Tu-22m3 diorama

Previous topic - Next topic

SASA

Stvarno je fenomenalno,samo ako bi ponovio slike koje je photobucket progutao,bilo bi super.BIla bi jedna celina,stvarno je steta ne prikazati takav rad.

®Evolutionary

Quote from: SASA on 04-10-2017, 22:35:31
Stvarno je fenomenalno,samo ako bi ponovio slike koje je photobucket progutao,bilo bi super.BIla bi jedna celina,stvarno je steta ne prikazati takav rad.

Hvala najlepse i slazem se da bi bilo lepo ponovo objaviti sve slike koje je PB uzeo za taoce, ali je obnavljanje starih postova Sizifov posao; za tako nesto zaista nemam vremena. Ali evo, mogu da napravim "kratku" retrospektivu svega do sada zavrsenog u okvru ovog mog dekatlona.

Unapred se izvinjavam administratorima sto zloupotrebljavam ovaj "krilati" forum za zardjale objekte koji ne lete...

Pozdrav od Šekija
--------------------

®Evolutionary

Pozdrav od Šekija
--------------------

®Evolutionary

Pozdrav od Šekija
--------------------

2851cz

®Evolutionary

Dragi moji,

danas smo se probudili sa maglom i bez sunca - umesto planiranog izleta do Heidelberga poceo sam da sredjujem slike koje sam u medjuvremenu sakupio, pa evo jos jednog izvestaja iz OKB-a Tupoljev...

Posle zavrsenig radova sa prednjim stajnim trapom, doslo je konacno vreme da se sastavi i zajedno sa kabinom i ostalim instalacijama ugradi u prednji deo trupa, te isti i sastavi.

Radom je nakratko montiran, ali ne i zalepljen, samo da proverim uklapanje. Ovde mozete videti i da ce biti dosta posla oko sredjivanja spoja izmedju gornjeg i donjeg dela trupa. Rezinski delovi kabine su i pored dosta paznje i pripreme ipak izazvali malo teze uklapanje.

Uz maskiranu kabinu i druge otvore, kroz koje bi prasina od brusenja mogla da udej u unutrasnjost makete i zavuce se tamo gde ne treba (unutrasnjost vetrobrana na primer) otpoceo sam spor proces sredjivanja spojeva i istovremeno obnavljanja i korigovanja linija panela i zakivaka...

Javljam se veceras ponovo, posle krace pauze... :pilot
Pozdrav od Šekija
--------------------

SASA

Ako imas MR.SURFACER,gunze,napuni taj spoj i pusti da se osusi,onda samo stapicem za usi natopljenim u alkoholu skines visak.Nema smirglanja i ostecivanja panela i riveta.

dragan_mig31

Mislim da ovde mr surfacer nece da zavrsi posao.Tu treba superlepak.

Dejan68

Biće ovde puno limarskih radova.  :cry
Samo polako i na tanane, bez žurbe.  :caooo

SASA

Hoce ali MR.SURFACER 500,pa uzmes ono gusto sa poklopca,ako nece iz prve onda iz dva puta hoce sigurno.

®Evolutionary

...cekajte, cekajte, ima jos..

Da, koristio sam i lepak za plastiku i super-lepak kao i dobri stari Tamijin sivi git. Na kraju ce doci i trenutak za Surfacer...

Prema mom iskustvu su spojevi koji se nalaze na sredini relativno ravne povrsine - dakle nisu na cilindru - kao na primer ovde na bocnim povrsinama trupa, dosta teski za "peglanje". Tu se prakticno te cele povrsine moraju dovesti u istu ravan postepenim, ali istrajnim brusenjem i gitovanjem. Drugim recima, ako se popuni samo spoj nekom smesom, pod odredjenim svetlom ce se i dalje videti diskontinuitet, sto je naravno nepozeljno.

Zeleo sam da relativno brzo zalepim i nosni konus za prednji deo trupa, da bih ceo sklop brusio i obradjivao kao celinu. Ali prethodno sam morao da pripremim jos nekoliko detalja na samom konusu. Prvo sam od belog lista plastike iseko jedan poklopac koji ce sluziti kao poprecni zid izmedju kabinskog dela i prednje supljine i tako spreciti prasinu i opiljke da se sire.

Dva mala, bocna reflektora sa gornje strane nosnog konusa su u Trumpeterovom kitu data kao ispupceni delovi, dok isti na pravoj letelici sliveni sa povrsinom. Izbrisio sam zato zaobljenu povrsinu reflektora brusnim stapicem, a onda ih ponovo ispolirao da vratim sjaj stakla. 

Uzgred, nosni konus je izliven iz jednog dela, ali se i na njemu vide uzduzni spojevi tamo gde segmenti alata pri izlivanju nisu bili savrseno uklopljeni. Dakle i ovaj deo se mora izbrusiti, sa narocitom paznjom na vrh gde se poprecni presek prakticno svodi na tacku. Kada sam na kraju zalepio nosni za kabinski deo trupa ostavio sam mali zazor sa gornje strane, a pritisnuo spoj sa donje strane, da bih korigovao ugao konusa.

Evo konacnog rezultata u poredjenju sa pravim Tupoljevom. Mozete primetiti da je nosni deo na maketi nesto ostriji nego na letelici sa slike, uglavnom zbog pogresne donje konture konusa, kao i da je nagib vetrobrana malo razlicit.

Tokom jednog treptaja oka razmatrao sam mogucnost da preoblikujem donju konturu nosnog konusa uz pomoc dvokomponentnog gita, ali sam se vec u sledecem setio koliko me jos posla ceka na ovoj maketi i zaboravi na tu suludu ideju.

Evo kako sve sada izgleda, posle nekoliko iteracija gitovanja, brusenja i obnavljanja panela.

...nastavak u sledecem broju...
Pozdrav od Šekija
--------------------

Ovo je i biče SVETSKO!!!!

Зоран 1962

®Evolutionary

Evo opet ponocnih novosti, za sve nas insomnijake i ostale, koji nemaju sta pametnije da rade petkom uvece.  :cheers

Trebalo mi je bas dugo da se nateram i zavrsim sa delima za raketno naoruzanje, ali evo sad je i taj repetativni posao iza mene. Inace sve oznake na raketama su iz "Authentic Decals" seta - u kitu su rakete potpuno "gole". Ovoga puta dekali nisu hteli da saradjuju, raspadali su se i podloga je ostajala vidljiva i pored sloja sjajnog laka i upotrebe "omeksivaca". Zato sam odlucio da crnu liniju koja ide preko krilaca maskiram i ofarbam. Posle toga sam po drugi put isprskao "Future"... i na kraju koristio Solvaset za omeksavanje - ovo sredstvo ne razjeda samo dekale nego i farbu ispod dekala ako se ostavi malo duze na povrsini. Rezultat je dobar, narocito kada se oni najbolji primerci izaberu i strateski postave na vrh, a greske sakriju u dubljem delu spremista... ;)

Posle ove zavrsene price, poceo da se igram uvodnicima za vazduh. I oni zahtevaju dosta paznje, jer Trumpeter daje samo spoljasnju skoljku bez ikakvih unutrasnjih detalja. Unutrasnje zidove cu napraviti od tankog lista stirena, dok cu za supersonicen rampe i razne manje detalje koristiti mesingane delove iz Part seta, predvidjenog za drevni Esci Tu-22m3.

Sa donje strane uvodnika za vazudh nalaze se uvlacivi farovi za sletanje kao i dodatni mali usisnik vazduha, koji su opet zapostavljeni. Staklici svetala su tu, ali je u kitu predvidjeno da se samo zalepe na povrsinu umesto da budu uvuceni u nepostojeca kucista u oplati. Sa gornje strane opet ista prica - redovi perforacija za otpustanje vazduha kojih nema... ovde ni ecovani delovi ne odgovaraju bas stvarnosti, pa sam sa unutranje strane dodao redove poprecnih pregrada od tankog stirena. Pipav posao, ali epoksi lepak ovde daje dovoljno vremena da se sve postavi na mesto i podesi.

Sve najbolje, do sledece epizode...
Pozdrav od Šekija
--------------------

Dejan68

Tek posle ovih slika imam insomniu ;)
Pravi doktorski rad, detaljan pedantan i za uzivanje pratiti.  :super