Me-262 A-1a 1/72 Revell

Previous topic - Next topic

relja

"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

Sandman

Dobro izgleda za sada - kad odradiš motling, možda ćeš morati još jednom da pređeš sa RLM76 čisto da malo toniraš oko flekica ako nisi zadovoljan efektom.

Samo dobro razredi boju, podesi kompresor na mali pritisak i prskaj sa male udaljenosti od površine.

Što se tiče prostora za točkove, proveri reference, ali mi se čini da možda idu i u boju metala.
Mislim da će ti Bane Kerber dati najbolji savet oko ovog detalja.

U svakom slučaju lepo napreduješ i bez grešaka u farbanju - samo polako ako do sada nisi radio motling, pa i da pogrešiš, lako se da ispraviti sa RLM76 pa ponovo - kači fotke radi saveta pre nego pređeš na dekale i lakiranje.

zamorano

Revell 45 je u stvari RLM 02, ako hoćeš da potrefiš tačno probaj da nađeš ekvivalent za nju... Izgleda mi da je ta tvoja Humbrol sa slike malo zelenija, možda mi se čini zbog osvetljenja.

Ja sam Revell 45 koristio ovde (ne znam da li se dobro vidi ovako na monitoru):

http://i304.photobucket.com/albums/nn169/ivan_zamorano/Revell%20Fw-190F-8%20R14/PC092478.jpg

Metalik boja ima smisla ali tu bi u stvari najbolje bilo da si prosekao kutije stajnog trapa da se vidi trup kroz njih, onda trup ide u boju aluminijuma... Ovako je možda i svejedno. Ali to su finese, najbitnije je ono što se vidi odozgo ;). U svakom slučaju ti odlično ide, samo nastavi u tom pravcu :).

Pozdrav!

relja

I tako može da se farba do sutra....u nedostatku dobrih crteža i fotografija, kao što kaže Čola, ne bih više ništa dir'o... ali sugestije su dobrodošle.

Rep je kao zeleno beli dalmatinac :)

Ostaju motori i crveno plave trake oko trupa koje ću verovatno da farbam. Samo da se dobro osuši.

Hvala za savet za boju - RLM02 u šteku. Ova Humbrol je zaista više zelena nego siva i zato sam postavio pitanje. Čudno mi je bilo, nisam viđao tu boju kod Nemaca.
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

relja

Mali napredak - ofarbane pruge koje označavaju ratište, pa malo popravljene - crvena je prvobitno bila mnogo šira (greškom). Rep je ponovo ofarban. Sledi farbanje panela trupa sa donje strane u boju metala, vrh nosa u plavu, nekoliko sitnih popravki (za početak vrh crvene pruge i gondole motora, rep...).

Razmišljao sam da mu "udarim" tamne pruge duž trupa kao na nekim od profila, ali ni jedna od nijansi koja je data usastavnici nije ni blizu boji sa tih istih profila. Mnogo je tamnija od Model Masterovih RLM 81 i 82 koje koristim.

Ovo mi je inače prvi put da sve radim na niskom pritisku sa razređenom bojom, bez divergentne mlaznice - i super je! :)

Warhawk

Quote from: relja on 20-11-2011, 00:46:33
Mali napredak - ofarbane pruge koje označavaju ratište

Te pruge su krajem rata korišćene za označavanje različitih jedinica (pošto različitih ratišta nije bilo - sve je bila odbrana Rajha - Reichsverteidigung).
Inače, za bojadisanje 5+, još ako je prvi put onda stvarno svaka čast!
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

relja

A ja mislio da je to oznaka za Došlamacanavratanca ratište.  :D

Ovo je prvi put sa radim ovakav "dezen" do sada sam samo radio samo jednostavnije kamuflaže.
Nije ispalo kao na toj jednoj fotografiji, ali ponuđene boje u sastavnici ne odgovaraju objavljenim profilima. Ovo je pokušaj da se pogodi Revellovo uputstvo  :think

Pruge popravljene, nos oplavljen, ploče sa donje strane ofarbane u aluminijum.

Nastavak - za par dana...

Sandman

Odlično napreduješ - farbanje ti do sada ide fenomenalno, a i motling je baš lepo legao.
Moram primetiti da si se dosta lako prilagodio novoj tehnici farbanja, sa razređenijom bojom!

dusko

Svaka cast kako je si se izborio sa motlingom sve pohvale.

djos & filip

Kamuflaza je odlicno ispala, na originalnim slikama deluje malo "kontrastnije" ali iskreno vise mi se svidja kako to izgleda na maketi.
Cekamo dalje radove :)

Ovo je samo hobi, ovo je samo hobi, ovo je samo......

relja

Hvala svima.
Jeste, na crno-beloj fotografiji je kontrast mnogo izraženiji. Iskreno, zagledao sam fotografiju, upoređivao sa profilima i sa Revelom sastavnicom i nije mi bilo jasno kako to na kraju treba da ispadne. Sad znam da umem, ali ne znam šta treba da bude krajnji rezultat  ;D

Razmišljao sam da uradim i blagi motling sa RLM 81 ("maslinastija" od ove dve nijanse), ali tako da linije LRM 81 na bočnim stranama trupa uvek "dodiruju" gornje površine obojene u RLM 82, tako da kontrast bude izraženiji.
Jasno, time kamuflaža prelazi u potpunu fikciju i još više se udaljava od do sada postignutog.
Ali, ona fotografija je toliko nejasna da nema razloga ne pustiti mašti na volju. Ne bi me iznenadlilo da je pravi avion bio ofarban i nekom trećom, tamnijom nijansom zelene od 81 i 82.

Sve što mi rekreiramo nema baš neke čvrste veze sa realnošču, da se ne sekiraš zbog niansi boja >:D
Nego da ne zaboraviš da izbušiš rupe od. topovsko naoružanje!

relja

Hvala na upozorenju, potpuno sam zaboravio na te otvore.
Kad sam ga sklapao (davno pre učlanjenja na forum) nisam to uradio.

Otvori su izbušeni.

relja

Kamuflaža je malo doterana, da koliko toliko podseća na fotografiju.
Nekom drugom priliko kada budem imao volje i vremana, uradiću prelaz između gornjih i donjih površina.

Slikano telefonom, ne mogu da izmegnem odbljesak.