1/24 SCANIA 142H

Previous topic - Next topic

komoras

A sada malo promena tematike i razmere, radim sledeću maketu:

Ono što je interesantno je da sam sam maketu nabavio za 999 din, bez kutije i dekala, sa blago započetim radovima
Bila je sklopljena šasija i mehanizam prednjih polu-osovina koje nisu bile nalepljene na šasiju
Pre nego što sam je pazario, raspitao sam se kod Italerija da li mogu da se nabave dekali, jer nije imalo smisla da se radi bez njih
S obzirom da je staro pakovanje makete u pitanju, dati su plastični točkovi, tako da sam iskoristio priliku da nabavim "bulk" pakovanje gumenih od 12 komada pri porudžbini dekla, tako da je doplaćeno još 20 € za to zadovoljstvo (12 za gume + 8 za dekle, poštarina uključena u cenu), tako da će maketa stajati ukupno oko 30 € što je meni veoma prihvatljivo jer ova maketa inače košta 70+ € u slobodnoj prodaji

kako je paket od Italerija stigao, moglo je da se krene sa radovima i na brzinu i testira nova pozadina za slikanje (potrebno je da nabavim još neko osvetljenje za lepše slike)

počelo se sa daljim sklapanjem šasije:

Evo razlike izmedju plastičnih i gumenih, vrede svaku paru  :cheers

samo u motoru ima oko 30ak delova

maketa ima gomilu delova (300+) i gotovo na svakim ima "seam lines" i "sink marks" tako da je potrebno mnogo vremena samo da se delovi očiste i zagituju, tako da ovoliko za sada

planiram da uvedem i neko osvtljenje eventualno, a ono što je još fascinantnije je da maketa totalno pruža mogućnost dorade za RC model, al to je već prevelik zalogaj za mene, možda neki sledeći put  :zvizduc

inače, koji god deo da vam fali, Italeri ga naplaćuje 8 €, poručio sam pride i staklić za jedan avion, tako da je paket od Italerija stajao 3 x 8 € za uključenom poštarinom

ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

profa_chb

Scania dvojka, svaka čast za izbor! :cheers

Samo napred ;)

komoras

Ofarbana šasija. Može polako da se predje na točkove i motor...  :violin

ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

Jovac

E svaka ti čast na izboru . Ovo mi je vrlo lepa promena . Pratim .

trnke

Super ,pratim rad...  :cheers

komoras

Hvala momci  :cheers

Jeste fina promena Jovac, opusti čovek malo mozak od silnih propelera, flapsova, antena...  :pilot
ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

zamorano

... i konačno možeš da radiš nešto po referenci iz realnog života, izađeš na ulicu pa vidiš kako izgleda :)... Hoćeš da iskoristiš priliku da odradiš i realistično prljanje?

Pozdrav!

komoras

Prljanja će biti, sad koliko će realno ispasti..  :zvizduc
Na semaforu kod Glavne Železničke u Beogradu je jedan od boljih "spoterskih" kutaka za ove mašine, pogotovu što su u našim preduzećima i dalje u upotrebi kamioni iz tog perioda, pa i stariji...  :super
ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

rodeo

Samo jedan mali oftopik, ovih maketa ima u Dexiju u Imocentru na Novom Beogradu po ceni od 1400 din. Revell sa oštećenim kutijama u outlet sekciji pa tko voli...
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

milan78

Isto off topic samo to ili ima avijacija? :cheers
Instagram-Peacockscaleworx

rodeo

Samo nekoliko kaimona u 1:24 i jedan sportski automobil ista razmera. Ima i desetak nijansi boja po 99 din.
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

komoras

Hvala na dojavi rodeo  :cheers

pazario sam ova dva lepotana za 1499 + 599 din!  :super :love :hahaha :naughty
kutije jesu oštećene i ulubljene ali je unutra sve 100% kompletno i u besprekornom stanju (barem u mom slučaju)

ono što je još ostalo na polici iza mene za po 1499 din:

ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

komoras

Nastavak radova, ubacio sam motor, fino sam ga zaprljao slikarskim uljanim bojama. Točkovi još uvek nisu zalepljeni, imao sam dosta problema da ih doteram u vinklu, jer zveraju poluosovine na sve strane pod raznim uglovima, tako da na kraju biće potrebno da stavim u sanduk neki balast od 50-100 grama kako bi sve to lepo pritislo sitne neravnine koje su ostale kako bi svi točkovi lepo dodirivali tlo i to izledalo kako treba.

Farbano Vallejo bojama i lakirano Humbrol Clear lakom, za prljanje planiram i neke pigmente da nabavim, neću baš da preterujem, ali hoću da ima izgled upotrebljavane ali održavane mašine.

ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

zamorano

Ako smem da primetim, "upotrebljavana ali održavana" ne znači da mora da bude čista :)... U stvari, kod takvih sprava izgled najviše zavisi od toga da li je doš'o ili je poš'o ;D. Šalu na stranu, baš je veliki, u toj razmeri ćeš lepo moći da radiš suptilan weathering, sitne flekice ili ogrebotine ili samo razmazana prljavština od kontakta sa okolnim šibljem, te stvari. Ali da ne trčim pred rudu: zasada ga delješ rutinski, samo napred!

Pozdrav!