supermarine Spitfire Mk Vb, Airfix 1/48

Previous topic - Next topic

Sijamski_Mrmot

Quote from: KuKLiNsKi on 18-01-2012, 22:11:42
kolko sam skužil po ovom forumu ta je maketa u rukama profića i stvarno je pedantno rađena =)
al meni se čini da jean slatki mali wash fali u kokpitu... nekako bi ljepše sjene bile tamo po onim letvicama i to...   ili ne? 

biće wash, ja volim wash uljanim bojama a zvonko ih nije imao kod sebe u zadnjoj turi kad smo radili, sledeći put ih ja donosim od kuće pa će pasti washic i drajbrasić :)

husky

Da, wash bi mozda dobro dosao, ali kao sto mirko rece, ja nisam imao slikarske uljane boje u tom trenutku kod sebe.
Inace, kroz kabinu ce se malo sta videti sem pojaseva i eventualno po koja kontura bocnih zidova...

Primedba je na mestu!  :cheers

KuKLiNsKi

a šta koristite za rjeđenje tih boja da ne grize boju ispod? 
pogotovo takvi sitni detalji su osjetljivi pa... =)

husky

Po mom misljenju najbolji bi za to bio slikarski terpentin.
Uljast je, ne nagriza, a opet je razredjivac.
Usput, i predvidjen je za te slikarske boje u tubi koje cemo za wash i koristiti.
Nebih se igrao sa obicnim uljanim razredjivacem, a pogotovo ne sa nitrom!
Sa terpentinom sam radio pre desetak i vise godina...
Samo treba biti pazljiv i brzo skinuti ostatak boje koji ne treba negde da se vidi.

KuKLiNsKi

e hvala na info. =)
moram probat jednom, jer ja radim obični wash sa revel bojama i istim razređivačem pa grize ko ludo =)

husky

Quote from: KuKLiNsKi on 19-01-2012, 11:24:39
e hvala na info. =)
moram probat jednom, jer ja radim obični wash sa revel bojama i istim razređivačem pa grize ko ludo =)

Izbegavaj bilo koji industrijski razredjivac.
Ili sam ja nespretan ili suvise nagrizaju.
Terpentin ti daje sasvim dovoljno vremena da uklonis visak boje pre nego sto nagrize gornji sloj.
I obavezno pre washa lak, po mogucnosti sjajni, makar samo zbog zastite povrsinske boje.

KuKLiNsKi

vjeruj mi, it's not you it's them...  ma da sam uspio napravit na T55-ici savršen wash revel paint cleanoma da neznam kako...  =) 
hvala na info! =)

Sijamski_Mrmot

Ja svoje uljane boje razredjujem najobicnijim uljanim razredjivacem iz farbare od kako se bavim ovim hobijem i sa njima washujem bez problema, nikad mi ništa nije progrizlo? Da li ste se zapitali da slučajno uopšte nije problem u uljanom razredjivaču nego u nekoj komponenti uljane boje koja "odreaguje" ?

KuKLiNsKi

za boje same po sebi nisam nikad nigdi pročital da bi grizlo akrile il enamele... samo da kad se turpentin doda da znaju bit problemi isto ko s alkoholom...  
al ja radim često s acetonom i to industrijskim jer jedini taj razredi revellove boje kako treba, svi "lakši" znaju tako reagirat da boja unutra pluta ko neka prljavština...
a to znači da ako djelič sekunde previše prčkam sa washem počne se boja skidat a u najgorem slučaju počne pucat i diže se  :cry
kad pređem na vallejo boje i otkrijem u trgovini šta je to "varnisher" s imenom proizvođača onda če bit maketarstvo užitak a ne ovo trovanje enamelsima i acetonom...  :-X

husky

Jedine boje koje su mi do sad sto posto radile, a i ova maketa ce biti sa njima farbana su Valejo Air.
Razredim odoka sa MM acryl thiner-om i prskam...boja se ne skida, ne ljusti i nema grudvica.

KuKLiNsKi

kako to da vallejo air rjediš? čito sam da nekima je prerjedka air varianta

husky

Za dovoljno precizan i tanak mlaz meni treba da budu jos razredjenije nego sto jesu.
Farbam bez sablona, slobodnom rukom.
Sve je stvar navike, pritiska iz boce i konkretnog air brusha koji koristis...

Recimo kao na ovim slikama...

Sve to je razredjeni Valejo air, razredjen od oka, kako mi se ucini da treba, i prskano slobodnom rukom.
Ni te boje nisu bas svaka isto razredjena ili im je pigment razlicit i zato pripazi na gustinu.
Ja radim vecim pritiskom, sa vrlo tankim mlazom i razredjenijom bojom do 40% nekad u odnosu na onu iz kantice/bocice.

KuKLiNsKi

zanimljivo.. pogotovo to da je sve free hand =)
ja imam samo foot-action single-action airbrush pa moram zasad maskirat sve...

sviđa mi se onaj tamni rub di se boje prekrivaju na krilima P40..

husky

E vidis taj rub je u stvari zajeb koji je ispao ok, prvo su boje ispale dosta tamnije, pa sam preko njih prskao sa 30% posvetljenom belom i namerno ostavio taj tamni rub, tako da je na kraju to ispalo neplanirano super stvar!  :hahaha

Spitfajer ce imati te iste boje odozgo, u vrlo slicnoj sari.

Sa single action brasem ni ne pokusavaj ovo, treba ti najjeftiniji duble action od barem 0,3 mm diznom.
Za sve ostale savete, Mirko i ja smo tu!

KuKLiNsKi

znam da je zajeb al je problem što ste svi maketari prepedantni pa zaboravljate da su frajeri koji su farbali prave mašine bili obični ljudi koji su jako često napravili zajeb... savršeno ofarbana maketa je loša maketa  ;D
uglavnom super izgleda to desno krilo... zna se to vidit na kojoj pravoj slici...
baš sam jučer našprical academy razorbacka i revelovog bubbletopa u 72 i jako ljepo su ispali (oboje u maslinastoj varianti) al mi zna ona masa za modeliranje s kojom maskiram ostavit neke tragove ko da se boja ispod oznoji ili tako nešto... pa moram to rješit u buduče (moguče da nije bila donja dovoljno suha ili tako nešto.. isto mi na T55 bilo...)
uglavnom hvala na info do sad ču prestat spam-at ovog spitfajera  0:)