XI Novogodišnji Kup

Previous topic - Next topic

Goran A.

Atmosfera na takmičenju je bila dobra, imalo se šta videti, bilo je stvarno dobrih radova. Izložbeni deo takođe interesantan, pa i onaj pijačni i verujem da je bilo za svakoga ponešto. Vidi se da su organizatori uložili trud da ovaj dvodnevni hepening sprovedu do kraja, ne verujem da bilo ko ima ikakvih zamerki.

O maketi autobusa nemam šta da dodam, rekao već u topiku dok je bio u radu i malopre u komentaru posle Bakstonovog posta. Čista desetka.

Zapelo je, izgleda, na sledećem - Bakston nije imao iskustvo u takmičenjima, pa je priložio i figure i sve onako đuture prijavio pod kategorijom "samogradnja".  Objekat posmatranja je autobus i trebalo je da ga izloži bez pratećih figura. Možda su figure odvukle pažnju sudiji, podvlačim ono "možda", pa je posmatrao čitavu scenu umesto vozila koje je glavni lik u ovoj priči. Da je autobus postavljen sam, mislim da bi sve bilo drugačije.

Maketarska takmičenja u SRB (generalno) odavno pate od određenih boljki, nije kritika već čisto zapažanje pa ću da nabrojim neka:

- Prva i osnovna je izbacivanje prateće referentne dokumentacije kao neophodnog priloga uz maketu. Nephodna je sudijama prilikom ocenjivanja i provere izvršenih dorada i označavanja za makete koje nisu OOB. Pogotovo je neophodna sudijama koji budu zaduženi za kategorije van njihove zone interesovanja. Bojim se da je, bez pomenutih i nekad obaveznih priloga, nemoguće pravilno oceniti maketu, pa ko god da je u pitanju. Na primer - kako će znati da li je podves pogrešan ili je maketar prosto "izmislio" efekte na maketi kako bi pojačao ukupan utisak?

- Izbacivanje pojedinih kategorija iz ustaljenog menija i spajanje u jednu poput "kutija" i "dorada", takođe je problematično. Jednostavno zato što će odlična "dorada" uvek pobediti podjednako i odlično izvedenu "kutiju". Jasno je da je spajanje kategorija ponekada nužnost, ali ne bi trebalo da bude praksa, bar ne za ove dve. Deljenje prvog, drugog ili trećeg mesta treba izbegavati, neko bi mogao zaključiti da ili sudije nisu dorasle zadatku da pronađu razliku, ili se nekom čini usluga.

- Na nekim ranijim takmičenjima (opet govoirim generalno i podvlačim ono "nekim") bilo je primetno burazersko dodeljivanje medalja, posebno za makete koje nisu zaslužile plasman u prva tri mesta (nedovršene makete ili prosto loše ili pogrešno izvedene). Lično mogu da razumem motive za tako nešto, što ne znači da je to u redu, ali znam da je mnoge odbilo od daljih učešća.

-Organizatori bilo kog takmičenja treba da budu svesni odgovornosti koju nose. Bilo da su takmičenja privatni, bilo klupski poduhvat, organizatori ne smeju izgubiti iz vida da su takmičari možda uložili mnogo više u svoje makete nego oni sami u organizacione aktivnosti. Najbolji način da iskažu poštovanje prema takmičarima je pravilan izbor kategorija i sudija.

- Da nije sve na organizatorima, ima nešto i do domaćih maketara. Razlog dobrom plasmanu stranaca nije povlađivanje, već je u pitanju pad kvaliteta prisutnih maketa. Iskreno, mi nemamo mnogo vrhunskih maketara.       

PROTA

Quote from: milan78 on 16-12-2018, 23:20:37
@PROTA pa vidi neko ko radi dve godine makete i onda dodje na Kup i misli da ima favorita... Na to sam mislio.Normalno nisam se lepo izrazio.Dodju i ti stranci prvi put itd ali rade deset i vise god....Nemam problem da maketa kupi publiku ali ako se vec takmici treba da bude "takmicarska" maketa.A to se zna koji je standard a i ko ih pomera.To sto je nesto kao diorama nije problem jer videli su se i vidjaju radovi sa home made postoljima, vucnom rudom tankerom goriva pilotima itd pa se takmice kao s2, s3.... Itd.Kako rece @AG02 super je bus.Ali figure ne prate rad.Na zalosta.Ako o tome pricamo.To je isto kad neko uzme panj maketu, pogine i dovede na nivo osrednje makete i kaze uf al sam poginuo, cenice sudije trud.E pa nece, jer ga shake and bake Tamiya pored sije za dva koplja gde ulozeno 0 truda osim u farbanje.I drugo pomenuti Moson ima drugacije kriterijume, gde se poznati maketari "biju" sa drugim u klasi,te oob, te sa doradama,sa ili bez eceraja, pa ovo ono a ne 1/72,1/48,1/32 i cao...
Ту оцену, да фигуре не прате рад, такмичар је требао да сазна званично од судија на лицу места, па да зна одмах о чему се ради, а не овако преко овог форума. Онда не би било потребе за оваквим коментарима. А како ће сазнати на лицу места, кад се суђење обавља тајно, после 16.00 кад сви оду? 'Де то има? Суђење треба да буде јавно, да сви такмичари имају право да га прате, наравно ко не жели не мора. После објаве резултата да има право на жалбу, па ако није спреман да је поднесе благовремено, онда нема шта да се буни после, ни он, а ни ми остли. Тако је било раније, ако грешим нека ме неко исправи. Зато ћу идуће године чим буде објављен НГ куп уложити приговор организаторима да се промени сатница суђења, а што се тиче права на жалбу, доћи ће и то на ред.         
AKO HEMAШ ЂУЛE, ШTA TИ BPEДИ TOП?

Janjic

Dobro jutro svima.

Krenuo sam u petak 14.12. za Beograd. Snijeg je počeo da pada prethodnog dana. Razmišljam da li da krenem, jer znam šta me čeka. Imam lijepog iskustva kao vozač i snijeg mi nije problem. Kad se rodiš u olipijskom gradu, snijeg ti vremenom postane kao član porodice. Što sam bliže Romaniji sve više razmišljam kako su očistili, da li će neki šleper da se zaglavi i blokira put. Prođoh Mokro, ispred mene Romanija. Snijeg pada i već ga ima blizu 40cm. Cesta je prohodna, ali na njoj je utabani snijeg. Na pojedinim mjestima ima i leda. Stigoh na Sokolac. Sad razmišljam o putu prema Han-Pijesku. Ružna je to dionica, ali idem polako. Mic po mic tabla Milići. Divno! Još malo i Zvornik, a kad se ide za Beograd u Zvorniku se pije kafa. Prešli smo granicu i ušli u Srbiju. Više nemam brige oko vremenskih uslova, jer znam da je ono najgore iza mene. Sad nova muka, Beograd. Slabo, tj nikako poznajem taj grad. Tu se već pali navigacija, malo da pomogne. Stigli smo i srećan sam što je sve prošlo kako treba.
U povratku 16.12. kroz Srbiju maglai snijeg, kroz Bosnu snijeg, led i magla! Temperatura -20 od Han-Pijeska do Sokoca! Krivudava cesta po bosanskim brdima i planinama, negdje slabo, negdje solidno a negdje nikako očišćena vodi nas kući  :)

Bio sam na NG kupu. Super! Učestvovao na takmičenju. Super! Stranac koji nije dobio medalju. Super!
Ali dočekan sam od beogradske ekipe raširenih ruku. Vidio moje banjalučane, makedonce, slovence, kraljevčane... i upoznao jednog divnog čovjeka, a to je Dejan. Na forumu ga znate pod nadimkom Dejan68.
Samo žalim što nije bilo više vremena da se družim sa ovim čovjekom! Stekao sam prijatelja, a to se meni ne može porediti sa nagradom ili osvojenim tim i tim mjestom. Meni je 35ta godina i svjestan sam da da je za neke stvari kasno, ali za druženje i upoznavanje nikad! Samo se nadam da neće proći mnogo vremena i da ću mu opet stisnuti ruku, te da ćemo imati više vremena za razgovor!

Dejo hvala ti na svemu! Ako ikad budeš dolazi ili prolazio kroz Sarajevo, moja vrata su za tebe i tvoju porodicu uvijek otvorena! Dobrodošao si prijatelju!

Organiatoru sve čestike na trudu i organizaciji NG Kupa. Nadam se da ću doći i iduće godine!

Lijep pozdrav svima  :)
Mladen Janjić.
凸(¬‿¬)凸

guster

Majstore, bravo za komentar, trud, posvecenost, stav... nakon ovoga nema potrebe da se bilo sta doda  :cheers

Sandman

Moji utisci sa ovogodišnjeg NGK su da je ovo sada već ozbiljna maketarska manifestacija - broj maketara i maketa, kao i kvalitet istih je sada, slobodno mogu reći, veoma konkurentan sa mnogim evropskim takmičenjima na kojima sam imao prilike da budem prisutan.
Ukupan broj maketa (skoro 750) i maketara (oko 200) je nešto što je premašilo sve do sada u našoj zemlji.

Moje lično mišljenje je da je ovog vikenda napravljen pun pogodak u promovisanju srpskog maketarstva - ovoliki broj stranaca i kvalitetnih maketa je dokaz da se pomeramo na bolje - najbolji primer ovog tipa promovisanja maketarske zajednice je famozni Mošon koji je od lokalnog takmičenja dogurao do skoro (ili čak preko) 2000 maketa i posetiocima iz celog sveta!
Da ne zaboravim i na radionice za najmlađe u izvedbi kolega iz Slovenije, kao i prezentaciju knjige Zorana Bašića "Vazdušni rat u Španiji (1936-39)" - prigodan dopunski program.
Berza je takođe bila sasvim dobra, verujem da je svako mogao da nađe po nešto zanimljivo.

U svakom slučaju, ekipa MK Oluj može biti zadovoljna postignutim ovog vikenda - definitivno najbolji NGK do sada - samo napred momci!

Za iduće izdanje bi jedino valjalo porazmisliti o novom "prstenu" stolova za makete - postaje malo tesno u pojedinim kategorijama.
Neke druge boljke vezane za sam Muzej neću spominjati jer je to nešto na šta organizator takmičenja ne može uticati mnogo, ali se nadam da su nadležni iz Muzeja svesni tih problema i da će se u budućnosti rešiti.

U ime BMK ekipe zahvaljujem na ustupljenom prostoru za naš izložbeni deo, kao i na dobro provedenom vikendu u pravom idiličnom zimskom ambijentu (nije toliko strašno koliko je možda izgledalo).

Do idućeg susreta, veliki maketarski pozdrav!
S.

rodeo

Quote from: AG02 on 17-12-2018, 01:11:21

-Organizatori bilo kog takmičenja treba da budu svesni odgovornosti koju nose. Bilo da su takmičenja privatni, bilo klupski poduhvat, organizatori ne smeju izgubiti iz vida da su takmičari možda uložili mnogo više u svoje makete nego oni sami u organizacione aktivnosti. Najbolji način da iskažu poštovanje prema takmičarima je pravilan izbor kategorija i sudija.

Gorane, ne zaboravi da maketar pravi maketu za sebe a organizator pravi takmicenje za druge maketare, bez ikakve materjalne nadoknade.
Glavni problem kod nekih ljudi jeste nedostatak zahvalnosti i postovanja prema organizatoru koji trosi svoje slobodno vreme, novac i druge resurse da ugodi cesto anonimnim ljudima koji posle svega imaju samo zamerke.
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

nesha

AGO2@ Za dorade je bilo mesto u u onlajn prijavi, pa se sve lepo navede, pa treba da bude odštampano na listiću koji ide iz maketu, da sudijama olakša posao i skrene pažnju na izvesne detalje (ne znam zašto nije bilo odštampano, tu sam zbunjen...)
A deljenje mesta između više takmičara, ili čak nedodeljivanje ni jednog recimo prvog mesta, nije nepoznata praksa i u nas i na inostranim takmičenjima.

SASA

A ljudi zar su te nagrade toliko bitne?Proveo sam dva lepa dana u druzenju sa dragim ljudima,upoznao neke nove,zanimljive dobre ljude.Malo se ispricali,popili neku kafu,po koju rakijicu.Ponesto kupili da nam se nadje(posto nikada nije dosta).Osvojio sam jednu nagradu i jeste mi drago zbog toga,ali i da je nisam osvojio,ne bi mi bilo toliko bitno.ta dva dana mi dosta znace,mesec dana u nekom lepom iscekivanju i onda prisecanje do narednog kupa.Cela organizacija iziskuje dosta truda,vremena a bogami i novaca.Tako da treba pohvaliti ove ljude koji su to orgganizovali da bi nama bilo lepo.Nagrade?Ako sam ja zadovoljan kako sam uradio maketu,ne treba mi ni jedna nagrada,ako pak nisam zadovoljan ni sto zlatnih medalja nece promeniti moje misljenje.Radim ih zbog svog meraka,ne da bih nekome nesto dokazivao.Kup polako ali sigurno prerasta u jedno ozbiljno internacionalno takmicenje i drago mi je zbog toga.Nadam se da ce biti i sve veca ponuda stranih prodavaca.A do novog kupa ziveli i bez sekiracije,najveca nagrada koju smo dobili je lepo druzenje i da smo zivi i zdravi stigli svojim kucama,sve ostalo je manje vazno.

Goran A.

Quote from: rodeo on 17-12-2018, 11:45:33
Gorane, ne zaboravi da maketar pravi maketu za sebe a organizator pravi takmicenje za druge maketare, bez ikakve materjalne nadoknade.
Glavni problem kod nekih ljudi jeste nedostatak zahvalnosti i postovanja prema organizatoru koji trosi svoje slobodno vreme, novac i druge resurse da ugodi cesto anonimnim ljudima koji posle svega imaju samo zamerke.

Naravno, to je istina, ipak to ne oslobađa organizatora od odgovornosti (za one koji će kasnije čitati - o takmičenjima govorim uopšteno).

Suština je da ta vrsta volontarizma nosi i određene, sasvim prirodne, obaveze. Jedna od pomenutih odgovornosti leži u tome da se niko nakon završetka ne oseća poniženo. Ako do toga dođe, malobrojni su oni koji će razmišljati o zahvalnosti.

Večitih nezadovoljnika sa nerealnim očekivanjima će uvek biti, nadam se da sada ne govorimo o njima, niti su tema.

Goran A.

Quote from: nesha on 17-12-2018, 12:19:59
AGO2@ Za dorade je bilo mesto u u onlajn prijavi, pa se sve lepo navede, pa treba da bude odštampano na listiću koji ide iz maketu, da sudijama olakša posao i skrene pažnju na izvesne detalje (ne znam zašto nije bilo odštampano, tu sam zbunjen...)
A deljenje mesta između više takmičara, ili čak nedodeljivanje ni jednog recimo prvog mesta, nije nepoznata praksa i u nas i na inostranim takmičenjima.
Kada već govorimo o doradama (opet ću zbog zlonamernika naglasiti - govorim uopšteno), mislim da to nije dovoljno. Spisak će mu naravno pomoći, ali toliko je aviona, vozila brodova, farbanja, perioda da sudija prosto ne može sve da zna. Bez fotke ili crteža neće znati da li je maketar dobro odradio svoj posao.

Donošenje prateće dokumentacije je dugo bilo obavezno, i to sa razlogom, olako odustajanje od toga može samo da napravi problem. Ne znam kome je palo na pamet da to ukine, možda je i to video u inostranstvu.

Znam da je deljenje mesta poznata praksa, s tim da se kod nas posebno preteruje u tome.

rodeo

Quote from: AG02 on 17-12-2018, 12:45:12

Naravno, to je istina, ipak to ne oslobađa organizatora od odgovornosti (za one koji će kasnije čitati - o takmičenjima govorim uopšteno).

Suština je da ta vrsta volontarizma nosi i određene, sasvim prirodne, obaveze. Jedna od pomenutih odgovornosti leži u tome da se niko nakon završetka ne oseća poniženo. Ako do toga dođe, malobrojni su oni koji će razmišljati o zahvalnosti.

Večitih nezadovoljnika sa nerealnim očekivanjima će uvek biti, nadam se da sada ne govorimo o njima, niti su tema.

Da li mislis da se neko oseca ponizeno?
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

Goran A.

Quote from: rodeo on 17-12-2018, 13:01:57
Quote from: AG02 on 17-12-2018, 12:45:12

Da li mislis da se neko oseca ponizeno?

Pa bilo ih je posle nekih takmičenja (različiti organizatori). 

SASA

Pa vidi,na takmicenje dodje npr.200 ljudi,pa da li mislis da ce stvarno svakome biti sve potaman?Pa uvek ce nekome nesto smetati.Na slavu ih pozoves,pa ce jedan da kaze e bilo pecenje slano,drugi ce da kaze da nije bilo slano i sl.Tako da je nemoguce svima ugoditi,pogotovu u tim situacijama,gde se javno kaze da je neko bolji od drugoga,to ljudi tesko podnose.

Smrki

Quote from: nesha on 17-12-2018, 12:19:59
Za dorade je bilo mesto u u onlajn prijavi, pa se sve lepo navede, pa treba da bude odštampano na listiću koji ide iz maketu, da sudijama olakša posao i skrene pažnju na izvesne detalje (ne znam zašto nije bilo odštampano, tu sam zbunjen...)

Neso spisak dorada uz ime i broj makete je ostampan na sudiskoj listi tako da su sudije imale sve informacije navedene u prijavi, dorade su sklonjene sa listica koji ide ispod makete jer ljudi znaju da se raspisu pa je bilo problema da sve stane na papir A6.
S.T.A.L.K.E.R Workshop   Please do not feed the Troll !!!

Lanmi

Posle prošlogodišnjeg "iznenađenja" sa dvodnevnim formatom mislim da ove godine se polako vidi sve više njegovih prednosti. Prvenstveno jer raste broj kvalitetnih maketa već drugu godinu u najzastupljenijim kategorijama u kojima sada vidimo i po par desetina fenomenalnih radova. Druga prednost je što na miru može sve da se vidi, stigne i da nije preterana gužva oko stolova, može da se nađe deo dana gde su stolovi slobodni za fotkanje i gledanje maketa. Nažalost BG nema geografsku prednost Mošona i ima hendikep za berzu kao grad van EU sa znamo već kakvom poreskom i carinskom regulativom, ali regionalno može da postane redovan u kalendaru dešavanja za klubove iz zemalja koje dolaze. 
Sem samog cimanja oko orgnaizacije takmičenja MK Oluj je sjajan posao obavio na celogodišnjoj kampanji po nebrojenim evropskim takmičenjima. To je zahtevno u svakom pogledu, i koliko vidimo jedino što donosi rezultat. Treba spomenuti i impresivan nagradni fond.  Bilo je dosta maketa koje smo imali u izložbenom delu, pogotovo bih istakao sjajnu Bašićevu kolekciju iz Španskog građanskog rata, po meni to je pravo maketarstvo i njegova poenta. Vrlo bih bio ponosan da imam onoliki broj korektno sastavljenih maketa stavljenih u jedan kontekst.

Deluje da je kapacitet za količinu maketa ispunjen, tako da bi valjalo da se razmisli o proširenju odnosno dodavanju stolova (nisam pametan gde i kako, možda spoljni prsten?). Želim vam da sledeće godine rešavate taj "problem"  :)

Za sam muzej, šta reći? Sreća da je pao lep sneg i stvorio idiličan pejzaž pa je ublažio onu depresiju, ali ne vredi više trošiti reči.

Najjaći WTF momenat:

... još menja boje, jupi!

Bizarno u svakom smislu zove se diorama, hamer papir je more, JAT avion pada, zašto pada, zašto džungla, koja je poruka?
Milan Vukovic
https://lanmiblog.wordpress.com/

"Sve će to, o, mila moja, prekriti surfejser, boja i vaš"