Revell 1/28 Fokker Dr.1

Previous topic - Next topic

Sandman

Naleteh na ovu maketu u polusklopljenom stanju za neke smešne pare, pa rekoh zašto da ga malo ne sredim i iskoristim za ovu WW1 akciju... :)

Ovaj Fokker je, moglo bi se reći i glavni krivac za zastoj radova na manjem Fokkeru i Fordu - reših da brzinski ovaj preuredim, prajmerujem iznutra i da farbanje i dalje sklapanje nastavim uporedo sa manjim bratom.

Odmah ću napomenuti da se ne igram previše oko sređivanja detalja koji se ne vide kasnije, kao i oko nekih detalja koji su teži za popravku - ideja mi je čisto da se malo zabavim i okušam i u ovoj većoj razmeri.

Pošto sam se sasvim slučajno setio da za malog Fokkera imam neke Eduard dekale, i pritom je jedna od šema farbanja veoma interesantna i neobična sa detaljima, rešio sam da Rihthofenov Dr.1 ipak bude ovaj veliki!

Evo dosadašnjih radova...

Većina unutrašnjih delova je sređena, popravljena po pitanju polomljenih delova i ofarbana...
Wash je rađen slikarskim Raw Umbra i crnom, dok je finalno lakiranje mešavina semigloss i matt Gunze akrilnog laka za drvene površine, a matt Gunze akrilni lak za platnene...

Kalup za ovu maketu je, kako se da videti na levom boku, pravljen 20 godina pre mog rođenja tako da je ovo baaaaaaš staritet! :D

Kokpit sam malko sredio, gomila ovih "roll-bar" štangli je bila izlomljena... Sedište je ofarbano i na njemu sam popravio jedan veoma neugodni ogromni ejector pinmark, ali zaboravih da ga lakiram i washujem  :headbang pa ću to naknadno uraditi i fotkati...

Motor sam farbao raznim nijansama Gunze metalajzera, i nakon poliranja, lakiranja i washovanja ovako izgleda - ja sam prezadovoljan krajnjim rezultatom

Profa

Zanimljivo - ručica za regulisanje mešavine na desnoj strani, a pumpa za vazduh na levoj? Malo je Revell pobrkao lončiće... BTW, bila je jedna, a ne dve ručice na bočnoj konzoli - ručica gasa je na samoj kontrolnoj palici ;)
Drugi hint - u ovoj razmeri komandne sajle pedala i palice su obavezne ;)

Preporučujem "Windsock Datafile Special - Fokker Dr.I" i knjigu restauratora Achima Engelsa "Fokker Dr.I in detail"; takođe nađi fotke Oberursela da vidiš boje detalja
Bogu fala što sam Lala! :)

Sandman

Da, skroz naopako su odlili te detalje na bokovima.
No, obzirom na godište makete možda im i nije za zameriti?

zamorano

Hehe, možda su obrnuli negative kada su razvijali fotografije ;)... (Uh, crno-bele, čak)

Dobro ti ide, nagla promena razmere nije ostavila negativne posledice. :super

Pozdrav!