Panzer IVD - Dragon - 1/35

Previous topic - Next topic

gvizbi

Zdravo svima,

Evo završenog Dragon modela No. 6779. Slično prethodnoj maketi koju sam nedavno završio (Panzer IA) u pitanju je vozilo koje pripada DAK-ovom Panzer-Reg 5, koje je stiglo u Tripoli u prvom kontigentu, marta 1941. Odabrao sam tenk broj 812, zbog interesantne istorije. Tenk je veteran francuske kampanje, a kako nema podataka o tome da je izgubljen (bar ne do operacije Crusader do kada je evidencija prilično detaljno vođena), čini se da je bio u aktivnoj službi i u toku 1942, što je poprilična retkost i što ga čini pravim veteranom.

Dragon izdanje ovog tenka je prilično dobro, ako zanemarimo užasne DS gusenice (koje sam u svakom slučaju zamenio metalnim Fruils-ima) i manje probleme vezano za tačnost koji se svi daju lako ispraviti. Koristio sam par AM elemenata: Fruils gusenice, Blackdog prtljag, Bronco kanistere za vodu), a nosače za prtljag sam sam napravio od stirenskih profila. Uradjeno je i nekoliko izmena na osnovnom modelu kako bi se ispravile greske koje je proizvođač napravio i kako bi se model izmenio u skladu sa svim izmenama koje je tenk 812 dobio kao posledicu popravki. Maketa je završena kombinacijom Gunze primer-a i osnovne boje (RAL 7021) i LifeColor za žutu kamuflažnu boju korišćenu na terenu (u pitanju je boja italijanskog porekla Giallo Sabbia Chiaro). Weathering je rađen kombinacijom pigmenata i efekata Ammo of MIG i AK Interactive.

Evo rezultata:

Model nakon primene filtera za simulaciju Panchromatic filma:

Reference:

Sve najboje,
Nenad

Pedja

Nisam struč
an ali svidja mi se i rad  a posebno fotografije. Bravo. :god

flanker

Tip-top, sve kako treba čini mi se.
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Scale District

Pozdrav kolega po hobiju! Maketa je izvanredna, sve si uradio po mom ukusu. Ali imam malu sugestiju, ako vec pominjes izmene na tenku i ispravke napisi sta je to konkretno, bice nam zanimljivo da vidimo u sta je tacno ulozen dodatni trud  :cheers

Fredi

Sve je potaman  :bravo sem one motke koja glumi radio antenu  :-\ ako imas volje to opravi pa da se krece u novu africku kampanju  :cheers

gvizbi

@Fredi, @flanker, @Pedja, @Scale District
Hvala puno!

@Scale District
Sto se tice izmena, uradjeno je sledece: promenjen je drive sprocket (nisam siguran koji je srpski naziv?), posto je sa modelom dosao pogresan (Pz IV E varijanta). Zamenjene su gusenice metalnim Fruil gusenicama, posto su DS gusenice koje su dosle sa modelom izuzetno lose (dosle su pokidane na nekoliko mesta) i pogresne (kasnija varijanta, koja je u putrebi pocev od Ausf F2). Alat je premesten u skladu sa rasporedu alata na tenku 812 i dodati su PE drzaci za alat (iskoristio sam neke stare ET PE drzace za alat koje sam imao od ranije). Napravio sam i par PE detalja koji su nedostajali (sam sam skrojio PE), recimo drzace za poklopce usisnika za vazduh. Notek svetlo sam premestio sa blatobrana na prednji deo sasije i napravio mu postolje od PE-a, posto je to izmena koja je napravljena na tenku 812 nakon popravke.

Drzac za kanistere za vodu je u celosti napravljen od Evergreen stirenksih profila, na osnovu slike tenkova koji su pripadali Pz Reg 5 (samo oni su imalui ovaj dodatak).

Mozda je bilo jos nekih izmena, ne secam se vise :)

@Fredi

I mene je ta motka mucila :)
Nemacki tenkovi jesu imali ove debele sipka-antene, a ne savitljive, ali ipak mi se cini da je predebela.

Scale District

Bravo za izmene i za posvećenost autentičnosti! Što se tiče "motkaste" antene, imas prelepe Aberove setove koji obuhvataju sve standardne nemačke antene koje su korišćene na njihovim tenkovima tokom Drugog sv. rata, topla preporuka!