Revell 1/72 Handley Page Halifax B Mk.II

Previous topic - Next topic

Sandman

Novi napad maketarskog ludila...  :zvizduc

Rad na Spitfajeru mi je dao inspiraciju da započnem rad na još jednom Britancu...samo nešto većem od Spita...  ::)

U pitanju je četvoromotorni bombarder Handley Page Halifax, verzija B Mk.II.
Od dve ponuđene šeme farbanja, rešio sam da radim onog sa naslovne strane kutije - avion sa natpisom "Ruhr Valley Express", koji se nakon izvršene misije nad Nemačkom srušio u Danskoj, u noći 1. oktobra 1942.

Sama maketa je impozantna po broju delova (na kutiji je navedeno da ima 338 delova), a ni nivo i finoća detalja ne zaostaju. Na žalost, ima par krupnih omaški (preširoke gondole motora, pogrešan oblik prednje maske motora, pogrešan oblik elisa i spinera, točkovi su manji nego što bi trebalo,....), od kojih ću neke pokušati da popravim, dok ću neke koje zahtevaju delikatne zahvate zanemariti... Ideja mi je da uradim ovu maketu out-of-the-box, i bez neke preterane filozofije....

Ovog puta ću morati da potražim neki novi referentni objekat pošto je "zli dinar" (kako ga je Ćomi uporedio sa "Evil Pfennigom" Chucka Wojtkiewicza  ;D) na ovoj maketi izgubio svoj smisao razmere :D

Radovi kreću uskoro, ovo je bila samo uvertira...

Lykos

Out Of the Box,to pricaj nekom drugom vidim ja da ce u Mosonu da se pazare neke sitnice.

Skyrider

:o ... svakako pozamasan zadatak. Iscekujem pocetak radova :)

Pedja

Meњаш ли и "CUTTING PAD", треба да пређеш на А3.

aircobra

Kombinacijom ovog i starijeg revell-match halifaksa moze da se napravi prava stvar...

Jadgkommando

Quote from: Sandman on 27-03-2014, 20:50:39
Novi napad maketarskog ludila...  :zvizduc

Mislim da bi trebalo cesce da te hvata ovakvo ludilo!!!  :mjetal

Pozzz

Sandman

Quote from: Lykos on 27-03-2014, 21:49:20
Out Of the Box,to pricaj nekom drugom vidim ja da ce u Mosonu da se pazare neke sitnice.

Samo usisnici i izduvnici na motorima od Quickboosta... korektne elise ne mogu da se nađu već neko vreme, eceraj me na ovom čudu ne interesuje, a da nabavljam i stari Matchbox kako bih mixovao delove mi ne pada na pamet :D

Quote from: Pedja on 27-03-2014, 23:58:22
Meњаш ли и "CUTTING PAD", треба да пређеш на А3.

Za sada ne  :)

Quote from: aircobra on 28-03-2014, 00:15:37
Kombinacijom ovog i starijeg revell-match halifaksa moze da se napravi prava stvar...

Znam, čitao sam već po netu koje su sve dorade potrebne, ali sam rešio da ovog puta za svoju dušu uradim nešto veće od 1/144 bez da se mnogo zamaram detaljima :) Probaću samo elise i spinere da dovedem na potreban oblik šmirglanjem/turpijanjem, uz dodatak Quickboost usisnika i izduvnika

Quote from: Dusan L on 28-03-2014, 02:53:54
Mislim da bi trebalo cesce da te hvata ovakvo ludilo!!!  :mjetal

...i da mi država donira jedan veći stan gde bih držao ovakve grdosije ;D >:D

Warhawk

Quote from: Sandman on 27-03-2014, 20:50:39
Ovog puta ću morati da potražim neki novi referentni objekat pošto je "zli dinar" (kako ga je Ćomi uporedio sa "Evil Pfennigom" Chucka Wojtkiewicza  ;D) na ovoj maketi izgubio svoj smisao razmere :D

Burek sa sirom možda? ne mora zao, može i blago iznerviran  ;D

Šalu na stranu, možda se problem premalih točkova može rešiti skraćivanjem nogu stajnog trapa (koje su ionako predugačke)... A možeš nabaviti i SBS model rezinske.
Ne znam da li si već naišao na ovu baš detaljnu recenziju, ima dosta korisnih saveta
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234910320-172-merlin-engined-halifax-corrections/

Problem preširokih gondola motora je dosta teško rešiti. Ako npr rešiš da polutke ošmirglaš sa unutrašnje strane (duž linije lepljenja), zadnji deo se polako skraćuje i možda neće pasovati...
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Sandman

Quote from: warhawk on 28-03-2014, 10:06:04
Ne znam da li si već naišao na ovu baš detaljnu recenziju, ima dosta korisnih saveta
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234910320-172-merlin-engined-halifax-corrections/

Problem preširokih gondola motora je dosta teško rešiti. Ako npr rešiš da polutke ošmirglaš sa unutrašnje strane (duž linije lepljenja), zadnji deo se polako skraćuje i možda neće pasovati...

Video sam već ovaj link, prepravka gondola motora je dosta mučna, a što se tiče rezinskih zamena delova, videh par lepih setova, ali su cenovno skoro kao cela ova maketa, tako da...  :violin

Sandman

Počeli su radovi na ovoj grdosiji.. za početak deo kokpita i zidovi bombaluka...

detalj kokpita...

detalji bombaluka...

proba uklapanja kokpita sa polutkama trupa "na suvo"...

zolle

Ajde bre sta ti je kolega, ima samo par delova vise od Spita, udri dok si vruc  :super
Dokon mozak, djavolja igracka !

mos

Boga mi kapitalac! Jedva cekam dalje!  ;)

Mikoyan29

MK "Oluj"

Kerber

Ti bre u krajnost ides, totalno!
Prvo oni malecni u '144, a sad ovo cudoviste...lepo sam ti rek'o da ne inhaliras nitro...i sad vidi sta si uradio.... ;)

Sandman

Quote from: Kerber on 30-03-2014, 13:15:03
Ti bre u krajnost ides, totalno!

džast voč mi...  >:D

Juče sam veći deo unutrašnjosti "ofarbao" crnim Surfejserom 1500, dok sam ovaj prajmer u predelu kokpita samo iskoristio kao preshading jer se taj deo inače farba u British Interior Green...