesto koliko mozes. Boje su bledele, prljale se  itd.

Sandman

Imam osecaj da se malo vrtite u krug.

Ognjene, RLM 74 vuche blago na zeleno i tako i treba da je predstavish na maketi.

Ja sam na do sada uradjenim maketama sa RLM kamuflaznim bojama koristio Lifecolor akrile (ponashaju se maltene kao vodene boje/tempere jer se vodom i razredjuju).

Mozesh videti na mom Me-109G-6 kako izgleda kombinacija 74/75:

- iz faze farbanja

- zavrshena maketa

A evo iste kombinacije i na Fw190F-8, jedino su boje malo vishe posvetljene nego na Messeru...

- iz faze rada

- zavrshena maketa

Evo ti jedne uporedne tabele chipova RLM boja, nije bash najsjajniji sken i vuche malo na zuto, ali barem da imash neki osnovni "osecaj" za ove boje...

http://i78.photobucket.com/albums/j105/AlanBradbury/RLM.jpg

A evo ti josh jedne tabele RLM boja

http://img513.imageshack.us/i/rlmmerrick.jpg/

Obe tabele uzmi sa dozom rezerve jer su u elektronskom obliku, i na svakom ekranu mogu izgledati malo drugachije.

Najbolje je da se uzdash u boje koje su tako i predstavljene od strane proizvodjacha. Lifecolor, MM i Gunze imaju RLM boje u svom asortimanu i mislim da su dosta verno odradjene.

Ako nemash nameru da u nekom buducem periodu ponovo radish makete aviona koji su farbani po RLM standardu, onda je suvishno da pazarish boje samo zbog ove makete.

Bolje je da ti neko pozajmi RLM boje samo za ovu maketu i da je uradish autentichno, nego da se maltretirash sa raznim alternativama i meshavinama koje ce samo da liche ali nece to biti to.

Pozdrav,
S.

Suhoj

E hvala, ovo je odlicno.
Imam sad predstavu kako cu da ofarbam, a planiram da radim jos propova, jos mesera i neke Ju-87  0:)

Sandman

E u tom sluchaj ne premishljaj se mnogo - pozovi M-Hobby i vidi da li imaju Gunze RLM nijanse koje ti trebaju i nemash brige.... ako nema naruchi preko neta i reshio si svoje muke ;)

Suhoj

Posle jos jednog neuspesnog farbanja i jos jednog skidanja boje skupio sam hrabraosti i zivaca da probam i treci put.
Uzeo sam i posvetlio MM-ovu RLM 75 sa oko 20% LGG i NAPOKON dobio rezultat kojim sam zadovoljan.
Sa druge strane airbrush me zaj****a tako da necu raditi onaj motling sa strane, nego cu da idem na kartu "zestok weathering"  ;D
Sutra cu lupim i RLM 74 i ako bog da srece i zdravlja prekosutra RLM 04 pa da krenem na zanimljiviji deo cele price tj. prljanje.
Eo slika novih.

Sandman

Mottling ni sluchajno da preskachesh ako ga ima na pravom avionu!

Ne mozesh se vaditi na zestoko prljanje jer time gubish autentichnost - kod vozila uvek mozesh da se vadish na prljanje - blato, prashinu i slichno, ali kod aviona - jok! :P

Pritom, nemci su sve radili po standardu i shablonu, tako da ako je motlinga bilo - bilo ga je! ;)

Ovo ti sve govorim iz lichnog iskustva jer sam i sam bio u fazonu "necu nishta vishe da diram, bice bolje na sledecoj maketi" pa su me Bane Kerber i AG02 "ispreskakali" kritikom da moze i mora bolje. Ostalo mi je jedino da sednem i zasuchem rukave, shto sam i uradio, popravio sve shto sam mogao i kako sam mogao, pa je na kraju ispalo relativno pristojno.. ali sam ipak nauchio neshto iz toga... tako da... nema povlachenja, nema predaje! :P

Na koji nachin te muchi brash? Ako "shtuca" pri radu, nije problem da napravish rupice u papiru, pa kroz tu masku da prskash mottling... a ako je neki drugi problem prichaj ovde pa da nadjemo reshenje...

U ovoj razmeri mottling je lakshe uraditi nego u 72ci tako da sam siguran da ce se naci reshenje za problem ;)

A pominjesh RLM04? To je zuta.. za koju si se shemu farbanja odluchio na kraju - onaj zaokruzeni sa brojem 1 na slici?

Suhoj

Nisam jos odlucio koji cu tacno da uradim, imam par njih koji su mi interesantni al ne neki striktno.
Vidis to za rupice od papira mi nije palo napamet  :headbang Tako cu obavezno da probam da uradim.
Problem sa ab-om je u tome sto ne mogu nikako da ga namestim da prska boju za freehand kamuflaze, znaci bez overspraya. Probavao sam sa strane dosta, razredjivao boju, itd. al nikako ne mogu da potrefim da bude kako treba, uvek ima overspraya.
Nije da ne znam kako se treba namestiti boja jer sam na Su-34 recimo radio freehand i ispalo je perfektno nego sumnjam da je do ab-a problem jer ga vec jako dugo imam a nisam menjao ni diznu ni iglu.
Al u svakom slucaju, to sa rupicama bi trebalo da resi problem.
Jel boja ok pogodjena?

Sandman

Konsultuj se sa Kerberom oko kamuflaze dodatno, ali ako je shema kao na onom mom G-6, onda vodi rachuna da je prelaz izmedju boja na krilima oshtar - splinter kamuflaza - nema nikakve mekoce izmedju dve boje - maskirash strogo trakom i to je to.

RLM 75 mi lichi - jeste da su dve fotke sa drugachijim osvetljenjem ali bih rekao da je tu negde, obzirom da si koristio RLM 75 pa posvetlio samo...

Nego, mogao si mozda da posvetlish samo sredine panela, ne znam da li planirash kasnije postshading da radish?

Shto se tiche brasha, moguce da ti je samo losh dan pa ti ne ide od ruke shtelovanje razredjenosti boje/pritiska, a moguce je i da ti se malo vrh igle deformisao pa "baca" sprej... Ako je na krilima splinter kamuflaza, nebitno je kako ti radi brash ;)

Suhoj

Da, splinter kamuflaza ce biti sigurno, za to nisam brinuo nego mi jedino bio cim oko moltinga tog.
A mozda budem radio neki postshading, ali to cu najverovatnije pigmentima jer imam migove pa ima interesantnih nijansi.
A panele cu dodatno da naglasim osim washa sa pigmentima, nesto kao na hornetu kad sam radio.
http://i425.photobucket.com/albums/pp340/ognjen913/IMG_4516.jpg

Sandman

nemoj samo preterivati sa isticanjem linija panela - na Hornetima se to bash vidi i na pravim avionima, ali na Messeru ne bash...

Kerber

Ako radis polumeki prelaz na krilima, papir je majka mara za to...ovaj iz sveke.
Lepo nacrtas saru po njemu, otfikaris makazama i pomocu blu taka  ga zalepis na mesto po krilima i tupu, i ovde gde si mu bas zaostrio - bokovi trupa....Fora je da ga blu tak drzi malo odaljenog od povrsine, pa pod pravim uglom ako prskas, bice ostriji prelaz, a ako radis od papiraka povrsini, prelaz ce biti meksi...
Na posebnom papircetu, iseci to da ti odgovara za manipulaciju na trupu makete, skalpelom iseci  jedno 2 rupe, razmaknute za 2-4cm, nepravilnog oblika, jednu manju i drugu vecu...kao one najvece mrlje.
Elem, fiksiras maketu i onda drzeci papirce u jednoj ruci malo odmaknuto od trupa ili cak i prislonjeno, formiras mrlje kamuflaze...pocni od male, pa je pomeranjem "sablona" od papira mozes povecati, promeniti oblik...mozes tu i tamo i ove vece da prskas, cak ti onda veci otvor i ne treba, ako ti ovo podje a rukom...
Pritisak ne sme da bude prevelik, da ne podlije boju ili je oduva preko ostatka makete, a  ako se i desi, stapic sa malo vate i razredjivaca resava stvar.
Boju razredi malo jace...pa ako treba intezivnija fleka,  preci ces posle susenja opet jdnu ruku...
Najbolje je da posle susenja, preprskas taj deo sa motlingom razredjenom, i to ohoho, RLM76, tako da samo ubije intezitet i eventualni oversprej i eventualne zezalice, znaci ne daih pokrije, vec samo da ih malo utopi ....Vidi  kako je to uradio "Lud 13" na Messeru K-4.

Suhoj

Gotov splinter deo price.
Ofarbao sam pre sat vremena i u zuto sta ide i sledeci na redu je motling.
Spiner cu da prefarbam u crno kasnije i odlucicu jos da li cu onu spiralu raditi ili ostaviti tako crno.
Podpitanje....da li su vrhovi elisa u nekoj boji?
E sad posto ja sam ja, naravno sam poceo da sumnjam jel ovo valja. Ova RLM 74 mi izgleda dobro pogodjena al ova siva mi je sad sumnjiva.
Znam da je po definiciji RLM 75 Grau violet odnosno sivo-ljubicasta i da treba da ima taj neki trag ljubicaste nijanse al dal je preterano to na mom meseru?
Recite mi najiskrenije, nije mi uopste problem da prefarbam sive delove ako ne valja.
Evo slika
P.S. ovo sto na par slika RLM 74 deluje mrvicu flekavo to je zato sto je jos uvek semi gloss pa se na svetlu neki delovi malo presijavaju.

Goran A.

Pa nije lose, samo te nemacke nazive ne treba bas uvek shvatati doslovno. Ja bih to mozda svetlije malo ali moze i ovako. Potrudio se jesi i kad naneses fleke, oznake i malo isprljas, bice ok!