ЈРВ Ме-109 Г-14

Previous topic - Next topic

voja

Ево малог зезања са конверзијом макете Г-6 у Г-14 каквог је имала послератна ЈРВ.

Када све буде готово макета би требала да буде у овим бојама и ознакама.

ЈРВ је после рата имало гомилу Густава што из заплењених немачких рестлова које су оставили после повлачења а што из Бугарске на име ратне репарације и размене неких делова за Ил-2 који су се производили код нас. Веома често ти авиони нису били у стандарду одређене варијанте па је ту било буџења типа труп са Г-2, крила са Г-6, реп са Г-10, . . .

По свој прилици и овај Г-14 (како сам га ја назвао) је буџ. Цео труп је типичан Г-14 док су крила највероватније са г-10 јер имају оне велике буџе на горњим површинама ради смештања точкова са широким гумама.

Авион је у класичној камуфлажи за тај перио (светло плава од доле, сива од горе), али са додатком браон флека. Било је издато наређење за камуфлирање браон фарбом. Неки мајстори су то разумели као браон туфне па отуда имамо и овај авион као и онај бели "45" који је на крилима белом кредом носио натпис "Тко нападне нашу земљу, у њој ће наћи своју смрт". Неки мајстори су то схватили као додавање камуфлажних површина браон боје преко сиве па онда имамо авионе као што је рецимо стари музејски примерак белог "44".

Сви спинери на нашим Густавима били су у сивој боји. Овај је занимљив јер има спиралу а вероватно потиче заменом са неким из магацина делова који су заостали за Немцима после рата. То овај авион и чини занимљивим.

Као полазну основу узео сам макету фирме Fine Molds а која представља варијанту Г-6. Овде је рецензија те макете http://krila72.wordpress.com/razno/rv-i-pvo/bf-109-g4-g6-g10-fine-molds/ .

Да бих добио оно што мени треба са Ревелове макете Ме-109 Г-10 одсекао сам реп који сам накалемио на ову моју макету Г-6.
На полутке трупа са унутрашње стране залепио сам комадиће пластике који ће придржавати нови реп са Г-10.

Крила су такође морала бити доведена на стандард крила као на Г-10. Велике буџе сам узео са Ревеловог Г-10, са крила обрусио оне мале од Г-6 и све лепо залепио.

На фотографији белог "55" се види да на десном поклопцу мотора испод велике гуке има једна омања. Испод ње се налази пумпа за уље која је уграђивана на пустињским Г-6. Касније је ова већа пумпа уведена као стандард за све моделе па их тако и сви Г-14 имају. Та омања гука је била потребна ради смештања пумпе која је својим габаритима била сметња затварању и забрављивању поклопца мотора. на поклопцу је пробушена рупа а део пумпе који је вирио из те рупе је био обложен комадом капљичасто савијеног лима.

Ту малу буџу сам пронашао на Хесегавином Г-6 и само ћу је преместити на макету коју тренутно радим.

Мало сам се поиграо и са унутрашњошћу кабине. Израђени су нови делови седишта, додати појасеви а на зидове кабине је додато пар детаља.

Офарбано Аеромастерловом РЛМ 66. Фотка је лоша па се не виде оне праве нијансе како би требало да се виде.

Делови набацани на гомилу, да се види како ће то све изгледати. Леви поклопац мотора је са Г-2, али биће замењен оним потребним.

То је за сада то.

.
------ PIZDA VAM MATERINA NAPREDNJAČKA ------

Sandman

Slikovit i detaljan prikaz radova i dorada uz par edukativnih rečenica - baš po mojoj meri!

Pohvalio bih pedantan rad i kvalitetne fotke - dosta znači radi lakšeg pračenja radova...

Farbanje planiraš akrilima ili enamelima?

ubermagog

Odlična konverzija, bilo je u JRV tih bugarskih i domaćih 'bastarda' :)
Bila je krajem rata i LW radionica kod nas od koje je ostalo dosta delova pa se budžilo

voja

Фарбање акрилима. Њима искључиво и радим у задњих неколико година.

Светло плава за доње површине као и сива за горње ће бити Тамија. Сива можда буде и Аеромастерсова.

Браон флеке Аермастерсова РЛМ 81 Браунвиолет јер сам упоређивао ту боју са фоткама белог "44" док је још био у ЈРВ бојама.

Лакови наравно Валејо који су се барем код мене показали одличним.

Спирала на спинеру ако нађем погодан декал. У супротном сечење маске па прскање.

.

Kerber

Opa!
Bas lepo da se ovo radi...
Vidis kako se lepo kalemi Revelov rep na Fine molds...Sve kako treba.
I ovi poklopci tockova...ma sve 5 !
Mislim se, kakav mu je ledjni oklop...to se ne vidi na fotkama, i dal' ga je uopste nosio kod nas (25 kila je 25 kila). Trebalo bi da je onaj sa pancir-staklom, al' opet ih je bilo i sa obicnim metalnim...

PELE

Радиш овог што оре са слике или нормалног ( читав стајни трап и пропелер )?   :P

Супер за сада, пратим.

M-HOBBY

Quote from: voja on 05-12-2011, 12:49:56

Када све буде готово макета би требала да буде у овим бојама и ознакама.

Mali dodatak temi:

Avion je primljen iz Bugarske sredinom  1947. i uveden u registar JRV aviona pod ev. brojem 9655. U registru je upisan kao Me-109G-14 (fabr. br. 782264). Predat je 83. puku sredinom 1948.
Avion, na slici, snimljen je posle udesa 15. februara 1951.

ubermagog

Prema knjigama G-14 je standardno imao Erla poklopce, repova je bilo više vrsta, tako da je ovaj svakako u jednom trenutku bio nekakva 'improvizacija' :)
Inače fabrički broj odgovara jednom bloku G-14 pravljenih u Regensburgu.

Biće vrlo atraktivan kad ga doteraš do kraja  :)

voja

Quote from: M-HOBBY on 05-12-2011, 23:30:21
Mali dodatak temi:

Avion je primljen iz Bugarske sredinom  1947. i uveden u registar JRV aviona pod ev. brojem 9655. U registru je upisan kao Me-109G-14 (fabr. br. 782264). Predat je 83. puku sredinom 1948.
Avion, na slici, snimljen je posle udesa 15. februara 1951.

Хвала Милане, одличан додатак теми.

@ Kerber
Па и не леже баш најбоље реп од Ревела на овај Фајн Молдс. На први поглед се све чини да леже савршено једно са другим, али када крене да се ради онда исплива низ омањих проблема који су уз помоћ гита и шмиргле решиви.

Зидови трупа су различите дебљине, висине, ширине и треба тачно потрефити где сећи и једну и другу макету. На крају сам бобио један омањи степеник после лепљења који се види тек када се макета офарба неким прајмером. Ево, цео дан се борим са њим. Гитуј, шмирглај, гравирај изгубљене линије панела, . . . . и тако више пута у току дана  ;D

Поклоци за ове шире точкове належу савршено. Плоче иза главе пилота је било. Боље се види на бољој фотографији, онај прозиран тј. са прозорчетом. И њега ћу да монтирам.

@ Pele

Радим га на точковима, пре удеса.

.

Kerber

G-14 je bilo verzija iz ranijih serija, identicnih sa G-5/G-6...sa ranim i Erla kabinama, ovakvim i onakvim tockovima, repovima, kormilima itd...samo reg.broj moze da ukaze...Ali, lud avion, totalno.

voja

Радило се мало на елиси, спинеру и спирали.

У неким рестловима пронашао сам спиралу која је ишла уз неки Хасегавин Г-6. Потопим је у воду, извадим а она се распе у десетине ситних комадића.

Није било друге него сам искројити спиралу и испрскати је брашем.

Спирала је искројена лепљењем узаних трака кабуки фолије коју сече и продаје домаћа фирма "Макетар" Александра Почуча који је овде на форуму познатији по нику "Elcrni". У питању је један комплет са неколико десетина узано исечених тракица у разним ширинама. Узео сам ону најужу и облепио је око спинера у виду спирале. Потом сам узео још и њу исто тако улепио око спинера пратећи претходну тракицу и остављајући простор између њих а где ће касније доћи бела боја.
Површину која ће остати у црној боји маскирана је Фабер Кастеловом "гумицом гњецом", нешто слично "блу таку".

Спинер је пре лепљења ових тракица два пута четкицом премазан Пронтом. Тракице су се веома лако лепиле а малко су и растегљиве што пуно значи јер када кренете да је лепите око спинера било би пожељно да је малко и затежете током тог поступка како би што боље прионула на површину и спречила евентуално подливање боје током фарбања. Треба пазити да приликом зетезања не претерате јер ће тракица у том случају пући. Најбоље је узетиједну тракицу и развлачити је рукама док не пукне. Тако ћете знати да убудуће одредите силу којом можете зетезати тракицу и при којој сили ће пући.

Бела испрскана, тракице скинуте (нису за собом повукле црну боју на којој су биле залепљење нити су остављале траг од лепка) и следи мало поправљање четкицом тамо где се бела ипак малко подлила.

.

Sandman

Ovo je jedno od onih "ne baš zgodnih" maskiranja - dobro je ispalo na kraju kako vidim!  :super

voja

Па, требало ми је веровао или не око пола сата да маскирам спинер. Пар пута сам све скидао и радио изнова.

Сада знам цаку па ће неки следећи ићи далеко брже.

.

husky

Lep rad.

Ima li neko sliku naseg G 6, a da nije onaj iz eskadrile za vezu?  :deadhorse

Warhawk

Quote from: voja on 06-12-2011, 13:49:48
Сада знам цаку па ће неки следећи ићи далеко брже.

Mislim da bi još brže i lakše bilo da se prvo isprska bela, pa maskira samo spirala (maska u obliku klina), pa prska sve tamnom bojom  ;)
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'