HMS Victory-Airfix

Previous topic - Next topic

stevasandra

Jeste malo pregrubo brisano, a to se bas videlo kada se boja sasusila, al nije to finalno, jos ce se tu raditi. Sto se pretamne boje tice mislim da i nije mada posle zadnjeg rada na njoj malo je svetlija (slike cu postaviti kasnije). Prava boje palube na Victory-ju, kakva je ona danas i nije u boji drveta vec je farbana ali to hocu da izbegnem. Brod je kompletno pravljen od hrastovine i hocu da se ta boja vidi na palubi. Tako da mi je cilj da postignem sto priblizniju boju hrasta. Kod mene kuci pragovi na vrata su od hrastovine koja je samo prelakirana  bezbojnim lakom tako da se prema tome vodim u nijansiranju, stavicu danas maketu pored praga pa cu slikati pa da vidimo koliko sam uspeo da pogodim nijansu. Znam da ima vise vrsta hrasta ali ovo moje mi je jedina vodilja za nijansiranje. Slike idu kasnije u toku dana, sada pijem kafu i razbudjujem se za posao  :(

stevasandra

Evo slika. Ove prve dve su pored hrastovog drva, to je nijansa koju bih zelo da postignem i mislim da je tu negde:

Na ove druge dve je ista paluba ko na prethodne al pod drugacijim svetlom, prve su na dnevno, a ove pod neonkama:

E sada treba tu jos nijansirati ili tako nesto pa bih molio za neki savet.

stevasandra

Evo konacno da se nakanim da nastavim sa poslom. Lepo vreme pa mi se nekako nije dalo da ulazim u tavance gde mi je radionica. Medjutim ovih dana dok je dosadjivala kisa ko idealno da se zavucem unutra i nastavim sa radom. Da ne pricam previse evo slika:

Veliki problem mi je predstavljalo da izvucem one zute i crne linije. Na trupu su urezane prejake i preduboke linije koje bi trebalo da predstavljaju razmak izmedju dasaka. Kada sam lepio traku ona ne prati bas najsrecnije te ureze i koliko god se trudio da sto bolje prilegne boja se uvek nekako podlije. Morao sam posle da izvlacim i prepravljam te podlive, ima da se srede jos na par mesta.
Sada treba da vidim kako da napravim onu najvisu palubu, posto je nisam dobio. Razmisljam da od nekog kartona izrezem konture i da na njega lepim drvca od sibica.
Na ovoj zadnjoj slici se vidi greska-e u izradi makete, prozorcici za topove nisu u istoj visini i na levoj i na desnoj strani, tih gresaka ima na jos nekoliko mesta. Inace licno nisam zadovoljan kvalitetom makete iz vise razloga ali o tome cu drugi put.

alek

Hej pa bas fino izgleda! Nisam dugo dugo posecivao forum ali evo polako se teram da nastavim da pravim nesto :-)
Zute linije su ti super a znam kako je mucno izvlaciti ih po neravnoj povrsini. E sad, mozda su te urezane daskice mogle i da ti pomognu da ti budu granicnici ali samo ako se poklapaju sa konturama farbanja. U svakom slucaju lepo izgleda. na cemu radis trenutno? Sta ti se ne svidja kod makete? Ja cu vrlo verovatno bas jednog  airfixa da radim ali koliko sam na prvi pogled video maketa deluje bas bas kvalitetno. Videcemo...
Ako imas jos neki napredak daj da vidimo :-)

Sent from Samsung Galaxy S II

stevasandra

Pa des bre ti Alek, jedva cekam da vidim neke tvoje radove?
Radim na maketi pomalo, nikako da se ono bas zaluftam. Moram brdo prepravki da odradim pa jos razmisljam na koji nacin cu to odraditi. Stavicu slike pa ce se videti sta mi se to ne svidja i sta ocu da prapravim. Ne, ne mogu urezane linije da mi budu vodilje za farbanje jer se nikako ne poklapaju sa konturama i to je ono sto me najvise i muci oko farbanja i moram dosta toga da polako odradjujem tankom cetkiciom al uradice se.

stevasandra

Evo malo da prodrmam temu da ne bude skroz mrtva. Nisam nesto puno radio, uglavnom oko sitnica koje se mozda i ne vide da su radjane u odnosu na prethodne slike. Uglavnom sam popravljao linije da budu pravlje, napravio onu gornju palubu sto nije isporucena sa maketom, prefarbo komplet palubu i ima tu jos raznoraznih sitnica.

Jarboli nisu jos zalepljeni, stavljeni su samo da malo docaraju konacni izgled, a i inace moraju da se prerade jer beze nekoliko stepeni u odnosu na liniju broda.
Mnogo muke oko farbanja zadnjeg dela broda, onih prozora od kabina.

Mnogo puta sam poceo da izvlacim zute linije da bih ih na kraju opet prefarbao u crno. Konacno uhvatio ruku i mislim da ne izgleda lose. Naravno treba tu jos da se poprvlja ali bice dobro.

stevasandra

Evo i zavrsne verzije:

Treba jos samo da ofarbam naziv broda.

alek

Mogu samo da zamislim kolika je muka sa ovim prozorcicima i sarama  :doh
Super si se izborio, jel sve freehand ili si lepio traku za pojedine delove?
Samo mi odskace ova siva sto je ispod prozora sa desne strane, deluje kao odsjaj, necega. Mozda je i bolje da su svi ovakvi, moze da imitira staklo?
Ove sarice sa strane i iznad prozora su super, bas daju lep efekat, pogotovo kada sklopis ceo trup.
Uostalom, nisam vise kompetentan da mnogo kudim/hvalim icije radove posto maketu nisam uzeo u ruke vise od godinu dana :(
Pitanje i kada cu da nastavim.. :(
Cepaj, pa daj slicice sklopljenog da pogledamo ;)
pozz

stevasandra

Sve je freehand, nemoguce je ovde lepiti trakice, doduse trebalo mi je nekoliko puta da uhvatim ruku. To sto ti se cini sivom nije siva nego crna, zasto daje takav odsjaj ne znam. Zaista bi izgledalo kao imitacija stakla ali nazalost nije tako preko svih prozorcica pa sam ga umatirao. Evo jedne slike na brzaka, nije nesto posto je slikano mobilnim

Jednom, kad odrastem latiću se nečeg sličnog ;)

alek

Haha, kao sto kaze JŽ, ovo je samo za odrasle ;)
Super je, covece, koliko li si samo puta morao da prelazis ovu zutu da to izgleda ovako kako izgleda!

Mozes sada eventualno da nekom svetlo sivom odradis blagi drybrush preko trupa (ponavljam, blagi  :) ) i ima da jos lepse istakne ove crne delove. Dole, za kobilicu broda, mozes da odradis takodje blagi ali ovog puta wash sa nekom crnom/tamno braon i da mozda posle stavljas one efekte zelenkastom kao kada se nahvataju alge,plesan i ostale gluposti po koritu broda.
Ne vidim odavde da li si busio topove? Nadam se da jesi, jeste smorno ali mnogo doprinosi realnosti topova. Takodje, po topovima mozes da udaris jedan drybrush metalik bojom, bice super ;)

stevasandra

Zutom sam prelazio tri cetiri puta. Drybrush metalik sivom planiram preko topova, koji su inace bili vec razbuseni ali sam ih ja naknadno jos razbusio, jer topovi na donjoj palubi nisu isti kao na gornje dve, prema tome ni otvori na njima nisu isti. Bakarni trup broda necu dirati nista. Inace englezi su prvi uveli to da korito broda oblazu bakrom bas iz tog razloga da se ne bi hvatale alge i skoljke, a time su dobili na brzini i pokretljivosti svojih brodova u odnosu na suparnicke. Upravo citam knjigu o pomorskim borbama XVII-XIX veka, englezi bili majka u to vreme.

stevasandra

Evo jos malo napretka. Zalepio sam jarbole i razvukao kanape:

Malo sam preterao sa zatezanjem pa sam jarbole malo vise nakrivio, sto se moze videti po onom u sredini. Prednji je bio isto tako nakrivljen ali uspeo sam da ga ispravim sa onim kanapima sto idu napred, tako ce biti i sa srednjim.

stevasandra

Evo jos neka slicica:

alek

Super napreduje Victory, svidja mi se. Jeste da si malo prezatego konopce ali nije strasno, desavalo se i meni potpuno isto. Doduse kada nisam mogao da kontra zatezanjem dovedem u normalnu skidao sam pa stavljao konopce iz pocetka..
Jel bese radis AB-om ili cetkicom?
Jel planiras i da ga maaalko prljas? (naravno da ne mora ali ja licno volim bas rabljene brodove :) )
Super je, samo nastavi pa da vidimo uskoro za koju si se narednu odlucio ;)