MiG 17 - Hobycraft 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Davno sam preko prijatelja nabavio stari Hobikraftov MiG-17.
Na slici je nacrtan vijetnamski avion u letu negde iznad delte Mekonga.
Osim vijetnamskih dati su i dekali za cini mi se Indoneziju.
Sama maketa je konturno tacna gledano od repa ka nosu, tu pocinje problem.
Usisnik nikakav, unutrasnjost suplja i losa, a kokpit ocajan.
Maketa je tipican predstavnik maketa vise srednje klase sa pocetka osamdesetih, ali za danasnje uslove-bedno.
Linije panela su duboke i siroke ali ih necu dirati da ih ne upropastim skroz, ali sam se orjentisao na neke druge stvari koje mi uzasno bodu oci.

Pilotski prostor na maketi ima suvise mali otvor pa sam ga prosirio i obradio prema crtezima.

Sam donji prednji deo makete je katastrofalno uradjen pa sam resio da uzmem moju super seckalicu u ruke i jednostavno ga odsecem.

Posredstvom prijatelja dosao sam do makete SMER-ovog MiG-a 17 PFU koji ima i PF verziju u kutiji koja je bila naoruzana samo topovima, a kao poseban deo dat i taj poklopac donjeg dela sa ustima topovskih cevi.
Jednostavno sam ga obradio, osmirglao kako bi sto bolje legao na trup makete, pazeci da ne preteram sa mesarenjem jer cu ta mesta morati i da smirglam, gitujem i panelisem ponovo.

Sam taj deo na SMER-u je mnogo veci I morao je da bude poprilicno stanjen I suzen da bi manje vise legao bez problema na trup Minicrafta.

Oko kokpita nije bilo vecih problema, jednostavno ga nisam koristio.
Umesto njega ubacio sam poprilicno doradjen i modifikovan resinski kokpit od MiG 15 firme Red Wings modells  ;D

Uz malo dorade i gubljenja zivaca i ociju kokpit je sada vec pri kraju i izgleda ovako:

Na redu je pravljenje novog usisnika i nosnog prstena, posto originalni nemam nameru da koristim, i turbine koja se nalazi iza kokpita.
Verovatno cu u resinu jednostavno iskopirati, opet, SMER-ov koji je relativno korektan, a sadrzi i mesto za smestaj prednjeg tocka.
Sve tockove cu zameniti resinskim, odlivenim od Trumpenterovog MiG 15 UTI prema savetu Flankera koji se sa ovom pticom zlopati nesto duze nego ja.

Kerber

Za sada izgleda OK, a svidja mi se kabina i deo gde sa stvarno maketari - hirurgija.....to mi je omiljen deo rada na svakoj maketi, kad na postojeci deo nabacis nesto sa drugog aviona ili vozila, sto vise odgovara stvarnom stanju stvari...
Salji slike iz nastavka radova....A imam knjigu "Mig 17 i Mig 19 u borbama nad Vijetnamom, pa mogu da je uploadujem na neki share-server, ako te zanimaju sheme i dejstva.....
Pozz

Sijamski_Mrmot

Dr Zvonko Dagerrovic a?  ;D ;D ;D

Odlicna mikrohirurgija  ;)

husky

Nastavak radova na MiG-u 17F isla je u smeru izrade novod usisnika i konusa koji se montira na prednji deo makete.
Originalni deo je jako lose izgledao:

Novi delovi su uradjen od epoksida u jednokratnom kalupu, a prema originalnim delovima iz makete koju proizvodi ceski SMER :

Nove odlivke je potrebno jos malo obraditi, ali u principu, to je to, oblik je dobar a velicina korektna

Sijamski_Mrmot

Video danas uzivo nove odlivke :) odlicno odlicno :)

husky

Nakon dva dana mozganja, definitivno je najbolje koristiti sediste iz same makete i doraditi ga prema fotografijama i crtezima istog.
Sediste za MoG 17 ovako izgleda:

Fala, braco fala... ;D
I hocu da vidim ono malo dlakavo stvorenje sledeci put!
Razmisljam da i ja nabavim leminga, pa da imam zooloski vrt u kuci pored mojih dlakavih zveri!
Ko je bio kod mene, zna o cemu pricam...

husky

Tokom zavrsnih radova na Aviji S-199 prebacio sam se malo i na MiG 17 koji je nepravedno bio zapostavljen jos od pocetka leta.
Mnogo turpijanja je trebalo da usisnik lepo legne u prsten i da se sve to manje vise obradi za uklapanje u trup.
Na bocnim unutrasnjim stranama usisnika nalepio sam table stirena da bih dobio nesto vecu debljinu na tom delu trupa da bi sam prsten i deo iza njega lepse i bolje legao u prednji deo nosa.
Treba izbusiti i leziste nosne noge jer je deo iza prestena radjen od punog akrilata.
Git koji sam koristio je klasican Italerijev, razredjen nitro razredjivacem da dobijem potrebnu viskoznost mase.

Evo nekoliko slika upasovanog kokpita i prepravljenog nosa:

husky

Nastavak radova na nocnoj mori zvanoj MiG 17S.
Ubacen kokpit i napravljen usisnik kakav treba da bude.
Prepravke su od nekih minornih dosle na to da je u maketu ubaceno nekoliko delova sprua da drze kokpit u pravilnom polozaju, a sam usisnik je bilo jako tesko uklopiti sa ostatkom makete pogotovo sto je donji deo koriscen od OEZ-ovog MiG 17S.
Trup je u nosnom delu produzen za oko 1,5 mm da bi dobio dobru duzinu.
Prostor nosnog tocka je produbljen za oko 1mm da izgleda realnije.
Posto ne znam da li ce sesti na rep, ubacio sam i malo listica stamparskog olova kao balast u nos.
Na sedistu jos radim.

Polutke trupa su bile ocajne za sklapanje, gapovi su oko 1mm ali kao da je jedan deo siri od drugog.
Krila su blago povijena na gore, tako da cu ih kuvati u vodi da mogu da ih ispravim.
Isto vazi i za rep makete.
Katastrofa!

Evo slika napretka:

Slike su slikane mobilnim telefonom, pa je kvalitet nesto losiji.

PELE

Ja mislio da si batalio ovaj projekat, kad ono...

Odlicno izgleda, ima tu dosta posla. Pratim sa zanimanjem!

Pozz

oddball

tvoj mob slika bolje nego moj fotoaparat. svaka ti cast na strpljenju, dosta se cimas i radis do detalja. kako planiras da sredis gapove u usisniku kada kompletiras spajanje trupa?
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

husky

Oko usisnika spolja auto gitom, ali unutra ce biti malo problematicnije pa cu verovatno od stirena da mu napravim taj unutrasnji deo i ubacim ga sa obe strane.
Bice pipavo brusiti ga iz nutra ali i za to imam alat.
Namucio sam se kao Sizif da ga dovedem i u ovo stanje.
Zajeb je bio sto na kraju ipak trup nije imao dobru duzinu kako sam mislio, jer je moj nosni konus malo kraci od originalnog, pa sam morao malo da ga produzim.
To mi je zeznulo koncepciju jer su te trake vec bile ubacene u trup i sve je lepo pasovalo...dok ga nisam premerio.
Moracu da mu dodam jos panela i pristupnih otvora, jer ovo na njemu je prosto bedno!

Sijamski_Mrmot

MiG odličan a one figure pored mi deluju poznato... :) :) :)

husky

Da, ko bi rekao...kao da ih je Sijamac farbao, he he he!

Sijamski_Mrmot

Koliko se secam glave si sam radio, ja sam malo asistirao oko ostalog :) mogao bi i taj tenak da zavrsis vec jednom. Uhvatice ga rdja!  :cheers

husky

Sad sam dohvatio P-38 u 1/48 da deljem, a jos je kompresor mrtav dok mu ne zamenim motor, tako da ce teknk izgleda doci uskoro na red jer ne mogu da farbam nista krupno.
Postavicu update radova na te dve makete veceras, samo da ih slikam!