Zvezda 1/144 Airbus A320 AIR SERBIA

Previous topic - Next topic

Pedja

Почео ову макету са идејом да је поклоним једном свежем пилоту на истом. Макета је одлична ,мада немам неко искуство са оваквим макетама. За почетак имам питање за искусније, како да одрадим прозоре на путничком делу кабине, у опцији су три верзије :
1 да запуним отворе  и полепим декале
2 да искористим стаклене делове дате за ту сврху мада се бојим маскиранја тако малих отвора
3 користити "Clear Fix" или сличан лепак за прозирне делове и са њим симулирати стакла на прозорима.

Ако неко има неку нову идеју нека каже, ево мало слика...

грешка, слике када проради фотоканта, која је баш канта. :headbang

komoras

po meni je najbolje popuniti otvore i polepiti dekale
ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

Mikoyan29

Ja popunim prozore, presmirglam, pa onda farba i dekali preko.  :super
MK "Oluj"

Neca i Misko

kristal klear odlicno radi, probao na vise maketa, verovatno je i clear fix dobar onda za to

Pedja

Чини ми  се да није немогуће урадити прозоре прозирним лепком. Ево пробе:

треба узети у обзир да је мој Хумброл доста стар и сав се развлачи као жвака.
Толико за данас.

Sandman

Ovo sa Clearfixom izgleda vrlo korektno.
Ja bih se lično radije opredelio za takvo rešenje umesto za dekale - deluje mi prirodnije.

Clearfix samo nemoj previše razvlačiti čačkalicom u krug jer se tim "mešanjem" stvaraju mehurići vazduha.

Pada mi na pamet još jedno možda "prozirnije" rešenje od stakala iz kutije, ali bi takođe zahtevalo maskiranje kasnije. Sa unutrašnje strane trupa možeš celom dužinom zalepiti komad prozirne folije za koričenje, s tim što na njoj možeš sa unutrašnje strane farbanjem simulirati spuštene i delimično spuštene roletnice na prozorima. Problem naravno ostaje kasnije maskiranje - malo zahtevnija operacija ali možda vredi truda?

guster

I meni ovo deluje najlakse, providne folije ima na svakom koraku, mozda samo da se malo istanji(osmirgla) trup iznutra da bi se umanjio efekat stepenika izmedju okvira i stakla.
Za maskiranje takodje ne bi trebalo da bude problema, mali komadici gumice, kada utisnes u okvir, trebalo bi da idealno popune prostor, a i lako se vade nakon bojenja(ne ostavlja sitne parcice).

Sandman

Quote from: guster on 21-01-2015, 10:11:13
Za maskiranje takodje ne bi trebalo da bude problema, mali komadici gumice, kada utisnes u okvir, trebalo bi da idealno popune prostor, a i lako se vade nakon bojenja(ne ostavlja sitne parcice).

Same okvire prozora možeš oprskati u finalnu belu boju pre sklapanja, pa zatim nakon sklapanja postaviš kuglice blutaka i dodatno oprskaš...

Warhawk

Quote from: Sandman on 21-01-2015, 08:38:25
Sa unutrašnje strane trupa možeš celom dužinom zalepiti komad prozirne folije za koričenje, s tim što na njoj možeš sa unutrašnje strane farbanjem simulirati spuštene i delimično spuštene roletnice na prozorima. Problem naravno ostaje kasnije maskiranje - malo zahtevnija operacija ali možda vredi truda?

Problem je i što se onda vidi debljina plastike, tj preduboko su unutra stakla. Na pravom avionu je maltene u liniji sa trupom

Rešenje je da se trup pre lepnjenja folije iznutra što više istanji, ali to je dosta posla ako ručno drljaš.

Ili to ili da se navežbaš sa clearfix-om (meni još uvek ne polazi za rukom da se otarasim tih mehurića)
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Neca i Misko

mislim da je najbolje da uradis clear fixom, najjednostavnije resenje, a dobar je rezultat. a to kakve greske mi maketari na maketi vidimo (pogotovo na svojim), kapetan sa tog aviona ne moze da provali, nece ni primetiti da si radio prozore, a ne da li su malo mutni ;D

medico

Quote from: Neca i Misko on 24-01-2015, 02:13:05
kapetan sa tog aviona ne moze da provali, nece ni primetiti da si radio prozore, a ne da li su malo mutni ;D

bravo, skinu mi slova sa tastature !

Neca i Misko

znam iz iskustva: kad je drugar video da sam uradio prozore (inace kopilot na tom avionu), izbezumio se, a pre toga zagledao avion 10min ;D

Pedja

Quote from: Neca i Misko on 24-01-2015, 11:28:44
znam iz iskustva: kad je drugar video da sam uradio prozore (inace kopilot na tom avionu), izbezumio se, a pre toga zagledao avion 10min ;D

Можда радимо за истога човека  :think
Како год, вероватно иде clear fix и то на крају после фарбања. Наставак радова, надам се ускоро.

Pedja

Данашњи радови...

маскирање кабине захтева поправке, неке ствари приметим тек на фотографијама.
Иначе стакло кабине одрађено од тање пластике, изгледа као "вакуумско" стакло. Изненађујуће добро је легло на место, мало гитовања је потребно.

Neca i Misko

kako se zove gospodin? ;D
da da, poslednji se rade prozori