HOBBY BOSS RAFALE B 1/72

Previous topic - Next topic

nebkv

To sa panelima je preslo u preterivanje
Naglasenost zavisi od vise faktora,kao prvo razmere,zatim realnog stanja pravog aviona uzetog za referencu i sto Milan rece od same makete
Pisao sam vec da sam nedavno video Trumpeterov F86 u 1/144 gde su za tu razmeru njegovi vec preduboki i presiroki paneli bili napunjeni crnilom
Meni to s obzirom da vec neko vreme gledeam pravog Sejbra zapustenog bar 50 godina deluje totalno promaseno
Na njemu se vecina panela ne vidi ni sa dva metra daljine,a ne ako bi to umanjili 144,72 pa mozda i 48 puta
Na pravom avionu je taj zazor oko 1 do 2mm pa vidite sada kolika linija treba da bude ako to umanjimo 144,72 ili 48 puta
144ka slobodno ne mora ni da ima panele😁

chikavili

Generalno zavisi od makete, odnosno kalupa. Na nekima, kao sto su Eduardove makete, panel linije su tanane i dovoljno dboke, pa to kada se odradi deluje stvarno dobro, dok kod nekih drugih koje imaju ili presiroke ili previse plitke panel linije, em izgleda uzasno i nerealno, em ne mozes postici ujednacenost.
I ne treba uvek raditi panel linije crnom bojom.

VladimirBrankovic

Quote from: nebkv on 16-02-2025, 14:53:29To sa panelima je preslo u preterivanje
Naglasenost zavisi od vise faktora,kao prvo razmere,zatim realnog stanja pravog aviona uzetog za referencu i sto Milan rece od same makete
Pisao sam vec da sam nedavno video Trumpeterov F86 u 1/144 gde su za tu razmeru njegovi vec preduboki i presiroki paneli bili napunjeni crnilom
Meni to s obzirom da vec neko vreme gledeam pravog Sejbra zapustenog bar 50 godina deluje totalno promaseno
Na njemu se vecina panela ne vidi ni sa dva metra daljine,a ne ako bi to umanjili 144,72 pa mozda i 48 puta
Na pravom avionu je taj zazor oko 1 do 2mm pa vidite sada kolika linija treba da bude ako to umanjimo 144,72 ili 48 puta
144ka slobodno ne mora ni da ima panele😁
Slažem se u potpunosti sa ovim komentarom. Pre svega, pitanje panelizacije se pretvorilo u stvar ličnog ukusa. Mada mislim da su u većini situacija istaknute linije skoro pa suvišne, na oko je lepše kada se na maketi one bar malo vide,pogotovo kada je u pitanju jednobojna (dosadna) mašina. Slažem se da ne bi trebalo da bode oči i mislim da je poželjno prilagoditi boju voša boji samog aviona. Ovo što pričam, naravno, ne odnosi se na 1/144, već 1/72 i veće. Što se Erfiks tiče, samo ne, dovoljno je vidljivo i bez voša hahahah..