Amodel 1/144 E.E. Canberra B Mk.62

Previous topic - Next topic

Goran A.

Tu debljinu mozes veoma lako da resis, ukoso srubis plastiku malom turpijom pa ce oplata trupa izgledati tanja. To je dovoljno.

Sandman

Od komada stirena sam napravio "stepenik" tj. zid ispod pilotske kabine a na ulazu u istu.
Ostaje samo da se nakon sušenja lepka donji deo oblikuje prema oblini polutke trupa.

Prosekao sam otvor za ulazna vrata u kabinu (ivice otvora sam istanjio struganjem skalpelom), sama vrata ću naknadno napraviti od stirena.
Takođe sam prosekao prozorčiće na krovu iza kokpita kao i jedan sa leve strane kabine.

Sama stakla će na kraju biti izlivena od Kristal Kleara/ClearFixa...
Neće se realno ništa od unutrašnjosti videti kroz njih, ali kad se već igram popravke realističnosti, red je da i oni postoje  8)

Goran A.

Bice interesantno kad bude sve u komadu, jos dodatno zanimljivije zbog razmere.

Sandman

Mislim da je to to po pitanju kabine!

Goran A.

Uspelo!!! Sad ce biti duplo zanimljiviji.

Sandman

Naprskan crni Surfejser, koji je istovremeno i boja kokpita...

Sandman

Sedišta i detalji na njima i instrument tabli su ofarbani, i urađen je lagani drybrush aluminijumom...

Kokpit je zalepljen na svoje mesto, a na prednjoj strani sam dodao još jednu stirensku pločicu kako se kroz nosno staklo ne bi kasnije videla šupljina iza kokpita gde će stajati balast (olovne kuglice)

Detalj kokpita sa instrument tablom...

Pogled odozgo...

I proba na suvo kako naleže poklopac kabine... malo sam pilotsko sedište stanjio po visini kako bi poklopac mogao da legne kako treba...

Sandman

Danas sam postavio balast - kuglice sačme - koje sam fiksirao drvofiksom.
Kad se dobro osuši krećemo sa zatvaranjem prednjeg dela trupa...

Sandman

Radilo se i na Kanberi svih ovih meseci.. pomalo doduše....

Nosni deo je odavno sklopljen ošmirglan i prajmerovan radi provere spojeva i neravnina...
U međuvremenu su sklopljeni centralni i repni deo, a juče je sve to spojeno u celinu sa nosnim delom...
Svi spojevi su morali da asimetrično budu turpijani jer je nos vukao na jednu, a rep na drugu stranu u odnosu na centralni deo trupa.
Obim trupa na sva tri segmenta se razlikuje od parnjaka na spoju, tako da će ovde pasti obilno turpijanje i gitošmirglanje...  :headbang
(a zar sam kao pa trebao da očekujem glatko uklapanje ovih segmenata!? Ipak je ovo Amodel! :P)

Dok čekam da mi stignu mešalica za beton, brener, brusilica, sekira, tocilo i ostale pomoćne alatke za nastavak radova, evo malo slika  ::)

Dejan68

Ako je ovako kod 1/144 kako li je kod 1/72 ili krupnije. Čestitam na debelim živcima i strpljenju.  :)

milan78

Hehe pa A model je poznat po tome.Jedino sto imaju xy maketa koje niko ne radi pogotovu CCCP tematiku.Ide ti lepo ova Kanbera....Cekamo jos slika sa novim radovima.
Instagram-Peacockscaleworx

Sandman

Nisam mnogo radio na Kanberi proteklih nedelju dana - samo sam malo isturpijao spojeve nosnog i repnog dela sa centralnim, i dodao sam komade stirena gde treba da se niveliše linija trupa.

Kod nosnog dela stiren je popunio rupe od lošeg spoja polutki...

Na repnom delu odozgo komadić stirena je popunio ulegnuće na spoju polutki...

A odozdo sam stavljao trakice stirena kako bih popunio onaj "zasek" između repnog i centralnog dela... nakon obrade sledi gitovanje gde zatreba...

Sada je već dosta ravniji prelaz između sekcija trupa...

Sandman

Nakon više iteracija gitošmirglanja, konačno sam danas urezao izgubljene linije panela, ostaje da se još Surfejserom malo dorade usisnici motora sa unutrašnje strane, kao i da se zalepe horizontalci, i maketa je spremna za prajmer, tu ću tek definitivno videti koliko je uspešno bilo svo ovo gitošrmiglanje i urezivanje panela...

Sandman

Prajmerovao sam Canberru Mr.Surfacerom 1200, na sreću nije bilo potrebe za nekim naknadnim šmirglanjem, tako da je legao i preshading - crni Mr.Surfacer...

Profa

Huh, A-Model... Posle An-2 u ovoj razmeri, ne znam kad ću imati herca da se poduhvatim nečeg njihovog... :deadhorse
Bogu fala što sam Lala! :)