Battle of Britain I- Boulton Paul Defiant Mk.I 264 Sqn. RAF, Airfix 1/72

Previous topic - Next topic

Tomcat

U gomili ''serijala'' koje sam zapoceo, evo jos jedan, Bitka za Britaniju koja je bila i moj maturski rad, krajem proslog veka... Bolton Pol Defiant je bio britanski presretac iz prvih godina Drugog svetskog rata, karakteristican po tome sto mu je, za razliku od vecine ostalih lovaca tog perioda, svo naoruzanje bilo smesteno u kupoli na ledjima, posto je zahtev RAF bio lovac koji ce se pre svega suprotsraviljati formacijama nemackih bombardera za koje se verovalo da nece imati lovacku pratnju jer tadaasnji lovci nisu imali dovoljan dolet za rastojanje od Nemacke do Britanije. Defiant se pokazao kao prilicno efokasan u borbi protiv nemackih bombardera (sto mu je i bila osnovna namena) medjutim u okrsajima sa nemackim lovcima nisu imali toliko uspeha. Naime, zbog odredjene slicnosti sa Hawker Hurricane lovcima, nemacki piloti su u prvim susretima mesali ova dva britanska lovca tako da su dolazili pod vatru mitraljeza iz rotacione kupole kad bi vec usli u zadnju polusferu Defianta i bivali oboreni, ali, ubrzo, nakon sto su poceli da razlikuju ova dva lovca poceli su unistavaju Ddfiante koji su bili manje okretni tako da je ovaj lovac ubrzoo prebacen na zadatke kao nocni lovac gde je i ostao do kraja upotrebe. Konkretni avion koji sam radio, L7013 PS- U je pripadao 264 Sqn RAF i podatak koji sam pronasao je da je u sukobu sa nemackim Bf109 tesko ostecen 24.avgusta 1940. godine ali je posada uspela uspesno da ga prizemlji, a podatke o daljoj sudbini (sem da je popravka bila moguca) nisam pronasao.. Maketa Airfix, bez ikakvih problema za sastavljanje, boje Gunze, dekali iz kutije

Pravi PS-U, iako je slka crno bela, mislim da se jasno moze uociti da je plava bpja na repu svetlija nego na rondelama sto je Airfix lepo i odstampao

Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

VladimirBrankovic

Sviđa mi se rad. Tipična britanska kamuflaž a, bez mnogo filozofije, arčenja, prljanja i ostalih pikanterija. Sviđa mi se finiš, onako diskretno polu-sjajan. Najviše mi se sviđa što ovaj ne liči na tvoje druge radove. Ne kažem da su oni loši, ali sam navikao da gro maketara drže do svog stila rada, bez obzira na istorijsku relevantnost, tako da je to samo plus!
Ono što sam primetio, a osetio sam na svojoj koži i boli me čak i kad primetim na drugim radovima, izgleda da ti je dekal solušn pomalo pojeo boju na rondelama. Možda grešim, ali bih voleo da podeliš svoje iskustvo, ako je to slučaj, kako bi mi predupredili sličnu situaciju.

Tomcat

@VladimirBrankovic

Jeste, malo sam preterao sa hemijom pa je pojela dekale na par mesta... Neke sam zafarbao a neke nisam
Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...