SU-100, Zvezda, 1/72

Previous topic - Next topic

Dragan

Dobro uradjena maketa koja se lako sastavlja - sastavio sam je za dva dana laganog rada. Iako je napravljena da moze da se sklopi bez lepka, naravno da je nisam tako sastavio vec sam koristio lepak.
Ima samo jedan nedostatak: ako se radi "iz kutije" ne moze da se uradi u varijanti iz Drugog svetskog rata: prednji "coskasti" blatobrani uvedeni su 1947. godine kada je proizvodnja prebacena u Ukrajinu, a do tada bili su zaobljeni kao kod klasicnih T-34. Na zalost, ovo sam primetio tek kada sam poceo da proucavam fotografije radi farbanja i oznacavanja. Ima jedan jednostavan nacin da se ovo ispravi: te blatobrane treba odseci pre no sto se nadgradnja sastavi sa sasijom: gledajuci fotografije iz rata video sam da je retko koji imao bar jedan blatobran, a i on je bio iskrivljen.

Za moju maketu ovo je bila naknadna zakasnela pamet: vec sam sve sastavio i obojio, tako da vise nisam mogao da ih odsecem. Zanimljivo je da svi danas sacuvani SU-100 u muzejima imaju bas ovakve "coskaste" blatobrane, cak i oni proizvedeni do marta 1945. godine koji se prepoznaju po dodatnim uskim "vratima" na vertikalnom zidu kod poklopca otvora za ulaz nisandzije i punioca.
Zato ima preciznih detalja, kao sto su zupci na testeri.
Sve u svemu, ipak sam zadovoljan kako je maketa ispala.
Boja: Humbrol 116.
Kritike su dobrodosle!

flanker

Pedantno, a blatobrane možeš da isečeš ako te ne mrzi jer ćeš morati da dodatno ofarbaš i isprljaš delove na trupu i gusenice.
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

2851cz

Dragan

Zahvaljujem se na komentarima.

Quote from: flanker on 11-09-2017, 09:04:44
Pedantno, a blatobrane možeš da isečeš ako te ne mrzi jer ćeš morati da dodatno ofarbaš i isprljaš delove na trupu i gusenice.

Sada je kasno za secenje: smetaju uske za vucu, prednji tocak sa gusenicom, cev topa... ipak je ovo sedamdesetdvojka.

Mozda je lakse napraviti novu maketu, sto sigurno necu uraditi.

guster

Sad si me isprovocirao da komentarisem :).
Maketa ti je odlicno ispala mada ja volim malo(cesto i malo vise) da ih isprljam, iskrivim blatobrane, izgrebem farbu, dodam ponesto opreme, nekako, cist tenk mi ne ide.
Ovde bih bar zagaravio vrh cevi, odradio rdju na izduvu i ponegde na gusenicama i trag garezi ispod izduva.
To je imao svaki koji je bar malo ucestvovao u borbi.
Mozda ih izakam i zato sto ja svaku maketu potencijalno gledam kao deo diorame,
Sto se tice secenja, potpuno se slazem sa kolegom Flankerom.
Pazljivo skalpelom iseci, nije previse tesko da se izvede, malo izbrusi i doradi rez i zaprljaj blatom.
Blatobran je povezan na prednjoj ploci i to je jedino mesto gde treba da budes pazljiviji zbog nezgodnog ugla, odozgo mozes i zatvorenih ociju.
Predlog da prvo iseces odozgo, oslobodis prostor za manevar pa lagano sa strane.

Dragan

Maketa je zavrsila u vitrini i vise nemam nameru da se vracam na nju. Sve u svemu, vise pameti sledeci put!  :)   
Uostalom, da nisam napisao ne verujem da bi neko primetio gresku. Ako je za utehu, i neki ilustratori su natrcali na istu foru iako su pred sobom imali fotografiju pravog vozila:

Makete tenkova, vozila... radim kao da su tek stigla iz fabrike u jedinicu na frontu: jos uvek nisu izakana i ulubljena, ali su zaprljana.
Od opreme... stavio sam ono sto je Zvezda dala (cak sam sklonio jednu sajlu), ali u nekim drugim slucajevima dodam jos ponesto sto imam u visku.
Inace, zagaravio sam usta cevi, ali posto nema gasnu kocnicu to se slabije vidi plus sto sam slikao u senci.

Takodje sam zagaravio i plocu ispod izduvnih cevi koja su "zardjala", ali ta rdja se slabo vidi jer sam na kraju sve "zablatnjavio":

A sto se tice gusenica... e, pa, tenk je prosao kroz zitko blato.  ;)

Messerschmitt

Сјајан рад, лепо одрађена макета. Недостаје "вош" да би била 100% по мом укусу, нарочито код отвора за посаду и код поклопаца мотора и хладњака мада на овој размери оно што се не види голим оком дође до изражаја на фотографијама.  Браво за антену, увек "повећава" размеру овим малишанима и леп је детаљ.  :super