I153 Revell x3

Previous topic - Next topic

guster

Drage kolege,
nakon godinu dana pauze(nedostatak vremena, a bogami i motivacije) pokusaj da se vratim u formu.
Hrabro, posto pocinjem avionima iako sam do sada sastavio samo dva Miga 21 u 1/144.
Naravno, ne racunam KP modele od pre vise od 30 godina, ako se dobro secam imao sam sklopljene, ali neobojene La5, Delfina, Avia, neki dvokrilac( mislim Letov) i jedan Jak 40 u nepoznatoj razmeri obojen srebrom za cevi ;D.
Ovaj malisa mi se dopao cim se pojavio na trzistu, nekako oduvek volim tu letecu burad.
Ipak, citajuci reference vidim da nije bio nimalo naivan avion za svoje vreme, naravno dok se nije sukobio sa modernijim nemackim.
I pored toga, njegova uloga je bila znacajna na drugim zadacima pa se moze reci da je ostavio ozbiljan trag u wwII.
Na srecu, ima jos sacuvanih primeraka pa su i detalji dostupni na netu.
Kada sam otvorio kutiju i video koliko je simpatican, pozurio sam da nabavim jos dva komada i odmah se javila stara slabost, nece biti pojedinacan model nego verovatno diorama neke stajanke.
Fotke su dosta lose, koristio sam telefon posto je aparat i njegov macro mod pustio dusu i uopste ne zumira  ;D.

Poceo sam od motora, iako se nece mnogo videti, ubacio sam par detalja.

a ovako izgleda pravi

Zatim poklopac, date su pozicije dodatnih otvora od kojih dva treba potpuno izbusiti, a treci nije postojao.
Oznacio sam sta sve treba izbusiti(sve su rupe date kao naznaka), a sta zatvoriti.
Inace, pronasao sam da su proizvodili cetiri osnovna tipa poklopca, a ovaj koji daje Revell(ICM) je najslicniji varijanti sa slike.
Treba ga jos malo smirglati i ocistiti, Imam neki Tamiya git koji se prilicno osusio pa je rad malo problematican.

i moja izvedba, jos nedovrsena:

Jos jedan veoma uopecatljiv detalj koji na maketi ne postoji, izduvi, mnogo komentara je palo na tu temu, zaista, cudno je da su izostavili tako vidljiv detalj.
Postoji na trzistu Aires set, ali sa cenom od 3,5 eura, mislim da nije opravdana investicija.
Ja sam uzeo medicinske igle, one roze, NAJDEBLJE.
Malo se isturpijaju pod uglom i eto.
Kod prvog sam samo turpijao, a kod preostala dva odlucih i da malo stisnem sa strane pa je oblik uverljiviji.
Iznutra sam fiksirao super lepkom i deluje stabilno.

i 1/1

Vide se i ovi varovi na izduvima sa prednje strane, ali toliko lud bas nisam.
Eto, za sada toliko, radilo se jos ponesto pa kad stignem postavicu i kabinu.
Posto mi nedostaje iskustva na ovom polju, koristili bi mi saveti i kritike.

Pedja

Odličan početak i interesantna tema,planiraš li različite šeme bojenja ili zelene varijante, ovaj muzejsji je vrlo interesantno obojen.

guster

Mozda ako nadjem ICM, Revell daje samo jednu opciju dekala za crno zelenu kamuflazu.
Kod ICM-a su, ako se ne varam, date cetiri opcije.
S druge strane, ako iskoristim te ICM dekale ne mogu da ih spakujem na istu scenu pa cu o tome jos razmisliti.
Za ovu muzejsku semu nisam siguran koliko je autenticna, cesto se to prefarbava pa cu sigurno izabrati neku dokumentovanu na fotografijama.
Inace, za crno-zelenu sam nasao da su imali brojeve 19,24,30,50,75,102(za ovaj poslednji neki tvrde da je trobojan, zeleno -bež -braon).
Ako ima strucnjaka koji znaju kako su numerisani u jedinicama, znacilo bi mi da se ne frljam sa serijskim brojevima koji ne idu zajedno.

Warhawk

Quote from: guster on 21-02-2017, 16:29:32
Inace, za crno-zelenu sam nasao da su imali brojeve 19,24,30,50,75,102(za ovaj poslednji neki tvrde da je trobojan, zeleno -bež -braon).

Kad god vidiš braon na sovjetskom lovcu, znaj da je greška nastala na osnovu pogrešnog zapadnog tumačenja.
Postojale su tri standardne šeme bojenja čajki:

1) "predratna" - AE-9 Glos svetlo siva na metalnim i AII aluminijum na svim ostalim površinama
2) "Prelazna" - AII zelena odozgo i AII plava odozdo
3) "Standardna ratna" - AII zelena sa crnom kamuflažom, AII plava odozdo

Prve dve su posle nemačkog napada često "modifikovane" tufnama i nestandardnim šarama. Tu je čak moguće da su u nekim slučajevima crnu mešali sa AII zelenom da bi dobili tamniju zelenu (koja ima manji kontrast od crne).
Ali to je gotovo nemoguće razlikovati od izbledele crne na crno-belim fotkama.

Pogledaj ovaj sajt, dosta interesantnih profila i informacija:
http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/

Dobra ideja za dioramu može biti neki od aerodroma koji su prvi zarobljeni 1941-ve, sa većinom aviona netaknutom ili lakše oštećenom.
Npr aerodrom Minsk ili Bobruisk, gde je većina aviona u jedinici ionako imala ručno ispisivane brojeve u stilu "broj na kući"

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

guster

E ovo otklanja mnoge dileme  :super.
Vidim da ima dosta fotografija, cak cu mozda pokusati da reprodukujem neku scenu.
Hvala!

guster

Evo jos par detalja, kavez koji nije dat u Revell sastavnici iako postoje delovi.
Na srecu, sastoji se od samo cetiri dela pa nema mnogo dileme oko sklapanja.
Ubacio sam neke vodjice i komande.
Kavez je pogresnog oblika i uzi nego sto bi trebalo pa su zbog toga i sediste i instrument tabla suzeni da bi se uklopili u kavez.
Nije bas toliko uocljivo, a procenio sam da bi trebalo dosta vremena da se to koriguje(skrecuje).

Zatim instrument tabla, trebala bi da bude znatno veca i to nije neki problem da se uradi, ali onda se ne uklapa u kavez, a i dekal za nju postaje beskoristan.
Posto se na originalu jasno vidi reljef, uradio sam gornji sloj od providne folije i mikro burgijama izbusio na mestu instrumenata.

Pokusao sam da uradim i kopce pojaseva, nisam bas zadovoljan kako je ispalo, ali o tome cu jos razmisljati.
Ako imate neki dobar recept, samo napred.
MIslim da mi treba tanja zica pa ce ispasti realnije.

Jos jedan detalj koji se lako ispravi, a propusten je na maketi, vertikalno kormilo je naznaceno samo sa jedne strane dok sa druge mora da se ureze.

Za sada toliko

Fredi

Pozz , lep pocetak samo udri tako, ja sam pravio kopce pomocu vece ili sredje shivace igle. Usicu igle sam od gore pri samom vrhu odsekao da bih imao alat za savrseno savijanje licni. Nadam se da sam ti bar malo pomogao  :caooo

guster

Poceo sam da radim na vetrobranu, nije dobro konturno odradjen sa gornje strane(isecen je ostro, a treba da bude zaobljen), verovatno cu izbrusiti ili napraviti novi od providne folije.
Nego, tu se javlja nova dilema, nisan koji ne postoji kao deo sam pronasao na fotografijama i svakako cu ga napraviti.
Stoji da je bio model PAK1 i nije previse komplikovan samo moram da potrefim proporcije.
Medjutim, primetio sam da na vetrobranu postoji otvor i da deo nisana prolazi kroz njega, a ne mogu da pronadjem detaljnu fotografiju gde se to dobro vidi.
Znaci, ne samog nisana nego njegove pozicije na avionu u krupnom planu i sam otvor na vetrobranu.
Ako neko ima dobru fotku, olaksao bi mi posao!

Warhawk

Quote from: guster on 22-02-2017, 17:04:05
Evo jos par detalja, kavez koji nije dat u Revell sastavnici iako postoje delovi.

Nije dat s razlogom, jer su se u Revellu zabrinuli da je to prekomplikovan deo za ugradnju prosečnom evropskom vikend-maketaru i da će ih većinu odvratiti od makete.

Instrument table možeš i odštampati kao ovaj lik
http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/modelphoto/i153tex/i153tex.htm

A za ugradnju nišana pročeprkaj po ovim priručnicima
https://www.avialogs.com/index.php/en/aircraft/ussr/polikarpov/i-153-i-156.html

Ili ovim crtežima
http://airwar.ru/other/draw_fw.html
http://coollib.com/b/263361/read

;)
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

guster

Svaka cast, kopao sam po netu, ali pronadjoh samo delic ovoga,
hvala!

Warhawk

Hehe, pa kad kucaš u latinicom u google.com, a ne ćirilicom u Yandex.ru
Slike su Картинки, nišan je na ruskom прицел

guster

Jel to znanje iz skole ili te maketarska muka naterala da naucis  ;D

Warhawk

Radio u Rusiji 9 meseci pa se primilo...
BTW, tamo sam i ja pazario ovu maketu za paprenih 250 rublje (500 dindži)  ;D

guster

A ja mislio da je ovih 800 kod nas super jeftino i uzeo 3 komada  :D

Warhawk

Quote from: guster on 24-02-2017, 15:29:59
A ja mislio da je ovih 800 kod nas super jeftino

Za tako detaljnu i tačnu maketu, i jeste.
Čak i bez ispravke tih sitnih grešaka u detaljima, od kojih si mislim i naveo većinu (čini mi se još i da je sedište malo omašeno),
maketa i dalje šiša sve prethodne "za glavu".

Ljudska Čajka u 72 mi je dugo bila san, pošto je ICm najavio ovaj new-tool još daleke 2008-me!