Физир Небојша; AEROPOXY; 1/72

Previous topic - Next topic

voja

Вечерас ми је руку допала макета авиона Физир "Небојша" дело конструктора Рудолфа Физира.

Макета је резинска и броји укупно 24 делова од чега је један прозиран и представља поклопац кабине.

Макету можемо урадити као спортско-путничко-туристички авион или као авион Ваздухопловства Војске.

Уз макету се добијају декали за ВВКЈ верзију бојења и означавања. За љубитеље цивилњака ову макету могу урадити у цивилној варијанти уз употребу сета LH! декала http://lifthereserbia.wordpress.com/2011/08/19/767-lh-sporties-ii-three-yugoslav-pre-war-light-planes-in-72/

Дакле, уз макету се добијају декали за војну варијанту овог авиона.

Једна занимљивост за ову макету је везана за начин који је произвођач одабрао у вези изливања трупа заједно са крилима. Идеја је одлична а тиме је и олакшан рад макетару на пољу уклапања крила са трупом.

Уз макету добијамо и два пара точкова. Оне без и оне са аеродинамичком облогом. Летео је у једној и у другој варијанти, али ВВКЈ верзија искључиво без ових облога.

Делови макете су врхунски изливени, без икаквих оштећења и аномалија. На мом примерку има две рупице које су настале од заробљеног ваздуха приликом уливања резина у калуп, али ја сам узео пробни одливак који је произвођач начинио ради провере квалитета готовог производа. Мрзело ме је да чекам изливање серије ових макета, желео сам пошто пото да је што пре набавим и започнем рад на њој тако да сам узео пробни примерак.

Површина макете је глатка са финим угравираним линијама панела. Треба напоменути да ових линија и нема нешто пуно јер је авион био израђен од дрвета.

Авион је био тросед. Пилот је седео напред а на клупи иза њега било је места за још два путника. Задња клупа је изливена заједно са кабином на чијим зидовима се налази још изливена и структура трупа. За инструмент таблу се добија декал тако да је фарбање инструмената овим путем избегнуто што је одлично решење.

Изливање и паковање ове макете је у току. Не знам када ће се појавити у продаји, али своју промоцију ће доживети на штанду "IPMS Srbija" у Телфорду у Великој Британији.

Ево и пар фотографија. Мало су лошијег квалитета због недостатка адекватног осветљења приликом фотографисања.

.
------ PIZDA VAM MATERINA NAPREDNJAČKA ------

medico

Svidja mi se ova opcija HobbyBoss ...spojeni trup i krila primenjena na rezinsku maketu po sistemu lepo nama-lepo vama ...proizvodach ne mora da razmislja da li ce se kod livenja /susenja pokriviti odlivci krila i trupa a maketar dobija kit koji se sastavlja za sat-2. Nadam se da su linije panela stvarno fine posto je to jedna od glavnih mana naseg vazda prepodobnog gosn Mikluseva  :pilot . Ostaje jos samo da se vidi kakvog ce kvaliteta staklarija doci uz maketu, svakako navijam za onu sa vec profilisanim ramovima .
Inace svakako interesantna tema bash u pravi cas za pretsojecu kampanji 100 godina naseg vazduhoplovstva .