Tempest Mk.V, EDUARD, 1/48

Previous topic - Next topic

Miroslav Š.

Sasvim nova Eduardova maketa Hawker Tempest-a Mk.V je stigla i prvi pogled na nju govori da je u pitanju jedna veoma uspela maketa. Krenuo sam sa sklapanjem a pre toga sam trup i krila sklopio na suvo čisto radi poređenja sa Eduardovim Bf-109G-14...

Mnogo više fotki u nastavku...
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Warhawk

Haha, ova 109-ka uz njega deluje kao da je 72  :P
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

medico

Quote from: warhawk on 20-01-2019, 10:20:58
Haha, ova 109-ka uz njega deluje kao da je 72  :P

meni više liči kao da je u odnosu na Mesera Tempest u 1/32   :P

Šalu na stranu deluje impresivno, zanimljivo je pogledati i ovaj video:

Bio jednom na aeromitingu I docekao 109G-10! Uuuuu! Leti!
A sve vreme osecam da nesto fali.
Posle njega P-51D. Cadillac of the skies. Brutalno jaci i elegantniji avion od malog sivog prdavca.
Kakav je bio tek Tempest?

Miroslav Š.

Mene je podsetio, u poređenju gabarita sa ostalim lovcima savremenicima, na veliku belu ajkulu :)

Dok je ova maketa Tempesta još bila u najavi, setio sam se jedne veoma lepe epizode koja se desila tokom moje posete Rafovom muzeju u Kosfordu. Tom prilikom sam imao izuzetno zadovoljstvo da me kroz njihovu radionicu provede gospodin Frank Arnot, glavni restaurator na projektima Welingtona i Tajfuna u tom trenutku.

Veza između Tajfuna i ove priče o maketi Tempesta je u izduvnim granama istog motora koji su koristile kasnije verzije Tajfuna i rane verzije Tempesta  a to je Napier Sabre. Elem, gospodin Frank inače i sam maketar, mi je pokazao deo izduvne grane Napier Sabre-a sa jednog Tajfuna kasnije varijante (istu sam držao u ruci) te mi je rekao da su iste bile i na ranijim verzijama Tempesta.

Eduard je i ovaj detalj sasvim dobro uradio

Miroslav Š.

Delovi za kabinu, većina njih, je spremljena za sklapanje/lepljenje. Treba biti obazriv sa tanjim delovima koji vrlo lako mogu da se polome. Naravno, i pored opreza, to mi se desilo sa jednom od odvih rešetkastih konstrukcija i to na dva dela. Problem se brzo rešava sa pola kapi lepka (najbolje tečni) i nastavlja se dalje. Kada sam skidao drugu ,,rešetku", nije bilo ispada jer sam deo skinuo sa okolnim ramom pa sam tek onda lagano rešetku odvojio od nosača.
Za instrumentalnu tablu, EDUARD je dao tri opcije koje nemaju zajedničke delove tako da možemo po želji da izaberemo ,,klot" instrumentalnu tablu na koju nakon farbanja ide dekal (na fotki ispod eceraja), instrumentalnu tablu u reljefu (iznad eceraja) i instro tablu u ,,3D" opciji eceraja (ovo ,,3D" je zbog ispupčenih instrumenata na eceraju).

Krila se sastavljaju iz tri dela, kutije stajnog trapa se sklapaju bez problema jer su na sastavnici posebno označeni koraci postavljanja određenih delova. Gornjaka, na koju se postavljaju kutije se nakon sklapanja sasvim lepo uklapaju sa donjakom.

:cheers

medico

lepo izgleda , prepun je detalja . kako ti izgleda spoj napadne ivice krila ...kao da ima zazor koji se pominje u videu koji sam okačio ?

Miroslav Š.

Da, postoji i oseti se od korena krila do pregiba ali mislim da nije strašno za doradu. O tome ću posebno nakon završetka krila, za sada sam ga šacnuo na suvo a i video sam ga na videu koji si postavio.

Miroslav Š.

Polako završavam sa kompletiranjem delova kabine pa sam se bacio u fazu senčenje i isticanja nekih detalja. Konkretno, na fotki se vidi delom završeno senčenje crnih zidova kabine na polutkama trupa, nekih površina sa RAF Interior Green bojom... Nakon spajanja polutki trupa, mnogi od ovih detelja se neće videti jer će biti mračno ,,kao u bunaru" ali ipak... naprosto, uživam u detaljisanju.
Sve tri ponuđene verzije instro tabli ću uraditi čisto radi poređenje. Na fotki se vide tabla sa reljefno prikazanim instrumentima i klot tabla spremna za dekale.

Prajmer i boje koje sam koristio su od Tamije i MissionModels-a.

Miroslav Š.

Nakon svih pripremnih radnji i skupljanja/završavanja sklopova za kabinu uz maksimalno poštovanje sastavnice i upotrebu svih navedenih ecovanih i plastičnih delova, završio sam sklapanje unutrašnjosti. Sklapanje je prilično lagano ako imate dobar vid (zbog sitnih delova i poluga od eceraja) :) Mene još uvek služi ali sam već počeo da koristim i lupu... :)
Posebnu pažnju prilikom sklapanja treba obratiti na rešetkastu konstrukciju kade kabine jer se i pored najveće pažnje desilo pucanje na tri mesta zbog vrlo tankih cevi konstrukcije. Tamijin tečni lepak sve to dovodi u red za par sekundi.

Ne mogu da sakrijem svoje oduševljenje instro tablom koja je, po meni lično, prava zvezda ove kabine. Razlog za to su ispupčeni instrumenti pa tako kada je sklopimo (koristio sam Tamijin Clear X-22 za sjedinjavanje slojeva delova od eceraja) dobijemo zaista jednu vrlo vernu kopiju prave table.

Ceo ,,pilot office" izgleda ovako

Zalepljen za trup (desna polutka)

I kada se ,,baci u bunar" izgleda ovako...

Idemo dalje... :cheers

Miroslav Š.

Leti vreme neverovatnom brzinom, i brže od Tempesta :pilot
Nakon sklapanja i čišćenja makete alkoholom, naneo sam Mišnmodelsov sivi prajmer MMS-003. On je napravio odličnu podlogu za Lajfkolorovu belu LC-01 kao osnovu za invazione štrafte jer sa ovom belom imam veoma dobro iskustvo. I ovaj put je bila prelepljivana (maskirana) nekoliko puta i ostala je netaknuta. Za Sky traku sam koristio Tamijinu XF-21 i tek potom sam prionuo na nanošenje osnovnih maskirnih boja.
Za maskirne, klasične, RAF boje sam koristio slovačke MRP Dark Green MRP-110, Ocean Grey MRP-115 i Medium Sea Grey MRP-112. Sa ovim bojama sam izuzetno zadovoljan. Tekstura i pokrivanje su fantastični. Sve tri boje sam naneo u nekoliko prskanja iz jedne ruke tj. jednog punjenja erbraša. Posebno mi se svidelo to što se sa njima može lepo igrati i tokom prskanja određivati tonalitet boje. Boje sam kupio nedavno na takmičenju u Rimavskoj Soboti i ovo mi je prvi ozbiljniji rad sa njima. Postojanost nanešenih boja je izuzetna i suve su već za vrlo krakto vreme. Nakon sat vremena sam ih maskirao i krenuo sa nanošenjem naredne boje... Jedino je potrebno biti vrlo oprezan zbog mirisa jer su u pitanju lak farbe.
Pre nanošenja maskirnih boja nisam radio tkzv. prešejding jer imam nameru da se igram na drugi način  ;)

Svi fini detalji na oplati su još uvek vrlo živahni i pored nanesenih prajmera i boje. Čak, detalji su došli do izražaja i pokazuju svu svoju lepotu.

:cheers

Miroslav Š.

Invazione štrafte sam uradio ali biće nekih sitnih korekcija kao i na ostalim delovima a nakon toga ću pokušati da se igram sa razno raznim efektima koristeći iste nazivne boje ali od drugih proizvođača. Naravno, iako iste sa istim FS-om ili nazivom razlikuju se u nijansama pa ću tu tražiti šansu da dobijem neke efekte kojima težim.
Od osnovnih boja koristiću još žutu za napadne ivice.

Ova fotka sa veselim mehaničarima koji farbaju neki Spit mi se urezala u pamćenje od prve kada sam je dobio od prijatelja putem mejla i mislim da na šaljiv način oslikava neke stvari :super

Za maskiranje sam koristio prozirnu samolepljivu foliju, fanatstičnu Tamijinu traku 3mm koja prati sve moguće izbočine i zakrivljenja i MAKETAR izrezane maske koje su se opet pokazale izuzetno dobro.
Crna je Valejo NATO BLACK u više tankih prolaza.

Uskoro nastavak  :cheers

kapetan

Дас из фантастишен!
Велики поздрав за тебе Шљиво!

Miroslav Š.

Данке шон, херн Боки :cheers  :super

Ovo je uglavnom ono što sam koristio za ovaj korak u radu na Tempestu a to je početak prljanja/ostarivanja i naglašavanja nekih detalja. Nakon nanošenja osnovnih maskirnih boja i invazionih traka, prvo sam koristio Tamijinu FLAT BLACK razblaženu sa alkoholom (5% boja i 95% alkohol), tačnije to bi bilo nešto kao filter a nanosio sam je po panelnim linijama. Na nekoliko mesta sam bio preterao pa sam posle ispravljao sa osnovnim bojala ali takođe od Tamije i Gunzea, Po površinama obojenim sa zelenom (DG) ,,šarao" sam sa Tamijinom XF-62 Olive Drab kako bih naglasio neke panelne linije i cele panele. Naravno, i ona je bila vrlo razređena. Za tu svrhu se dobro pokazala i MissionModels-ova tamno zelena (FS34079).
Meni omiljeno sredstvo za ove poslove su suvi pasteli koji se vrlo lako nanose (sastrugani skalpelom, u vidu praha) i odlično kontrolišu. Malo sam maketu taknuo i ovim odličnim bojicama koje će tek doći do izražaja u narednim koracima.

I nakon podosta slojeva raznih prajmera, boja i ostalog materijala, prelepi detalji na oplati su još uvek prilično živi. Oni bi trebalo da daju svoj puni doprinos pri kraju kada budem završio sa vošom.

Donjaka, koja je kod ,,avijacije" uvek prilično osetljiva stvar, lagano napreduje i dobija konture krajnjeg izgleda...

Odlične Eduardove maske znatno olakšavaju posao farbanja. Izuzetno su precizne :super

Za točkove sam iskoristio ove iz Brasin seta. Sa  ,,izduvanim" efektom bi trebale da doprinesu opštem izgledu makete :)

Hvala vam što pratite ovaj topik  :cheers

viper