Mitsubishi Zero A6M2b Airfix 1/72

Previous topic - Next topic

Desha12

Pozdrav.
Pre par dan sam kupio Airfix-ov Zero i po preporuci prodavca sam kupio MM boje za ovu maketu: Japan army navy green i Japan army sky gray. Čini mi se da to i jesu po nijansi odgovarajuće boje.

Maketa je zahvalna za rad. Za sada se samo skalperom i šmirglom obrađuju spojevi od rama i sve lepo prijanja. Krenuo sam sa kokpitom koji sam obojio u zelenu po slobodnoj proceni (mešavina RLM 71 i Molakove žute iz 20-tog veka). Verovatno nijansa odstupa od prave i da je nešto tamnija ali ne bih to prepravljao. Ostaje samo da dekale kokpita prikačim. Trup i krila sam obojio u aluminijum i namera mi je da iste delove pređem prontom pre nego što ih obojim u konačne boje. Namera mi je da na kraju izgrebem konačnu boju do aluminijuma kako bi se videli tragovi korišćenja aviona. Slike dosadašnjih radova ću naknadno postaviti. Foto aparat mi je već neko vreme u kvaru a telefon mi pri lošem svetlu ne radi dobre slike

PELE

Lepo za sada !  :cheers

Mislim da bi ti bilo znatno lakse da si sklopio celu maketu, maskirao i fiksirao staklice pa tek onda naneo srebrnu, ovako ces je ponovo nanositi zbog smirglanja i poliranja povrsine pre farbanja...

Desha12

U pravu si ali mi je nekako ovo bilo zgodnije dok su delovi na ramovima.  :think

kapetan

Boju više razredi, pritisak smanji, ovu zelenu si bukvalno "ispljuvao"!

Desha12

Čim sam krenuo sa bojenjem, primetio sam da je  boja gusta ali me je mrzelo da je naknadno razređujem. Ne vidi se toliko na delovima koji trebaju biti obojeni koliko sa strane. U svakom slučaju primljeno je k znanju i ispravićemo za u buduće na ostalim delovima

Desha12

Nastavio sam sa radovima. Oplatu motora sam obojio mešajući 50% crnu i 50% plavu, dok sam za unutrašnjost stajnog trapa mešao plavu i sivu metalik. Nijansa sigurno nije verodostojna ali nemam neke druge mogućnosti

U dilemi sam pa od vas tražim savet, kako obojiti deo iza pilotske kabine (na slici označen zelenim krugom)! U sastavnici nije naznačeno a logika mi kaže da bi to trebala biti boja kokpita. Na netu sam našao nekoliko radova gde je taj deo obojen ili u boji kokpita ili u boji gornjeg dela aviona.
http://i767.photobucket.com/albums/xx317/Dejan_Trujkic/Mitcubishi%20Zero%20A6M2b/e51a6f06-b0a8-4dc6-a6fd-fcbf0e6be55b_zps91dc589a.jpg
I na kraju pilot kojeg ću smestiti u kokpit sa zatvorenom kabinom te nisam detaljisao puno oko bojenja lica i naočara. Ali mislim da sam koliko toliko približno "pogodio" boju uniforme

Slikano je mobilnim koji nema blic pa se nijanse na slici razlikuju od stvarne boje.
Ima tu još posla oko šmirglanja dela iza kabine, kitiranja sastava trupa i krila sa gornje strane, ponovnog šmirglanja i bojenja podtrupnog dela aviona jer je boja bila dosta gusta (narandžina kora). Tako je to kad se radi noću a ne pri dnevnoj svetlosti i bez originalnog razređivača.

cherny

Deo iza kokpita je boje poklopca motora, znaci plavo-crna.

Desha12

Desha12

Potrebna još jedna mala pomoć. Poklopce i bunker stajnog trapa sam obojio mešanjem plave i srebrne kako sam nalazio po slikama i recenzijama sa interneta. Na sledećoj slici su ti delovi obojeni metalik zelenom:
http://www.airliners.net/photo/Japan---Navy/Mitsubishi-A6M2b-Reisen/2155540/L/
Šta je ispravno?

cherny

Boja o kojoj pricas se zove aotake. U pitanju je zelenkasto-plavi premaz, odnosno prajmer za metal. Bilo je razlicitih nijansi, u zavisnosti od proizvodjaca i serije boje.

Desha12

Hvala. Moja boja je potpuno pogrešna i ni malo ne odgovara ni jednoj gore prikazanoj, te je moram koliko toliko korigovati dok još mogu. Pozdrav

relja

Model Master ima 2119 Interior Metallic Blue.
Na svom Zerou sam je naknadno dodao:

Inače, to je gotovo ista ona boja koja se ranije koristila za metalne kutije za alat (moja je izvorno bila te boje) a danas može da se kupi i u spreju, po farbarama...
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

Skyrider

Ne brini za tu boju, nigde nije bila ista tako da ti niko nece zamerati bilo koju nijansu da dobijes na kraju :)