Battle of Kursk diorama 1/72

Previous topic - Next topic

Mika999

Sto nerealno? Stari ljudi, Nemci ih nisu ubili jer nisu nikakva pretnja, to im je jedini dom, napolje poceo juris, oni odlucili da ostanu tu zajedno... pa sta bude bude. Ne toliko romantika, vec strah i beda.

I meni na drugoj slici deluje bolji polozaj kuce,a li tako nece da mi se vidi enterijer pa mi je zao da je tako stavim....  :( S druge strane taj polozaj ostavlja veliki prostor ispred, pa ostavlja mesta za nemacku vojsku. A da dodam neku 3. kucu tu ( samo prednji zid )? Mozda tako se dobije bolji izgled sela.

KuKLiNsKi

bolje je tako da ima više otvorenog mjesta
stavi tamo par vojnika i neku njivu ili nešto... neku drvenu baraku spaljenu al ono da su samo daske nabacane da nije visoko...

Mika999

A ovako? Da se doda treca kuca tu?

Ćomi

Ma imas mesta i po visini-zidaj crkvu u tom krajnjem levom cosku.

Pozz,
Comi
No signature.

Mika999

Ćomi

Ja ?! Otkud ti to...

Lose bi islo ?

Pozz,
Comi
No signature.

Mika999

Paaaa....iskusniji si od mene u ovome, pa mi nelogicn predlog da dodam jos i glomaznu crkvu na prenatrpanu dioramu. Zato i pitam da li da okrecem kucu ka polici, ili da dodam malecku na to mesto ( samo prednji zid).

Inace crkva je lepa stvarno.

Ćomi

Podsecam te da smo se nas x borili da ne stavis naplatnu rampu i kiosk sa hot dogom pored auto puta,sto ce reci da smo od logike davno skrenuli,jos tamo kod Albukerkija  ;)
Kuce imaju i okucnice,trebale bi biti povezane nekim putem,imati ogradu,basticu,neku zivotinju...
A posto za sve to nemas mesta,sta te onda crkva cudi ?
Dakle,po meni,ovde realnosti nedostaje oho-ho,pa sto onda da ne juris vizual ? Da to bude impozantno ?

Pozz,
Comi
No signature.

Mika999

Pa dobro... ali i vizualno bi bilo ruzno da gadjam neku bas krajnost.

evo jos jedna razlika u polozaju:

Na prvoj ima vise mesta ispred diorame.

Na ovoj drugoj ima mozda mesta i za ogradicu oko kucice, jer su rastrkanije.

Ćomi

Mnogo je bolja ta gornja varijanta i pored toga sto je ravnoteza narusena i skoro pa sve se desava u zadnjem planu.
Sad lepo povezi te kuce nekim putem,malo zatalasaj tlo,pokusaj da pojacas prednji plan i eto...

Pozz,
Comi
No signature.

Mika999

ok, svi su za taj polozaj. Ali meni je zao sto nece da se vidi tako unutrasnjost...   :'( Onako kada gledas dioramu, prosto te tera da zaviris u kucicu. :D

Dejan68

Mika, pratim rad na tvojoj diorami os pocetka. Da li si mozda razmisljao da na zidu diorame koja je sad bela  (ne znam da li je ona deo diorame) stavis ogledalo, tako da bi mogla u njemu da se  vidi i unutrasnjost kuce (ako je malo izvuces napred) a ujedno bi diorama imala i neku dubinu.
Pratim i dalje tvoj rad. Bravo :bravo

Mika999

Pozadinu necu da diram. Diorama ce biti uokvirena sa malo uzdignutom plocom kod dela gde je ova zuckasta trava, tako da kada se gleda diorama korz tenkove i grdne ruse vidi se u pozadini veliki crveni natpis "Clash of Steel" ( neki sovjetski font) i u podnaslov "Battle of Kursk 1943". Bice to fensi ram..... ::)

Hvala na podrsci.  :cheers

KuKLiNsKi

a da pola te kuče otvoriš... ipak je ona desno od nje dobila par komada sa svih strana...
pa da se barem dio te ljeve vidi iznutra...
uvjek moraš pazit da su manje stvari dole i veče gore, tako mozak funkcionira i zbuni ga ako je kontra
tako da kuča gore je puno bolje rješenje ...
ja bi stavio neki stug III ili panzer IV iza tigra koji gazi preko te ograde ili nečeg

Mika999

Planirao sam iza Tigra da stavim Panthera, kako bi bile kolko-tolko "izjednacene" strane ( 2 jaca na 3 srednja). Ali trenutno nemaw Panther D nige u 1/72... Vidim Zvezda je skoro izbacila tog pantera u prodaju, tako da cekam, mozda stigne i kod nas uskoro. Ako ne naruci cu iz inostranstva.

Okretao sam tu kucicu 100 puta kako bi se odlucio sta da radim. Svi su za onu prvu sliku. Ali nekako tako mi ovaj polozaj Nemaca ( a i Tiger) cudan, jer na pocetku nisam to planirao... Ja sam tenk i nemacku pesadiju postavljao kao da su u selu , pa su malo zbijeni i ovaj tiger onda izgleda kao da se pojavljuje iza prve kuce. Ako je kucica postavljena onako kako svi predlazu, onda tiger i ostali su mnogo na otvoreno, na kraju sela i nije to to. Nemci bi onda trebali biti negde iza kuce, a ne ovamo prema prednjem delu diorame. Panter bi mi bio isto problem, ne bih znao kako da ga pravilno postavim, dok na prvodbitnom polozaju lepo staje iza tigra u koloni ( kao sto sam ranije isplanirao).

Evo primer. Stavio sam t-34 na mesto gde bio Panther.

Nekako mi je sada na prvoj slici lepse kada se postave tenkovi. Tada selo dobija pravilniji oblik, a nemci deluju kao da se regrupuju i da im dolazi pojacanje.

Na ovoj mi je ceo polozaj vojnika i tenkova cudan... Narocti zbog ove bandere i Tigera sto se nabio izmedju. Kuce su dosta blizu pa sto kaze KuKLiNsKi, trebalo bi i ovu pored da ostetima na jednu stranu. Nju sam vec odradio i zalepio, ne mogu da je rusim sada.