Merkava Mk.I, TAMIYA, 1/35

Previous topic - Next topic

Miroslav Š.

Već duže vreme merkam oklop, taj svet koji je za mene sve do nedavno bio sasvim stran. Od kako su nam u klub došli novi članovi, skoro svi ,,tenkisti", počelo je više da se priča o ovoj sveri maketarstva. A i da se vidi, naravno. Nakon moje prve ,,ozbiljnije" zanimacije sa Revelovim Leopardom, u ruke mi je stigla ova stara ali odlična Tamijina maketa. Radeći na njoj, koristio sam uglavnom ,,avionske" tehnike za farbanje i naglašavanje detalja a po prvi put terpentin sa uljanim slikarskim bojama i grafitnu olovku 4B... Pre samog farbanja sam pregledao sve što sam mogao na netu u vezi sa ,,živim" tenkom, video sam svašta, i blatnjave i prašnjave, čiste i pogođene... Kako ne bih prenaglio sa tipičnim ,,tenkovskim" prljanjima, malko sam više stao na kočnicu pa sam se za prvi put zadovoljio sa osnovnim tehnikama naglašavanja detalja.
Fotke su mi standarno loše al' se trudim, namerno sam neke uradio bez blica a druge sa blicem kako bih naglasio detalje. Ukoliko imate vremena i strpljenja, slobodno iznesite vaše komentare, mnogo bi mi značili. Hvala :cheers

http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Jovac

zolle

:super  Bravo kolega, moj omiljeni tenk   :love  Sad kad videh tvoju maketu, mozda i ja resim da uradim jednog oklolpnika  :super
Dokon mozak, djavolja igracka !

Miroslav Š.

Hvala momci :cheers Moram priznati da već merkam narednu metalnu grdosiju. To je jednostavno zarazno :super

rodeo

Fino uradjena maketa. Posebno je dobar suptilan vedering, verujem da IDF dobro održava svoja vozila.
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

Dima-RUS

Quite good. Like it.
But one problem - Tamiya indicated in their instruction wrong base color - desert or desert sand (don't remember actually) ))

flanker

Lep rad. A možda je kolega Dima mislio da treba da budu bledo zeleni ili druga nijansa peska?
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Miroslav Š.

HRISTOS VASKRSE! Gospodo, koristim priliku da vam svima poželim srećan današnji dan koji ste, nadam se, proveli u zdravlju i veselju :cheers
Hvala vam svima na komentarima.
Siguran sam da je u izraelskoj vojsci, kao i u svim drugim armijama, osnovna stvar pored dobre obuke dobro održavanje MTS (materijalno tehničkih sredstava). Svi koji su imali bilo kakvu obuku ili iskustvo vezano za vojsku znaju da se uvek, čak i pre samog odmora vojnika, prvo čisti i sređuje ono što dužite i za šta ste zaduženi (AP, tenk, top, poljska kuhinja, avion...). Izraelska vojska mi nije jača strana po pitanju poznavanja njene organizacije ali sam siguran da i za nju važe osnovna vojna pravila koja sam naveo. Što je Rodeo napisao, sigurno dobro održavaju svoja sredstva. Da, postoje fotke koje pokazuju baš ovaj tip tenka koji je u prašini, blatu tj u akciji. Takođe mogu da se nađu fotke na kojima se Merkave sijaju uglancane i sređene k'o za paradu :super Prilažem dve fotke (izvor: internet) na kojima se vidi Merkava u dva različita izdanja.
Tamiya je za farbanje makete predložila njihovu boju Desert Yellow (XF-59) koju nisam koristio jer mi je bila suviše ,,žuta". Pripremajući se za farbanje, pregledao sam dostupan materijal i konsultovao sam se sa ljudima kojima je ova tema mnogo poznatija nego meni pa sam došao do zaključka da bi za ovu priliku najbolje ,,legla" MM US ARMOR SAND koju sam i iskoristio kao osnovu za sveobuhvatno farbanje. Nakon toga sam se ,,igrao" dodavajući određene količine (izuzetno male) braon i bele boje koje sam mešao sa osnovnom bojom te sam te mešavine nanosio na određene površine (kao kada se farbaju određene površine na jednobojnim maketama aviona).

kapetan

Meni je ovaj rad za medalju!  :super

Ćomi

Ne volem moderan oklop...Niti se razumem.
Ali ostarevanje, slivanje i detaljisanje-moram da pohvalim !
Toliko  ;)
Pozz,
Ćomi
No signature.