Me-262 A-1a 1/72 Revell

Previous topic - Next topic

relja

Koliko ima da sam ovo započeo ? :jok  c c c c

Od svega u "špajzu" (jednoj kutiji na dnu police) ovo je najbolji kandidat da se uskoro završi. Najmanje ima šansi da se zabrlja.

Krila i trup spojeni, nešto malo farbano.
Upravo mu šmirglam i gitujem spoj motorskih gondola i krila.

Kamuflaža mu je malo "neodređena" - crtež na kutiji je čudan, na uputstvu je neodređen, pa ću kopirati kamuflažu prema fotografijma sa interneta. Pošto je ov Revelova maketa, nema "svastike", ali se neću nešto cimati oko njih.

"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

ubermagog

Nezgodna kamuflaža, Duško se ovde na forumu dosta uspešno izborio sa njom... u svakom slučaju srećan rad na njoj  :)

zamorano

Da, nekako za Me-262 ilustracije ne dočaravaju kako je kamuflaža stvarno rađena, definitivno bolje gledati fotografije... Meni izgleda kao da majstor upali prskalicu i onda se šeta tamo-vamo, vuče dugačke linije manje ili više nasumice :).

Ovo je baš izazov da se uradi erbrašem, treba naći koliko da se razredi boja, probati koliki pritisak i sa koje razdaljine daje dobru liniju a ne razbacuje mnogo okolo... Mada sam ja uspevao i da popravim ako negde zabrljam, udarim RLM 76 tamo gde ne valja pa ponovo: s obzirom da je kamuflaža relativno nasumična, ne primećuje se previše ako se mustra negde malo poremeti.

Ali na kraju ispadne avion da ga staviš u prvi red u vitrini, vredi truda. :)

relja

Mislio sam da probam sa jako niskim pritiskom pa da polako podebljavam "fleke", možda i sa nekim papirnim maskama.

Gde mogu da se vide fotografije tvoje makete? Svako kopiranje bi bilo uspeh  ;D
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

Sandman

Motling svakako radi sa jako malim pritiskom i iz blizine, i bez žurbe naravno :)

Ako malo i zabrljaš nije strašno, jer se lako da popraviti sa najsvetlijom nijansom (RLM76), čak taj veeeeeeoma razređen sloj RLM76 dobro dođe kao neka vrsta finalnog filtera na kamuflaži pre dekala, washa i lakiranja.

zamorano

Hehe, nisam rekao da mi je maketa dobro ispala ;)... To je bio moj prvi (i zasada poslednji) pokušaj tog tipa:
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,4164.0.html

Evo je i Duškova koju je Suba pomenuo
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,12643.0.html

Koliko se sećam, radio sam sa slabijim pritiskom, ali ne skroz niskim... Mislim da mi kod skroz niskog pritiska prska u kapljicama i razbacuje suviše okolo. To sigurno zavisi i od erbraša, viđao sam neke likove koji za fine detalje sa Iwate odšrafe taj prvi deo sa vrha i prskaju tako sa golom iglom, to sa mojim brašom ne pali ni u ludilu... U svakom slučaju preporučujem da probaš razne varijante i da vežbaš prvo na papiru ili nekoj rashodovanoj maketi. (Štaviše, pošto ne merim tačnu razmeru boje i razređivača, kod svakog punjenja erbraša prvo probam negde sa strane da vidim da li je to to... Pa ako nije dodajem boju ili razređivač, pa se to onda ne pomeša dobro nego bude na početku gušće a posle postane ređe i tako... Totalna improvizacija, kao Don Čeri i Ornet Kolmen ;D). E, nije loša varijanta ni da radiš sa skroz razblaženom bojom tako da dobiješ priliku da gradiš stvar postepeno iz više prelaza, čini mi se da sa ovom tvojom kamuflažom to može - pređeš istim potezima po više puta i probaš da gađaš linije koje si prethodno povukao. Kod ove kamuflaže nije toliko bitno da pogodiš, važno je da ostanu rupe kroz koje se nazire osnovna boja. (E da, kad radiš sa retkom bojom dodaš i neki lak da se malo zgusne, inače se razliva po maketi).

Eto, nadam se da sam pomogao ili  bar dao neku korisnu ideju. :)

Pozdrav!

Sandman

Quote from: zamorano on 02-11-2011, 13:27:18
Koliko se sećam, radio sam sa slabijim pritiskom, ali ne skroz niskim... Mislim da mi kod skroz niskog pritiska prska u kapljicama i razbacuje suviše okolo.

E, nije loša varijanta ni da radiš sa skroz razblaženom bojom tako da dobiješ priliku da gradiš stvar postepeno iz više prelaza,

Upravo ovo i treba da probaš - jako razređenom bojom gradiš slojeve boje, pod dosta niskim pritiskom - tada su manje šanse da se javi oversprej, a ako si ne baš preterano blizu delu koji farbaš onda se neće javljati ni tzv. "pauci" tj. neće se boja zrakasto razlivati po podlozi.

Najbolje je da probaš razređenost boje i pritisak na čistom listu papira, ali se potrudi da nađeš neki glatki papir jer neće upijati boju već se ponašati slično goloj plastici...

relja

Pokušavam da nadjem bilo kakvu fotografiju ili profil ovog aviona, da steknem neku predstavu kako to treba da izgleda, da baš ne kopiram Duškovu (na kojoj opet primećujem neke druge razlike u odnosu na Revellovo uputstvo...šta ja znam).
Na Farpostu ima jako puno materrijala o 262, ali o "plavom tri" iz III/JG 7 - ništa. Po čemu li je Revell uopšte pripremao šemu za ovu maketu?

Malo sam zapeo kod sređivanja spoja motora i krila (nije najbolje leglo pa mora da se malo gituje i izvlači par linija).
Čekaću da segit lepo stvrdne pa idemo dalje...

relja

Možda će još nekme da posluži:

Čudan crtež na kutiji je verovatno tako ispao zbog lošeg kvaliteta ove fotografije.

U jednom KokuFan-u ima lep profil u boji, pa ću da radim po njemu.
Danas mi je stigla i dizna 0.2 sa iglom, pa će valjda biti malo lakše.

Profa

Ista fotka boljeg kvaliteta u Kagero - Messerschmitt Me 262 in Defence of the Reich, profil i ista fotka u Kagero - JG 7 'Nowotny' ;)
Bogu fala što sam Lala! :)

relja

Hvala Profo. Nisamuspeo da ih nadjem na Farpostu, ali sam zato našao

Jagdgeschwader 7 Nowotny (Osprey Aviation Elite Units 29) sa fotografijom i profilom, a šta je još zanimljivo, igleda da se istim setom dekala može napraviti i maketa neke druge mašine iz JG 7 koja nema broj na trupu ili na nosu. Nije da "eskiviram" ovu nezgodnu kamuflažu, ali od svih kamuflaža Me262, ova je ubedljivo najružnija. Jednostavno mi se ne sviđa.

ubermagog

Prema slikama JG.7 je bio potpuno šaren, svaki avion je imao neku svoju 'kamuflažu....

Najlakša za farbanje je meni lično i najlepša je na 'zelenom 1' jer nije klasična tufnasta LW šema, već je oštra zeleno-zelena sa dijagonalno postavljanim poljima.
Samo ti fali mala zeleno-bela jedinica i bela svastika, ševron bi možda mogao da iskoristiš i samo docrtaš unutrašnji...

zamorano

Eh, tih "klasičnih" kamuflaža ima milion, a ova šarena je jedinstvena, moraćeš kad-tad da je praviš :)... Nemoj da te slika prevari, crno-belo stvarno deluje ružnjikavo ali na maketi je - bar meni - totalno efektno, baš se izdvaja od ostalih maketa na polici. Evo kako bi to moglo u boji da izgleda (doduše, ovo je 1/48):
http://misc.kitreview.com/bookreviews/modellingtheme262bookreviewjp_1.htm

I jedna varijacija - ista mašina, drugo tumačenje :). Ovo može bez problema da se napravi u 1/72 (pogotovo pošto imaš finu diznu):
http://forums.europeanmodeller.com/lofiversion/index.php?t3551.html

Ali da te ne nagovaram više na zlo ;).

Pozdrav!

relja

Ma, biće tu pokušaja i pokušaja.
Mada, po meni mnogo bolje leži, i više mi se sviđa ova kamuflaža, kao što je član Gusha uradio

http://maketarskikutak.com/index.php?topic=4882.0

tj ovako nešto

http://www.hobbiesdreams.com/imagenes/12410aca.jpg
http://evergreenmuseum.wordpress.com/2010/06/25/new-me-262-reproduction-lands-at-the-museum/
(samo sa ševronom na mestu broja)

Ponuđeni dekali u Revellovom pakovanju "podržavaju" i ovakvo označavanje, osim što nema serijskog broja na repu, i naravno svastike.

Ali, pre svega i osnovno - vežba na nekom komadu plastike.

relja

Model Master enamel RLM 81 i 82. Kada se lepo osuše, "udaram" RLM 76 na trup i na komad platike, pa na vežbanje ove "šare". 

E, ovo mi je malo čudno. Prema sastavnici boja za prostor stajnog trapa je Revell helloliv matt 45. Nemam je, danas je nisam našao, a kao zamena se u Humbrolovom katalogu preporučuje Humbrol 86 Matt light olive (ime je isto :) ). Evo kako to izgleda:

Jel to ta nijansa, približno?