Hobby Boss 1/72 North American F-86E(M) Sabre, JRV

Previous topic - Next topic

Profa

Pa da se poklonimo i počnemo:

Dvoumio sam se između LM rezina i Eduardovog eceraja za kabinu, pobedio je eceraj :)
Zanimljivo da sam tek sinoć, posle početka radova, naleteo na Pierrov rad na ARC - vidi, 'ladno mi mazn'o ideju!!!  :hahaha
Kakogod, sinoć sam prešmirglao i ispolirao fleš od livenja i spojio rezervoare, pa ćemo ovih dana dalje...
Bogu fala što sam Lala! :)

Nemsy_29

Jos jedna sablja. pratim ovo  :)

Hoce biti maskirni ili NMF ?

Profa

NMF naravno, '054' sa ajkulama
Ja volim MM metalajzere na četkicu ;D

Profa

Radovi napreduju...
Nešto eceraja je montirano, a olovne kuglice sam zalepio lepkom za drvo gdi sam stigao.
Šavovi od livenja i većina površina su ošmirglani vodenom šmirglom redom 800, 1500 i 2500, a potom i ispolirani polir-štapićem.
Tu je i poređenje 72jke i 144vorke - Bože, kako je Trumpi mali :hahaha

sezan

Al si ga otezo,samo tako!lepo ,lepo..pratim ovo!Pozz!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

Goran A.

Da l je bas moralo 2500 ili si tako navikao?

Profa

@AG02: možda i nije morala, ali mi je to idealna priprema za poliranje manikirskim štapićima...
A evo kako to izgleda kad se nanese "primer" MM metalizer:

Ma koliko sve delovalo OK i glatko, metalizer otkriva neverovatne ogrebotine i rupčage.
Otkriću vam dve tajne koje sam provalio (ako je to neko provalio pre, pa ćuti, dabogda mu za 8. mart bila puna kuća gostiju! :deadhorse)
Elem, ako se MM metalizer osušio, pa je u bočici ostao samo prah, nema veze, može da se iskoristi. Ja sam iz tri bočice, u kojima se boja vremenom osušila, skupio prah u jednu.
Prva funkcija je, naravno, drybrush ;)
Druga, koju sam ja danas upotrebio, je "prajmerovanje". Pošto je u pitanju prah, nema neka vezivna svojstva kao boja i lako se skida. Sa druge strane, funkcioniše isto kao metalizer boja, tj. otkriva sve što treba (a na maketi ne treba :uaaa)
Možda negativna strana je što je prah jako fin, pa ga treba dobro otresti sa četkice nazad u bočicu pre nanošenja, inače leti na sve strane. Drugim rečima, isto kao pigmente...

Idemo dalje: sutra, nadam se, bojenje detalja u kabini, pa => sklapanje...

Sandman

da, metalik boje su "nezahvalne" shto otkrivaju sve spojeve i nakon gitovanja i poliranja, i deshava se nekad da iako sve deluje perfektno iz svih gledanih uglova (prema izvoru svetlosti ne vidish nigde nikakav spoj), nakon prajmera (tj. metalajzera) spoj se nenadano pojavi... i deluje kao da ga je nemoguce ukloniti! Ne mali broj puta mi se ovo deshavalo.. a verujem i mnogim iskusnijim maketarima...

dobro to je ovo otkrice za sasusheni metalajzer, da znam da ne bacam teglicu nakon shto se potroshe zalihe :)

eto, sad chak mozesh da sakupish u kesice i prodajesh na gram kao specijalni pigment - zlata vredan :D
(moraju se nekako povratiti ulozene pare hehehe) ;)

ne stvarno, shalu na stranu, vredi sachuvati ovo ako zaista radi odlichan posao kao metalik pigment, a prednost bi bila to shto imash vishe nijansi - MM metalajzera imash u 10-ak raznih nijansi tako da...

lepo ti ide, ajd uskoro se nadam pochetku farbanja kamuflaze ;)

Profa

Svi delovi kabine su spremni za sklapanje:

A onda je uklapanje eceraja i HB kabine pokazalo "sitne probleme", pa je pala hirurgija, da ne kažem kasapljenje, kako bih napravio mesta:

Nažalost, zbog izgubljenog vremena na sečenje kabine, nisam imao snage da noćas u 3 još sve i sklapam...
Probao sam Vallejo alkoholnu srebrnu, koja će mi verovatno poslužiti za corogard zaštitni premaz. Izgleda fenomenalno :super

I za F-84, i za ovog mi je jako žao, da si izabrao baš Hobby Boss, jer ne zavređuju tvoju veštinu.
MiG-15 je još na nivou ali ove 2 nisu.

Josip

Profa

Brez skrbi ;)
Ovo je da se malo zezam sa NMF i nešto napravim, a ne samo započnem. U šteku ima i boljih maketa istih aviona, samo treba postići... :zvizduc

Profa

Note to self: prilikom sklapanja polutki, trupa i krila, i uopšte sličnih velikih spojeva, proveriti da li si montirao sve što ide između. Za slučaj da nešto ne zaboraviš... kao, na primer, izduv motora :doh
Bez obzira na epizodu sa lupanjem po čelu, brzinskim otvaranjem netom zalepljenog spoja i ubacivanjem na brzinu očišćenog gorepomenutog i od Boga zaboravljenog dela, trup i krila su uspešno (manje-više) sklopljeni...
E, zbog ovog još uvek malo sumnjam u HB - levi spoj trupa i krila odličan, ali desni... :deadhorse
Uopšte, desna strana trupa, na spoju sa krilom, izgleda nedorađeno - nedostaju paneli i uklapanje je loše:

No, dobro, neću se previše nervirati, i tako je ovo razbibriga dok ne dođe pos'o... :violin
Spojevi su gitovani super-lepkom, pa prešmirglani, pa prajmovano metalizerom, pa gitovano, pa... Na slikama je "prva ruka", trenutno sam na trećoj :zvizduc

Nemsy_29

Koju zelenu si koristio za kutije rapova i vazdusara?

Profa

Ne idem do BG, pa nikako da nabavim Humbrol 151 => odokativna mešavina MM cink-hromat zelene i Vallejo ModelColor crne, obe vodene akrilke

airbamby

Quote from: Profa on 23-02-2011, 18:16:30
Ne idem do BG, pa nikako da nabavim Humbrol 151

Pa srecno u potrazi  0:) salim se naravno, nema te boje vise kod Humbrola, kazu da je zamena 226, nisam je video...
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj