Revell 1/72 Handley Page Halifax B Mk.II

Previous topic - Next topic

Sandman

Konačno postaju uočljive konačne "Halijeve" konture - pao je prajmer, Mr. Surfacer 1000

Malo detalja...

Pedja

sve savršeno,ali fora sa dinarom je baš dobra,na nekima se jedva vidi na drugima ga nema ,ostao ispod makete.
koja kombinacija boja ide?

Sandman

Magični dinar...  8)

Ide u Dark Green/Dark Earth/Black kamuflažu.

Slede preshading, pa napadne ivice krila i vertikalaca u žutoj boji...

Goran A.

Nisam se setio sundjera, dobar fazon skroz, verovatno si sundjerisao i ranije al sam to nekako preskocio. Fino doteran pred farbanje.

Pedja

Koje boje koristiš (proizvodjač)? Pre nekog vremena za moj Hurricane uzeo neku novu formulu Valejo  Model Air ,takodje dark green i Dark Earth, trebalo bi da se bolje pogodili nijansu, prvenstveno mislim na Dark Earth.

Sandman

Sunđerčiće sad prvi put koristi za maskiranje, pošto je ovo prva maketa koja ima neke veće otvore koje treba pokriti pre farbanja.
Odlično se prilagođavaju obliku rupe koju maskiraju, eventualno ako bude potrebe doradiće se ako nešto ostane neofarbano ispod njih.

Boje koristim Gunze, mislim da su njihove nijanse ok, Lanmi ih je koristio za svog Lankastera:

http://bmk.ipmssrbija.com/?p=6819

Warhawk

Quote from: Sandman on 02-02-2017, 20:31:22
Konačno postaju uočljive konačne "Halijeve" konture

Na poslednje dve fotke si mu nekako "dušu uhvatio", tj tačno prikazuju ono što je kod Halifaxa najkarakterističnije.
Obavezno kad budeš slikao gotov, opali iste te kadrove  ;)

Ako nije kasno, predlažem da malo "zaobliš" tu drugu ivicu oko usisa na gondolama, deluje "igraškasto" tako oštra

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

medico

Srki, čini mi se da ti je ovo najpedantnija meketa do sada , surfacer 1000ka i gledam spojeve prosto savršeno !

Sandman

Današnji dan, moglo bi se reći, proveo sam u preshadingovanju Halifaxa  ;D
Naime, dok sam prešao sve linije panela po trupu i krilima + senčenje par panela, skapirao sam da farbam neprekidno već 4h!  :o

No, zadovoljan sam rezultatom - da ne ide kamuflaža možda bih ga i ostavio ovako šarenog  ;D

Pored standardnih linija panela (crni surfejser korišćen za preshading), neka polja sam ofarbao u crno, a neka u srednje sivu, dok sam one male kvadratne panele i par panela na krilima naprskao u nešto svetliju sivu. Ne znam koliko će ovo efekta imati na kraju, ali nadam se da hoće makar malo, jer odozdo ne prskam potpuno crnu boju već Gunze Tire Black koja je nešto posvetljena crna nijansa. Videćemo kako će ispasti kad dođem do te faze...

Pedja

E ovde si mu j... kevu. Slabo se vide paneli da su druge nijanse, što ne probaš malo smelije nijanse kao podlogu. Mislim da je Medico to ovde pruikazao.

Sandman

Razmišljao sam da li da idem sa nekim bojama za pojedine panele, ali to ima više efekta kod mlaznjaka, na WW2 pticama ne čuči najbolje.
Uživo se ovi svetliji paneli kao i vide, ali na slikama baš jedva.
Moraću da krenem sa jako razređenom Tire Black pa lagano da nanosim u slojevima.. biće to takođe par sati posla verovatno  ;D

Sandman

Polako kreću pripreme za farbanje kamuflaže.

Za početak sam na napadne ivice krila, horizontalaca i vertikalaca naprskao belu boju kao podlogu za žutu....

...a zatim je legla i žuta - akrilna Gunze H329

Sledeće na redu je maskiranje ovih polja i krećemo sa kamuflažom.

Pedja

Quote from: Sandman on 10-05-2017, 20:46:27

Sledeće na redu je maskiranje ovih polja i krećemo sa kamuflažom.

Jedva čekam!

Posto maketa ima dosta jaku panelizaciju cisto sumnjam da li je ovaj preshading uopce potreban od. efektivan?

Sandman

Nezavisno od vrste panelizacije kreirao sam svoj stil farbanja - prvo radim preshading koji kasnije dolazi itekako do izražaja, jer boju prskam u tankim slojevima, a naknadno posvetljavam po sredini farbanih polja... preshading se tu baš primećuje... a da ga nema, taj efekat koji mi se na kraju sviđa ne bi bio vidljiv, iako su paneli izraženi.

Za donje površine doduše ne znam kako će ispasti na kraju, pošto prvi put radim tamnu (crnu) boju celom površinom.