Spitfire Mk.IXC, 485 Sqn RAF (New Zealand), Eduard 1/72

Previous topic - Next topic

Tomcat

Kao predlagač, red je da prvi i ''načnem'' kampanju. Dakle, kao što naslov kaže radiću Spitfire iz dana D, konketno iz 485 novozelandskog skvadrona. Maketa Eduard, dekali Xtradecal a možda bude još nekih dodataka.

Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

Tomcat

Da ne bude da predlagac kampanje nista ne radi, veceras prajmer

Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

Tomcat

Sledece slike, nadam se, zavrsenog Spitfajera

Tomcat

Uspeo sam da ''natempiram'' tako da sam maketu zavrsio bas na godisnjicu dana D. Odlucio sam se za bas za ovaj avion posto je Spitfire MkIXc ML407 OU-V iz 485 (novozelandskog) skvadrona RAF bio avion kojim je zabelezena prva saveznicka pobeda u Danu D, kada je 6. juna 1944. godine u blizini plaze "Omaha" u popodnevnim casovima pilot Houlton oborio nemacki Ju88. Zanimljivo je da su spitfajeri ove jedinice bili opremljeni novijim nisanima tako da je ova pobeda ostvarena sa daljine od oko 450-500 metara dok su koristeci stare nisane piloti morali prici na duplo manju udaljenost. Takodje, zanimljivo je i to da je ovaj konkretni avion sa brojem ML407 preziveo rat, te je u posleratnom periodu konvertovan u dvoseda i kao dvosed u privatnom vlasnistvu leti i danas na aeromitinzima. Boje Tamiya i Gunze, Xtradecal dekali.

Slika pravog ali ne bas iz dana D

Uradak

milan78

Jedan od boljih tvojih radova skorije. :cheers
Instagram-Peacockscaleworx