XI Novogodišnji Kup

Previous topic - Next topic

nesha

Quote from: Smrki on 17-12-2018, 14:09:41
Quote from: nesha on 17-12-2018, 12:19:59
Za dorade je bilo mesto u u onlajn prijavi, pa se sve lepo navede, pa treba da bude odštampano na listiću koji ide iz maketu, da sudijama olakša posao i skrene pažnju na izvesne detalje (ne znam zašto nije bilo odštampano, tu sam zbunjen...)

Neso spisak dorada uz ime i broj makete je ostampan na sudiskoj listi tako da su sudije imale sve informacije navedene u prijavi, dorade su sklonjene sa listica koji ide ispod makete jer ljudi znaju da se raspisu pa je bilo problema da sve stane na papir A6.
E hvala na pojašnjenje, sad je i meni i svima koji su bili u nedoumici objašnjeno  :cheers

mcaslav

Poštovane kolege, dragi prijatelji,

još jedan Novogodišnji kup je za nama, detaljan izveštaj sa fotografijama možete pogledati na našem sajtu.

http://www.oluj.org/index.php/sr/novogodisnji-kup/243-xi-novogodisnji-kup-izvestaj

:cheers
Ništa nije toliko neizbežno kao greška na koju je došao red!

Dušan ModelkitsBG

Quote from: rodeo on 17-12-2018, 13:01:57
Quote from: AG02 on 17-12-2018, 12:45:12
Quote from: rodeo on 17-12-2018, 11:45:33
Gorane, ne zaboravi da maketar pravi maketu za sebe a organizator pravi takmicenje za druge maketare, bez ikakve materjalne nadoknade.
Glavni problem kod nekih ljudi jeste nedostatak zahvalnosti i postovanja prema organizatoru koji trosi svoje slobodno vreme, novac i druge resurse da ugodi cesto anonimnim ljudima koji posle svega imaju samo zamerke.

Naravno, to je istina, ipak to ne oslobađa organizatora od odgovornosti (za one koji će kasnije čitati - o takmičenjima govorim uopšteno).

Suština je da ta vrsta volontarizma nosi i određene, sasvim prirodne, obaveze. Jedna od pomenutih odgovornosti leži u tome da se niko nakon završetka ne oseća poniženo. Ako do toga dođe, malobrojni su oni koji će razmišljati o zahvalnosti.

Večitih nezadovoljnika sa nerealnim očekivanjima će uvek biti, nadam se da sada ne govorimo o njima, niti su tema.

Da li mislis da se neko oseca ponizeno?

Naravno! Ponizavajuce je da rad koji je komentarisan sto ovde sto na kupu nije dobio nikakav plasman.A to je rad Replike autobusa iz filma  Ko to tamo peva.Rad koj8 ie najvise pracen i najvise pozitivno komentarisan i kada bi sada glasali online za najbolji rad odneo bi ubedljivo prvo mesto!

PROTA

Понижавајуће је и то колико овде макетара износи предрасуде о колеги Бакстону. Мисле да је макетар "од јуче". Назван је и "анонимусом". Смишљају разлоге зашто је његов рад у ствари дисквалификован. И кад неко нешто приговори у вези са суђењем сматра се да је љубоморан и незахвалан што није добио награду. То им је вечити изговор.
AKO HEMAШ ЂУЛE, ШTA TИ BPEДИ TOП?

spatz

S obzirom na količinu negativnosti i kritika žalopojki na večite nepravde shvatim da je naša zemlja ko taj autobus KRSTIĆ I SIN a mi se ponasamo ko isti ti likovi iz filma ajmo dalje negativno.... VOZI MIŠKOOOOOOO....

PROTA

Јесте сви се тако понашају. Сви окрећу главу. Свако гледа себе. Не сме нико да зуцне, осим нас неколицине, а поготово они што су награђени. Виде да је неправда, а праве се да је све супер. Изгледа да сам ја једини који је добио награду, а смем да приговорим на суђење.
AKO HEMAШ ЂУЛE, ШTA TИ BPEДИ TOП?

djnik

Ja nisam bio na takmicenju  tako da ne mogu da komentarisem detalje sudjenja. Neki su vec spomenuli da je poenta druzenje, zabava idr. Ovde u dalekim Amerikama kad dodjem na takmicenje ja prijavim maketu, odem da vidim sta ima da se kupi na buvljaku, druzim se sa ljudima, odemo na rucak i popodne kad se zavrsi takmicenje vidim jesam li dobio nesto, ako jesam super, ako niisam dobio nista, vidimo se sledeci put! Svi mi volimo da budemo nagradjeni ali nije poenta u tome. Ja sam najvise naucio o maketarenju i napredovao kad nisam dobijao jer sam pricao sa maketarima koji su osvojili nagrade ispred mene i dobro prostudirao njihove makete kako bih shvatio sta nisam dovoljno dobro uradio u odnosu na njih. Gledao sam you tube, citao knjige i malo po malo krenulo je na bolje...Samo polako uzivajte u hobiju i svakoj maketi koju zavriste (ili pocnete a nikad ne zavrsite! :) )

Jedna stvar na sta moram da skrenem paznju i sto ne shvatam nikako je broj prvih, drugih i trecih mesta po kategorijama!?! Na primer, kategorija S2 ima 3x prvo mesto, 3x drugo i 4x trece mesto!!! Ne shvatam poentu toga i kako sudije mogu da odluce koje je drugo mesto "prvo" a koje trece mesto "trece"? Pa mene boli glava samo kad razmisljam o tome, to sudijama mnogo otezava posao. Nije to kros pa da se svi drze za ruku kad pretrcavaju kroz cilj.

Ovde na primer ako je na nacionalnom takmicenju prijavljeno 40 maketa u kategoriji "1/72 single propeller out of the box", sudije imaju ovlascenje da podele kategoriju kako bi sudjenje em bilo lakse em rezultati bili fer. Tako se onda podeli kategorija u: "inline engine allied", "radial engine allied", "axis before WW2", "post ww2 alied" idr. svaka sa po 15ak maketa prosecno. Iz tih podeljenih kategorija se jasno vidi koje su makete viseg kvaliteta i top 5 ili 6 se intenzivno pregledavaju od strane sudija kako bi izabrala prva tri mesta.

Sa druge strane na takmicenju u Sijetlu na kojem sam i ja jedan od sudija a velicine je otprilike NG kupa (sa oko 1000 maketa), postoje nagrade samo za jedno prvo, drugo i trece mesto ali mogu da se dodele "Honorable mention" (pohvala) i "Best out of the box" (najboja iz kutija) za koliko god maketa to sudije smatraju da je ispravno tj mogu da obrazloze.  Po meni moze da postoji samo jedno prvo, drugo i trece mesto. Jer kako covek onda da kaze e osvojio sam drugo mesto (...zajedno sa jos njih 3 ili 4)?

Molim vas shvatite ovo gore kao "konstruktivan" komentar.

Dušan ModelkitsBG

Quote from: spatz on 17-12-2018, 22:44:40
S obzirom na količinu negativnosti i kritika žalopojki na večite nepravde shvatim da je naša zemlja ko taj autobus KRSTIĆ I SIN a mi se ponasamo ko isti ti likovi iz filma ajmo dalje negativno.... VOZI MIŠKOOOOOOO....

Koje zalopojke??? Ovde je rec o jednom radu koji vredi ,a nije primecen! Bar trud.nista drugo ne mora! Nije stvar u nagradi nego o postovanju necega sto je realno lepo i to ne kazem ja nego x ljudi koji su videli model sto uzivo sto na slikama! NIti je stvar o nekoj ljubomori sto je van pameti! Naravno da je negativno jer nije ovo precednikova Srbija gde je sve lepo i bajno i pljuste samo pohvale! Itekako treba cudi i negativnu stranu Kupa,a ovo je po mojoj proceni i jedina ali ujedno i najgora greska ili kako to da nazovem,da ovakav rad ne bude jednostavno primecen,namerno ili ne namerno ne znam! Jednostavno za ovo ne postoji opravdanje! Ljudi koji su videli ko je dobio nagrade i za kakve radove samo u ovoj s20 kategoriji sa pravom ima pravo da komentarise!!!

gemini

Od svih izloženih maketa, a nije ih bilo malo, fotografirao sam samo dve. Jedna od njih je autobus. Šta da kažem o toj maketi, osim da je ideja super, figure nisu baš na najvišem nivou, ali to u čitavoj kompoziciji ne bi smelo da smeta. Ako pogledam figure, stvarno su "ko pljunuti" likovi iz filmske legende, a zajedno sa autobusom su zaslužile, da budu bar pohvaljene, ako već ne i nagrađene. Ali oštro sudijsko oko je presudilo kako je presudilo, a autor može biti ponosan, što je njegov rad bio primećen bar od strane kolega maketara.

rodeo

Ovde je organizator delegirao sudijski tim i stoji iza njihovih odluka, a svaki takmicar onog trenutka kada popuni satavnicu i stavi maketu na sto slozio sa sa pravilima i uslovima takmicenja.

Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

iguanac

slike, ljudi, slike... ima samo nekolicina oficijelnih, a ovo je do sada najveće takmičenje. Ponoviću: ovo je do sada najveće takmičenje. I umesto da se malo više prikaže šta je tu od radova bilo, ovde počesmo ko neke zaove "autobus ovo, autobus ono..."
Još jedared svaka čast na organizaciji skupa, i u takmičarskom, i u obrazovnom i u neformalnom delu!
One day you'll realize there's more to life than culture... There's dirt, and smoke, and good honest sweat!

"Dogod budete čuli na Ljubinom Grobu pucanje naših pušaka, Nijemci neće proći. A kad toga ne bude, znajte da na njemu nema više živih proletera."

https://n-ever-finished-models.blogspot.com/

mcaslav

@djnik:

Nikola, zahvalio bih ti se ispred kluba i u svoje ime na nesebičnoj podršci koju pružaš Kupu kroz nagrade koje obogaćuju naš nagradni fond.
Prvo, drugo i treće mesto treba shvatiti kao zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju. To nam je bila namera, ali nismo tako napisali, pa primedba stoji. Hvala, ispravićemo. :)

:cheers

milan78

@PROTA pazi ako mislis da sam ja njega nazvao anonimusom itd... Nisam na njega mislio vec na njegovog "advokata".O Bakstonu nemam pojma nista,pratio rad busa i sve ok... Nemam ja za njega ni rec losu.Ali ok, te zalopojke sam video na drugom postu.
Instagram-Peacockscaleworx

Goran A.

Po objašnjenju koje je Časlav dao, možda bi trebalo razmisliti o dodeljivanju zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa umesto medalja. To više odgovara takvom načinu rangiranja takmičara. Tako se dobija potrebna u širina ukoliko postoji potreba da se nagradi više maketa u istom rangu.

Klasična podela na prvo, drugo i treće mesto sa medaljama samo po sebi nije elastična i ne bi trebalo da bude. Osim u retkim slučajevima.

mcaslav

@AG02

Baš tako. Ideja je preuzeta iz Mošona, gde se dobije jedna te ista plaketa, bez obzira na rang. Sve plakete su iste, a tumačenje je u papiru koji ide uz plaketu i na kome piše da je rad nagrađen zlatom, srebrom ili bronzom. Nema termina "mesto". Potpuno smo prevideli ovaj detalj.  :headbang

I pored činjenice da su mi, praktično, sve diplome prošle kroz ruke nisam video :(

Hvala, djnik, još jednom!