Tu-22m3 diorama

Previous topic - Next topic

®Evolutionary

Evo prodje jos jedna kisna i hladna jesenja nedelja. Tj. od mog proslog javljanja proslo je malo duze... ::)

Jos uvek se petljam sa uvodnicima za vazduh na mom Tu-22m3. Sada sam ih vec doveo do pristojnog izgleda sa rampama za kontrolu udarnih talasa i unutrasnjim zidovima kanala, koji kao prvo odgovaraju starnoj letelici i kao drugo ogranicavaju kolicinu svetlosti koja moze da prodre unutra, te me oslobadjaju posla oko pravljenja svih detalja do prvog stepena kompresora motora... ;D

...a ovako izlgedaju posle primera i sloja Alclad-a Dull Aluminium.

Poput vecine ruskih lovackih aviona i Tu-22m3 ima pomocne uvodnike za vazduh sa gornje strane trupa, sakrivene iza devet artikulisanih pokopaca sa obe strane, koji se otvaraju tokom procesa poletanja. Na stajanci su ovi pomocni uvodnici zatvoreni. Evo kako izgledaju.

U Trumpeterovom kitu ovi poklopci su odliveni pod nagibom, kao poluotvoreni, ali bez zazora tako da mi sve izgleda dosta naivno.

U foto-ecovanom setu za onaj stari ESCI-jev kit postoji dosta dobra verzija ovih uvodnika, pa sam naravno odlucio da ih iskoristim. Ali prvo je trebalo ukloniti povrsinske detalje sa Trupmetirovog trupu...

Sa leve strane sam umesto da proverim dimezije metalnog dela, pratio linije panela i odstranio suvise veliku povrsinu... :o

Nakon manje plasticne operacije sa trakom od stirena odgovarajuce sirine i jos dosta savijanja, brusenja i uklapanja pojedinacnih metalnih poklopaca, ceo sklop sada odaje utisak funkcionalnog mehanizma - bas onako kako sam i zeleo.

Pozdrav od Šekija
--------------------

Ćomi

Bas se obradujem kada vidim da si postavio neki novi post... :D
Pa onda preletim, pa onda procitam, pa onda sliku po sliku pooolako studiram...
Pravo zadovoljstvo, nema sta.
Nikakav ja drugi komentar nemam... :super

Pozz,
Ćomi
No signature.

Dejan68

@®Evolutionary Srećan rođoš,  :cheers a i Srećna Nova godina. Imam jedno pitanje.
Kada kreće 2.sezona serijala Tu-22m3 diorama?  :think
Nova godina je i vidim da svuda kreću nove sezone a ovde i dalje reprize.
Iščekujem nastavak serijala sa nestrpljenjem.  :headbang.

®Evolutionary

Quote from: Dejan68 on 01-01-2018, 22:06:43
@®Evolutionary Srećan rođoš,  :cheers a i Srećna Nova godina. Imam jedno pitanje.
Kada kreće 2.sezona serijala Tu-22m3 diorama?  :think
Nova godina je i vidim da svuda kreću nove sezone a ovde i dalje reprize.
Iščekujem nastavak serijala sa nestrpljenjem.  :headbang.

Hvala na cestitkama Dejane! :cheers Tebi, a i svima srecna Nova 2018! Puno novih kitova, a i poneku zavrsenu maketu zelim nam svima.

Nova sezona serije iz OKB-a Tupoljev nastavlja se uskoro. Samo jos malo stpljenja. Kasno sinoc sam se vratio sa putovanja na kome sam se bavio nekim drugim omiljenim aktivnostima na svezem vazduhu. Mozda ce neko prepoznati planinu a i ovaj grad (uz izvinjenje moderatorima na ovoj novogodisnjoj divergenciji)...  ;)

Pozdrav od Šekija
--------------------

®Evolutionary

Evo po dogovoru, javljam se cim pripremih fotografije sa napretkom iz OKB-a...

Nego da pitam, je li neko prepoznao mesta sa onih prethodnih slika? Znam da nije forum o putopisnoj fogografiji, ali ipak...

'Ajde da vam kazem. Onaj sneg je sa Pancicevog Vrha na Kopaoniku a nocna fografija je Novi Beograd, naravno...

I pre nego sto se vratim glavnoj temi, ako smem, napravicu jos jednu digresiju. Svaki hobi zahteva odgovarajucu opremu i za razliku od snowboardinga, za maketarstvo mi nije potrebna kaciga i vunene carape, ali su mi zato na nosu gotovo uvek lupa-naocare. Pa ne mislite valjda da sve ove detalje vidim golim okom? Elem, pre nekog vremena mi se polomio plasticni ram na ovim lupama - ja sam ga potom popravio pomocu celicne zice i epoksi lepka, ali je sada i ta zakrpa popustila i vise nije bilo spasa.

Ovo mi je vec drugi par ovakvih lupa. I prvi je pukao na gotovo istom mestu. Nazalost, materijal je od jako lose plastike, ali mi se dizajn prilicno svidja; ergonomican je, lak i udoban za duze nosenje. Osim toga, za razliku od dentalnih lupa koje fokusiraju na vecu daljinu i od casovnicarski lupa koje imaju ekstremno kratki fokus, ova stakla su idealna za maketarski hobi, barem meni. Medjutim za 7€ ukljucujuci slanje iz Kine nije realno ocekivati visoki kvalitet. Sada sam nabavio slicne lupe ovima, samo sa metalnim ramom. Nisu tako ergonomicne, ali se nadam da ce duze trajati.

OK, jeste li jos tu?  ;D

Detaljisanje trupa Tu-22m3 mi ovog trenutka izgleda kao matematicka definicija beskraja. Svaki kvadratni centimetar je prekriven detaljima i svaki od ovih detalja je dokumentovan na raznim ruskim portalima. Pitanje je samo koliko blizu ste srpremni da gledate...

itd...

... posle dovoljno proteklog vremena odlucio sam da je dosao trenutak da zatvorim trup. Vec pripremljena spremista stajnog trapa i  raketnog naoruzanja sam fiksirao lepkom na odgovarajuca mesta i pripremio dodatne lokatore, kako bih olaksao precizno spajanje gornje i donje polutke trupa.

I pored svog truda uklapanje podsklopova uvodnika za vazduh sa zadnjim delom trupa je dosta lose i zahtevace jos puno brusenja, gitovanja i poravki, sto se moze videti na sledecim slikama.

Pozdrav od Šekija
--------------------

Dejan68

®Evolutionary hvala na lepim željama za 2018.godinu i drago mi je da je II Sezona krenula. Gledajući tvoje slike iz prvog javljanja u ovoj godini nisam mogao da prepoznam rodni grad. Noćna slika ti je super ispala  :super.  Nadam se da će te pozitivna energija koju si akumulirao na Kopu, držati da ovi radovi oko zatvaranja trupa prođu sa što manje nerviranja,  a sa što više fotografija. Iz onih poslednjih slika nisam shvatio da li je se to tvoja ruka smanjila ili se trup aviona povećao?  :think
Iščekujem sa nestrpljenjem tvoje sledeće javljanje.  :caooo

Fredi

Svaka cast na trudu :god ovo je dokaz da sam u pravu da maketarskom ludilu nema kraja  :cheers

blaza

Quote from: ®Evolutionary on 13-01-2018, 00:11:06
Ovo mi je vec drugi par ovakvih lupa. I prvi je pukao na gotovo istom mestu. Nazalost, materijal je od jako lose plastike, ali mi se dizajn prilicno svidja; ergonomican je, lak i udoban za duze nosenje. Osim toga, za razliku od dentalnih lupa koje fokusiraju na vecu daljinu i od casovnicarski lupa koje imaju ekstremno kratki fokus, ova stakla su idealna za maketarski hobi, barem meni. Medjutim za 7€ ukljucujuci slanje iz Kine nije realno ocekivati visoki kvalitet. Sada sam nabavio slicne lupe ovima, samo sa metalnim ramom. Nisu tako ergonomicne, ali se nadam da ce duze trajati.

Moze neki link ka lupama koje koristis sada (gde kupiti) ? Nemam iskustva sa slicnim lupama, koristim lupa led lampu ali je nezgodna za koriscenje ponekad. Ovo mi deluje interesantno.

®Evolutionary

Quote from: blaza on 14-01-2018, 10:33:05
Quote from: ®Evolutionary on 13-01-2018, 00:11:06

Moze neki link ka lupama koje koristis sada (gde kupiti) ? Nemam iskustva sa slicnim lupama, koristim lupa led lampu ali je nezgodna za koriscenje ponekad. Ovo mi deluje interesantno.

Moze naravno... Evo linka za one prve lupe koje mi se svidjaju ali im ram puca: https://www.ebay.de/itm/Brillenlupe-Stirnlupe-Kopflupe-Lupenbrille-mit-5-Vergroserungs-Linsen-2-LED-Lupe/192422213505?hash=item2ccd41f781:g:G3sAAOSwZfNaVGsE

, a ovakve (slicne, posto konkretne ponude vise nema) sada koristim: https://www.ebay.de/itm/Lupenbrille-Brillenlupe-Lupe-LED-Licht-1-5X-2-5X-3-5X-Vergroserung-Lupe/182733729133?hash=item2a8bc76d6d:g:8fYAAOSwqhBZnrg-
Pozdrav od Šekija
--------------------

Wishmaster

Šeki ti si legenda u svakom smislu :) Slike su predobre, a povratak modelu je jos bolji. Ja sam sebi narucio te naocale kako si predlozio, i stvarno su extra. Zasad ram drzi pa cemo vidjeti. Zivio ;) :cheers

Lanmi

Svidjaju mi se fotografije. Da li si se to popeo na Genex?
Imam i ja te đozluke ali me boli glava kada ih koristim.

Kao i uvek pohvala za muziku, posle libertango-a i ovo je super, nisam slušao stig ranije.
Milan Vukovic
https://lanmiblog.wordpress.com/

"Sve će to, o, mila moja, prekriti surfejser, boja i vaš"

®Evolutionary

Hvala vam svima na lepim recima i mnogo potrebnoj motivaciji!  :super

Sto se tice onog plasticnog rama za lupe, lomi se zbog natezanja prilikom skidanja i stavljanja na lice. Ko je disciplinovan i svaki put skine i stavi ram polako sa obe ruke, umesto samo jednom rukom sa strane, verovatno ce mu duze trajati. Ali iskreno, materijal je za djubre. Eh, secam se vremena kada sam sve mogao da radim bez uvelicavajuceg stakla; sada jos samo raspoznam kutiju od makete bez lupe... :-\

@Lanmi: Pun pogodak! Drugar ima stan na 29. spratu Genexa, pa sam sa njegovog prozora slikao tu nocnu panoramu. Bilo je kisno vece, sa dosta vlage u vazduhu inace bi se videlo sve do Avale.
Pozdrav od Šekija
--------------------

YU-DFY

Zaista impozantno!

Ja kupih sebi ovako nesto https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/belysning/arbetsbelysning/pannlupp-med-belysning-p40113
Prilicno sam zadovoljan. Postoje i dve led lampe sa strane koje se napajaju Preko 2*2 1,5V baterija. Ja nisam stavljao baterije jer mi osvetljenje nije trebalo a pretpostavljam da malo otezava konstrukciju oko glave.
Mene je kostalo 15 eura u Swe.

zamorano

Ja uzeh ovo, izgleda skoro isto (verovatno kopija istog originala :))

http://www.elementa.rs/proizvod/20948/naglavna-lupa-sa-svetlom

Radi posao sasvim lepo.

Pozdrav!

Dragan

Ja odavno korisatim ovo
https://www.kupujemprodajem.com/Lupa-na-Glavu-Sa-Led-svelom-52795177-oglas.htm?filter_id=293480
i sasvim sam zadovoljan... mozda zato sto nisam probao neku drugu lupu?  ???