Hobbycraft Me-109e JKRV

Previous topic - Next topic

Manda

Evo poceo sam da radim ovu maketu, jos pre mesec dana, al slabo stojim sa vremenom. Zapravo imam dve kutije E-1 i E-4, ali imam sve delove da napravim E-3, za koji imam sastavnicu, al ne mogu da nadjem maketu, bila je u podrumu a sad je vise nema.

Evo slika delova koje nisam skinuo sa rama (zaboravio sam da fotografisem, pre nego sam poceo da radim.

Do sada sam uradio unutrasnjost kabine, fotografije su lose, slab mi aparat.

Dodao sam samo par zicica i te lance na levoj strani i onu rucicu sto lici na rucnu kocnicu.

Kerber

Ovo dobro izgleda...
mislim da si na dobrom putu.
Sad teraj dalje !
Mislim da sa ostatkom, posto je ovo kod njih najpipavije, neces imati probleme. A ako i bude malo gitovanja, nije frka.
Nemoj samo da mu gitujes spojeve trupa iza kabine (i odozdo i odozgo), osim ako bas nisu ono "kanjoni Kolorada"...
Srecno u daljem radu !

Boki

Lepo početak ;) . Samo napred.

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

Manda

Ma sa sastavljanjem nece biti problema sve dosta lepo leze, osim kutija stajnog trapa, kao sto je vec bilo diskutovano ovde:
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,10928.0.html
Ali najtezi deo nije jos prosao, nazalost, posto ja ovo planiram da malo pootvaram i napravim dioramu. Motor cu da iskrpim od nekog piratskog rezinca seta koji ima otprilike pola delova i to onih krupnijih, zvezdinog motora DB 601e sa Me109F-2 i malo samogradnje. Trenutno razmisljam dali da samogradim radijski deo (ako neko ima iskustva, dali se on uopste vidi  kroz onaj mali otvor? Figurice cu da konverziram od ICM-ovi svaba (adekvatna osveta za april `41). U stvari najveci problem mi je sto naznam kakva su vozila koristili u JKRV u to vreme: kamioni, stabna vozila, cisterne za gorivo... Ako neko ima neku informaciju bio bih mu veoma zahvalan. Na fotkama koje ja imam nema nikakvih vozila a ne bih bas da improvizujem.

ubermagog

Ne vidi se radio kroz otvor direktno, dve kutije radija su od otvora prema pilotu - tu je komplet za prvu pomoć, zato ima i oznaka na poklopcu. Tu je dole i baterija od radija a prolaze i sajle i kablovi. Otvor je više onako 'univerzalne' prirode za sve one stvari. Mehaničar se zavuče do pola kroz otvor i onda radi, pa bi možda mogao tako nešto da uradiš - majstor dopola zavučen unutra  :)

Ako ćeš da otvaraš ti potraži slike, nisu neke komplikovane stvari mada ima dosta toga 'sitnog'...

voja

Quote from: Manda on 21-12-2010, 00:38:18
U stvari najveci problem mi je sto naznam kakva su vozila koristili u JKRV u to vreme: kamioni, stabna vozila, cisterne za gorivo... Ako neko ima neku informaciju bio bih mu veoma zahvalan. Na fotkama koje ja imam nema nikakvih vozila a ne bih bas da improvizujem.

Углавном камиони Прага РВ, штабна возила Прага АВ.
Цистерни за гориво је било разних, али их нису све јединице до почетка рата добиле. Углавном су кориштени обични камиони натоварени бурадима за гориво из којих се директно уз помоћ ручних пумпи претакало у авионе. Постојале су и омање приколице са точковима попут оних на моторима, једна осовина, са једним или два бурета (две величине колица) на њима ради лакшег и бржег транспорта по летелишту. Али углавном, ако радиш април 1941., у близини авиона била су распоређена бурад за моменталну допуну горивим. Мало даље на рубовима летелишта налазила су се приручна складишта укопана у земљу и покривена грањем. Поред сваког авиона налазила се и боца са ваздухом за допуну инсталација за окидање митраљеза и топова, компресори, агрегати (углавном немачки као и у Луфтвафе), муницијске кутије за митраљеска и топовска зрна. Са десне мотора обавезно и курбла за ручно покретање мотора.

.

Manda

Hvala vam puno na informacijama!
Sto se tice tog dela sa radio uredjajima imam odlicne i fotke i crteze, predpostavio sam da se nece bas nesto videti, video sam da je jedno rebro dalje prema pilotu.
Sto se vozila tice sad sam bar nacisto da vozila nece bit na diorami, te prage se ne mogu naci u 1/48, a nisam nasao ni dobre crteze na netu za samogradnju, probacu da nabavim kompresor i agregat (ima u Tamiyinom Kettenkraftrad kompletu, a ima i boca za kiseonik). Jos ako bi imao neku fotku tog prirucnog skladista bilo bi super. Imam i jednu sjanu fotku sa nekim likom na magaretu, mozda cu to da ubacim.

Manda

Сад сам прекрстарио интернет у потрази за информацијама о тим Прагама и некако сам доконтао да то штабно возило Прага АВ можда и може да се направи, нашао сам и цртеже и доста фотографија (има и фотке сјајне макете од резина у 1/35, нека чешка фирма). Али ипак ти цртежи нису довољни, немају ни димензије и нису баш скроз детаљни. Ако неко има добре цртеже или зна где на нету могу да се нађу био бих му захвалан да са мном подели те информације.