Mig-21 um 1/72 Kopro vs Condor

Previous topic - Next topic

zivorad

O avionu kao sto je Mig-21 bespotrebno je pricati jer je sve vec receno,ovde cu predstaviti dve makete njegove dvosede,trenazne varijante U(UM) u razmeri 1:72,obe makete su dostupne na nasem trzistu i imaju pristupacnu cenu,a s obzirom da se avion bezmalo pola veka upotrebljava u nasem Ratnom Vazduhoplovstvu pretpostavljam da su zanimljive sirokom krugu korisnika.Kako se i za koju maketu odluciti ?

Maketa KP (Kopro) dolazi u kutiji sa veoma atraktivnim boxart-om Libijskog aviona u letu

sastavnica je veoma dobro odradjena kao i prodlozi za maskirno bojenje (kamuflazu) aviona

sama maketa je izlivena od sive plastike standardnog kvaliteta sa malo viska od livenja ali i malo detalja i u dosta plitkom negativu koji bi trebalo produbiti. Ljudi koji su po tom pitanju strucniji od mene kazu da je konturno maketa dosta tacna.

prozirni delovi su odlicnog kvaliteta,sa mogucnoscu da koristite jednodelni ili iz delova odliven poklopac kabine(ja sam jednodelni iskoristio da zamenim postojeci na vec uradjenoj Condor-ovoj maketi,sto bih svima preporucio jer se savrseno uklapaju i sam zahvat nije zahtevan a drasticno popravlja utisak o samoj maketi, tako da se ovde na slici vidi samo visedelni poklopac kabine )

i za kraj dekali su dosta dobrog kvaliteta i dati su za cetiri aviona (dva ceska, jedan slovacki i jedan libijski)

Maketa Condor dolazi u kutiji ciji boxart takodje stvara odredjeni dojam akcije

sastavnica je karakteristicna za makete iz bivsih Sovjetskih republika

kamuflazne seme date su za dva aviona i na zalost u crno beloj tehnici

sama maketa je identicna po odlivku KP-ovoj ali mi se ipak cini nesto malo losije izlivena (kontraverzni su podatci o tome ko ciji kalup koristi)

najveca zamerka ovoj maketi su prozirni delovi

veoma su krti,lako lomljivi i u dosta slucajeva dolaze vec osteceni,bez naglasenih ramova su i koliko god sam ih polirao nisam bio zadovoljan

i na kraju dekali su dati za dva aviona(jedan Sovjetski i jedan Nemacki)

prilicno su loseg kvaliteta (opet bih rekao karakteristicni za makete iz bivsih Sovjetskih republika)

Sve u svemu,mada je izvesno da se radi o maketama koje se rade istim alatom i koje su gotovo identicne, moj izbor pada na KP-ovu maketu koja uz minimalno vecu cenu ipak pruza vise, pre svega tu mislim na prozirne delove i dekale.

DraganB

A gde moze da se nadje KP maketa? Trazio sam na par mesta i nisam je nasao.

zivorad

Cesto je ima i ovde na forumu u oglasima ,mislid da i sad ima jedan oglas u kojem se nudi,pregledaj i prati ih pa ces vrlo brzo naleteti ,a inace je nema po prodavnicama jedino da zamolis Milana iz M-Hobby-ja da ti naruci.