B-47E Stratojet, Hasegawa, 1/72

Previous topic - Next topic

Dragan

Maketa je iz 1975. godine (mada njena geneza pocinje znatno ranije) - znaci relativno siromasna detaljima ali pruza solidnu osnovu ko hoce da je nadogradjuje. Stara Hasina debela cvrsta plastika, panelizacija u finom pozitivu, skoro pa pola delova su bombe date svaka iz tri dela, bomboluk moze da se uradi otvoren kao i vrata na trupu za ulazak posade...
Uklapanje srednja zalost, ima da se gituje i smirgla.
Ima gresaka, kao na primer da je leziste stapa antene pomereno unapred skoro santimetar.
Uradio sam neke izmene (nista after market): na primer, otvorio sam prozore u nosnom delu, bilo je nekih dorada u kabini, topovske cevi zamenio sam injekcijskim iglama, zabusio poluge stajnog trapa, napravio farove, dodao navigaciona svetla na repu i ispod trupa, pito-cevi... ko ce se sad svega setiti.
Dekali su zdravo dobro pozuteli pa sam ih zamenio stampanim na laserskom stampacu. Nacionalna oznaka na gornjaci ne samo da je pogresna vec je i prevelika tako da sam je zamenio odgovarajucom.
Varijanta E radjena je u cetiri serije pri cemu je svaka unapredjivana u odnosu na prethodnu, a avioni iz ranijih serija su prilikom generalnog remonta podizani na standard najnovije. Samim tim moguce je da postoje spoljasnje razlike izmedju pojedinih aviona iako svi imaju podoznaku E.
Maketa predstavlja avion B-47E-60-BW, 51-2442, iz sastava 342nd. BS, 97th. BW koj je bazirao na aerodromu u Engleskoj. Izgubljen je u katastrofi 16. maja 1956. godine nad Lamansom usled pozara na motoru broj 6. Prema jednom izvoru sva tri clana posade su poginula, a prema drugom navigator je preziveo.

https://asn.flightsafety.org/wikibase/174624

:cheers

Dragan

Kad sam sve postovao videh da radom u nosu nisam obojio crno!  :headbang

:cheers

VladimirBrankovic

Au, svaka čast. Pre svega, obradovalo me je to što sam konačno video da je neko uradio maketu ovog, za razvoj B-52, krucijalnog bombardera. Merkao sam više puta maketu ovog aviona.

Sviđa mi se što si neke stvari sredio, ali si zadržao dojam koji ova maketa treba da ostavi, sa svi panelima u pozitivu. Sve je pedantno, na mestu, uz vođenje računa o svim tehničkim karakteristikama, a opet, bez vederinga. Stvarno sjajno, kapa dole!