F-14D VF-2 AMK 1/48

Previous topic - Next topic

viper

Dugo očekivana maketa i pomiješani osjećaji.
Kad je gledate u kutiji odlična i bez mane sa fantastičnim detaljima, ali nakon sklapanja i niste više tako oduševljeni.
Ipak poslije svega i nekih grešaka ovo je dobra maketa, mada meni lično je njihov MiG-31 puno bolji..

Sve je počelo od nosača naoružanja..
Svjetlija plastika je tamiyna

Decali za cockpit su odlični ali nažalost su sivi umjesto crni, zato možda nije loše cockpit ofarbati malo svjetlijom bojom umjesto standarne sive fs 36231.

Koristio sam tamiyne phoenix paleta ispod trupa i  i na lijevom potkrilnom nosaču ali se ovaj AMK nosač mora malo produžiti..

Naoružanje koje daje AMK je raznovrsnije  i odlično je, a posebno jer nema puno ljepljenja dijelova. tamiyn TARPS je puno bolji.
Na plavoj podlozi je tamiyno naoružalje.

Što se tiče decala, odlični su i dobar je izbor shema,
osim što je ova prednja siva na trobojki na trupu po mom mišljenju pretamna i treba biti u istoj ili samo malo tamnijoj nijansi sive kao gornji dio trupa.

.

Prvobitna namjera mi je bila da uradim ovaj avion  106 iz VF-2 ali zbog ovog neslaganja boja  sam se odlučio skinem decale i uradim ovu shemu vf-31 sa Fightertown decalima,
koji su vrhunski i piše da su namijenjeni za Tamiyu i AMK. Na repu koristio ove velike crvene decale i tek nakon postavljanja decala , primjetio sam da su veći nekih 4-5mm.

Skinuo sam i njih i ponovo prefarbao maketu i ovaj put se odlučio za tamiyne iz kutije...

Pokušaću u par rečenica napraviti usporedbu tamiynog i AMK tomcata.
AMKovog još nisam potpuno završio.

-Cockpit, Amk puno bolji i vjerovatno tačniji, instrument paneli na decalima su sivi umjesto crni.
-Sjedala tamiya puno bolja, AMK su detaljna ali mislim da su fulili naslon za glavu.
-Wheelbay tu je AMK uradio vrhunski posao nešto kao Su-35S GWH.
-Stajni trap tu je isto tako AMK nadmašio Tamiyu i hidraulika je gotovo vjerno urađena kao na pravom avionu. Imaju i prednji stajni trap spreman za katapultiranje.
-Točkovi , Tamiya puno bolja.
-Uvodnici zraka, Tamiya je to uradila puno bolje a jednostavnije.
-Krila opet je tu bollji AMK jer ima i krila u položaju za katapultiranje.
-Mlaznice, AMK je uradio detaljnije
-Nosači naoružanja tamiya je uradila puno bolje, VJERVATNO I TAČNIJE
-Vazdušne kočnice je Amk odradio vrhunski.
-Naoružanje :
AIM-9M bolje AMK , ali prednost Tamiye je što se može uraditi i G/H varijanta
AIM-7 Tu je AMK zaista možda i napravio najbolju verziju ove rakete u plastici, dok je kod tamiye moguće napraviti i raniju verziju E i kasniju F
AIM-54copet bolji AMK , ali Kod Tamiye se može napraviti i A ili C verzija
-GBU-12/16 dajem prednost tamiyi jer kod AMK ima malo više posla oko pin markova.
-GBU-31 tamiya bolja.
-GBU-38 ima samo AMK i uradili su ih odlično.
Decali , AMK mi izgledaju kavalitetniji i tanji i sudeći prema onim koje sam koristio u cockpitu dobro liježu na neravne površine, ali meni lično tamiya ima ljepše varijente.

Idealna maketa bi bila kada bi Tamiya imala ove fine detalje kao AMK.
I pored ovih prednosti koje ima AMk ja ipak lično mislim da je tamiya bolja maketa a vjerovatno i puno tačnija.
Od tamiynog tomcata uz korištenje nekih Eduardovih dodataka kao npr cockpit može se zaista napraviti odlična maketa bez gotovo ikakvih nedostataka.

Naravno ovu su moja lična zapažanja koja su možda malo i subjektivna.
Tačnost dijelova nisam provjeravao .

Miroslav Š.

Odlično poređenje, hvala ti mnogo :cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

viper