M-60P MEDEVAC, Triglav model 1:35

Previous topic - Next topic

gemini

Završena i ova resin maketa. Moglo je i bolje, ali moglo je da završi u reciklaži :D. Cilj ove gradnje je bio otklanjanje grešaka u proizvodnji, tako da bi trebalo da su naredne serije mnogo bolje. Nadam se iskreno 8)

flanker

Opiši ga još malo; iz kog perioda je, gde je korišćen i sl.
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

gemini

Da, u pravu si, kolega Flanker. Dakle, radi se o prvom serijsko proizvedenom oklopnjaku SFRJ. Krajem pedesetih godina izašli su prvi primerci iz fabrike, da bi se svakih nekoliko godina dopunjavali i usavršavali. Koliko ja znam, glavna mu je mana suviše skroman agregat, 6 cilindarski famosov dizel, koji se baš i nije pokazao kao dovoljan za terenske uslove.  Prvenstveno je bio namenjen za prevoženje pešadije. OT M-60 u raznim variantama, opremljeni su sa različitim naoružanjem od mitraljeza do bestrzajnog topa. Postoji čak varianta sa minobacačem, kod koje se je otvarala gornja ploča iza motora. Model Medevac je ustvari produžen M-60P, da bi tako bilo mesta za nosila i medicinsko osoblje sa opremom. Konkretno vozili bilo je u "službi" hrvatske vojske, u sastavu oklopne brigade u Jastrebarskom.

Oklop123

Jako lep otm, otkako sam prvi put video otm, bio sam odusevljen sa njim. Ako sam dobro upamtio bilo je verzija koja su imala Mercedesov motor? U svakom slucaju, izuzetno lep OTM.  :cheers

gemini

Mislim da je bio taj Fapov motor replika Mercedesa, tako mi je bar ostalo na hard disku ;D

Oklop123

Meni je cale pricao da su imali jedan otm koji je kasnije zarobljen, kazu da je imao meckin motor, da je imao onaj specifican rad klak klak klak kakav mercedes ima ne znam. Odusevljavaju me ti otmovi, svaka cast za rad, preretko

gemini

Hvala! Kako stvari stoje, bit će ih sve više. Da, proverio sam, mercedesov šestak, sa zaista specifičnim zvukom.