Diorama - Surrender - 1:35 - gotova podloga - početak figura

Previous topic - Next topic

Goran

Pozdrav,

prije nekih cca 1,5 god. sam počeo sa dioramom istog naslova, no na žalost, projekt je neslavno propao; izgubio sam dvije figure i stalnim seljakanjem po radioni oštetio samu dioramu.... No, ponovno sam kupio Dragonov set figura (Georgian Legion, Normandy 1944) i odlučio sve napraviti iznova.
Smiješi mi se višak slobodnog vremena ovih dana, tako da se nadam "glatkom i neprekidnom radu"..naravno, i na ostalim maketama koje sam započeo.

Danas sam napravio podlogu za dioramu; sama podloga se sastoji iz dva dijela: prvi dio je ploča iverice, debljine 16mm, dimenzije 350x350mm, na koju sam zalijepio krug, također iverica 16 mm, promjer kruga 250mm, i na njemu će biti smještena cijela "radnja".

Evo kako to za sada izgleda:

Prvu bazu sam isfurnirao i na nju zalijepio krug:

Rub kruga sam pokitao kitom za drvo, te obrusio:

Nakon toga sam sve skupa prelakirao (kasnije kada se osuši, pik trakom ću zaštititi prvi isfurnirani dio diorame, a rub kruga ću pofarbat crnom bojom):

Prije nanošenja fugila, od kojeg ću raditi reljef, na krug sam zalijepio stiropor, te izrezao rov. Stiropor sam zalijepio drvofixom.

Na unutarnje rubove stiropora, koji simulira kanale unutar rova, lijepit ću balzine letvice, no to na red dolazi večeras/nočas

Aki

mirise na dobru dioramu ;D
okaci slike kada nastavis radove :)

Goran

Hoću, naravno. Danas popodne se bacam na daljnu izradu. Konačno malo slobodnog vremena... ;D

rodeo

Super izgleda! Bas volim kruzne osnove za dioramu. Kome ce se predati ovi gruzijci?
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

Goran

Amerima, na žalost.  ;D
Ostala su mi tri vojnika iz jednog seta, pa eto, da i oni dođu na red, da malo smanjim kutije u ormaru.

Boki

Znajući koliko dobro izgledaju tvoje diorame, mislim da će i ovo biti pravo malo remek-delo.
Pozdrav

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

Goran

Hvala lijepo, trudit ću se.

Današnji napredak je slijedeći:

Na unutarnje rubove sam drvofixom zalijepio balzine letvice:

Slijedeći korak bio je izrada reljefa; u nedostatku fugila, poslužio sam se ljepilom za pločice. Nisam nanosio debeli sloj da slučajno ne popuca, što mi se jednom dogodilo.
Smjesu sam napravio dosta gustu, da sadrži što manje vode, da mi se voda ne iscjedi po letvicama, da se ne deformiraju.

Nakon nanošenja mase, dok je još mokro, posipao sam prosijanu suhu zemlju. Na kraju, kada se potpuno osuši, dodat ću malo posipa boje zemlje:

Letvice sam postavio po dnu rova, činila mi se zgodna ideja. Također sam na zemlju dodao malo static grassa

Kada se smjesa, koju sam također nanio i po "podu" rova počne bolje sušiti, utisnut ću tragove nogu, i to bi za danas po ovom pitanju bilo to.
Do dalje, pozdrav.

Goran

Jučer popodne, kada se podloga dovoljno osušila, utisnuo sam tragove nogu, ništa nigdje nije popucalo, niti su se letvice deformirale.
Letvice sam prefarbao sa orahovim bajcom te kapnuo malo crnog tuša u bajc.
Nakon sušenja, prelakirat ću gloss lakom, napraviti wash i lagano zaprašiti pastelom:

Evo slika jučerašnjeg napredka:

Danas na red dolazi obrada rubova oko diorame. Malo sam razmišljao kako to izvest, bila je varijanta pokitat kitom za drvo, ali sam došao na bolju ideju; stiropor ću premazat drvofixom, onako, jedan tanji sloj, prosijat pijesak, i posipat po drvofixu, te na kraju eventualno pofarbat.
Osim toga, sada na red dolazi malo weatheringa po cijeloj maketi, te početak izrade figura.

Do tada, lijepi pozdrav.

Gusha

Uh, ovo bre stvarno izgleda sve bolje i bolje.Ajde kaci dalje kako napreduje...zanima me kraj!

tripko

Ja sam skoro radio kruznu pdlogu, a i sve moje podloge radim sa lepkom za gipskartonske ploce.
Ne susi se brzo ima jaku cvrstinu bolje od gipsa ili bilo cega cime sam ranije radio.
A oblikovanje je ko da pravis kruznu tortu, posle malo presmiglas sa smirglom, ja koristim
800 i ispada veoma lepo.

Poz

Goran

Da, ljepilo za pločice ima također dosta prednosti, jedina mana mu je sporo sušenje, ali to me najmanje opterećuje. Također dobra stvar je masa za fugiranje pločica (glet masa), ne znam da li si s njom probao raditi. Dobra je stvar što je ima u raznim bojama, lakše je nakon sušenja farbat, bolje boja "legne".

Ćomi

Bitno je,barem meni,da ne preskaces faze rad...Svasta se moze lepo nauciti...Svaka cast
No signature.

Sandman

ja tek sad nadjoh vremena da detaljnije pogledam ovu temu...
huh.. shta reci...
bravo Gorane, kao i uvek dosta samogradnje sa tvoje strane!

ovo zaista izgleda prelepo.... posebno mi se svidja kako je na kraju ispalo drvo u rovu tj. drveni zidovi i letvice one...

jedva chekam nastavak :)

Goran

Hvala lijepa, i nema na čemu. Ono što znam, rado podijelim i sa drugima.

Korak do kraja...

Odustao sam od ideje postavljanja vreća, sjetio sam se da imam bodljikave žice, pa eto, prave prilike da je konačno upotrij**im. U postojeće okomite grede sam upiknuo ušice koje sam napravio od pribadača i kroz njih provukao žicu.
Također sam dodao malo posipa i još malo static grassa po podlozi.
Sve skupa sam prešpricao lakom, i sutra kada se dobro osuši, prema potrebi, lagano ću neke dijelove malo zaprašiti pastelom.
Sve u svemu, podloga je blizu kraja. Počeo sam rad na figurama, pa da ne otvaram novi topic, napredak ću postat u ovom topicu:

Evo novih slika:

Škvadra na "privikavanju"

Danas se bacam na figure, pa slijede nove slike. Pozdrav

milanco

super izgleda samo nastavi da izvestavas  :o :o stvarno lepo izgledaju  okrugle scene 8) :D :D
"...ako stanemo gubimo sve..."
http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php - forum posvećen jedinom pravom brijanju