UMa Models AV-8B Harrier II plus 1/48

Previous topic - Next topic

Артјом

Поздрав свима,

Желим да вам представим нову компанију на тржишту, која нам долази са својим првим производом у мојој омиљеној размери 1/48.
 У питању је кинеска компанија UMa Models, која нам представља свој први производ.

То је макета америчке варијанте легендарног авиона серије Harrier, и то у варијанти  "AV-8B Harrier II Plus".

Као што сви већ знамо, о самом авиону је непотребно превише писати, али ипак ево пар речи.
Харијер је изворно британски дизајн млазног авиона који има могућност вертикалног полетања и слетања, што му даје изузетне предности у употреби у случајевима ако би се требао користити, чак и без аеродромсих писта.

Ова варијанта AV-8B, је америчка репродукција и модернизација за употребу примарно у америчком ратном ваздухопловству и то у маринским ескадрилама. Мада је авион изворно амерички,ипак је продат у две земље корисника, Италији и Шпанији, које га и дан данас користе.

Американци су уз одобрење британаца, направили лиценцно своју варијанту Харијера, и то прво у ознаци AV-8B, која је полетела у марту давне већ 1981. год., те су као такву варијанту до модернизације користили све до септембра 1990., кад су полетели први модернизовани примерци овог авиона у варијанти AV-8B PLUS.

Као што сам назив модернизације "PLUS" говори, реч је о уграђеном напредном систему електронске опреме како и нишанско нападних система, система комуникације и дата линку. У америчком, италијанском и шпанском РВ-у, лети и дан данас, мада се код Италијана и Американаца увелико замењује новим авиона типа F-35B.

Авион се користи примарно као блиска подршка пешадијским јединицама, како и за улоге прецизних напада на земаљске циљеве.
 Битно је напоменути да такође постоје и тренажне/двоседе варијанте, овог типа авиона у ознаци TAV-8B, које су упоредо модернизоване како и једноседе варијанте, да би се прилагодиле употреби и стандардима обуке, како пилота тако и техничког састава.

Једна од највећих видљивих карактеристика у односу на британске варијанте јесте аеродинамичка облога радарског кућишта, "радома", носа авиона. Ту је смештен радар који се највише користи за употребу ракете ваздух-ваздух типа AIM-120 AMRAAM. Ова ракета даје одличне могућности овом авиону да обавља у секундарној улози платформу за лансирање ракета ван визуелног домета, којима може гађати друге авионе, и по борбеним искуствима изузетно успешно, што говори историјат употребе ове ракете.

Да пређемо на макету.

Макета је направљена у сивој пластици, по последњим стандардима који се траже од произвођача који наступају на тржиште. Наравно да су панеле у негативу, али веома пријатно изненађује то да су заковице где је то на правом авиону заиста тако, направљене у позитиву, што даје посебну дозу реализма, на шта неки од произвођача реномираних компанија не обраћају пажњу, а могли би. Такође, те заковице у позитиву су врло паметно постављене да се не могу оштетити у току израде макете. Инжењеринг је врло паметно одрађен те сам расклоп даје утисак да се веома размишљало о ужитку макетара док буде правио ову макете.
 У кутији, прелепе илустрације, где је модел стварно нацртан што је доза старе школе, коју веома поштујем подржавам и ценим, се налазе поред стандардних пластичних делова,декала и метални делови, што ецерај што и метална пито цев, како и два транслуцентна стаклића за подвесни контејнер AN/AAQ-14 LANTIRN. Има ту још што шта интерсантно али о томе даље у презентацији.

Слике рамова:

Прозирни делови су одличног квалитета и без дисторзија, где се даје опција поклопца кабине са експлозивним пуњењем на стаклу за разбијање стакла кабине у случају катапултирања, како и без експлозивног пуњења, то је она бела линија кривудава на горњем делу поклопца кабине. Е, ту је UMa  врло паметно одиграла, решено је тако, да се експлозивно пуњење може реплицирати у виду 3Д декала, што много олакшава рад, о чему говоре и слике:

Да, ту је и сет за унутрашњост кабине, у виду 3Д декала, што је у последње време врло модерно и веома прихватљиво.

Ево и слика склопљене макете без фарбања, чисто да се провери какво је уклапање, у чему се можете и сами уверити, ја мислим да је веома добро и да ће ,ако се поведе рачуна гит бити и непотребан:

За ваздух-ваздух ракете типа AIM-9L/M је понуђен калуп за правилни распоред кормила и стабилизатора:

Сет транслуцентних стаклића за AN/AAQ-14 LANTIRN:

Метална пито цев и давач нападног угла:

Метални делови на раму:

Маске за фарбање:

Декали, наравно италијански CARTOGRAF,најбољи који постоје:

Од шема фарбања, понуђене су три варијанте и то све три за америчке птице:

Ево како може та макета да изгледа кад се направи, представићу вам по шемама фарбања, са комплет деловима који су коришћени из кутије и само са тим. Да, ништа од додатних делова или декала није употребљено. Дакле макета из кутије.

Варијанта 1:

Варијанта 2:

Варијанта 3:

Завршна реч:

Објективно мишљење , лично, је да је ово одлична макета, највише из тог разлога јер се види из приложених фотографија које сведоче најбоље. Макета је пуна прелепих детаља које сваки макетар може довести до изражаја до крајњих граница које ова размера може да пружи, а може много, баш много. Посебан акценат се даје на ту могућност да се модел прикаже са спуштеним или подигнутим флапсовима, те додатак транслуцентних стаклића, 3Д декали за кабину, рам са металним деловима, метални делови, одлични декали, прелеп одабир шема за фарбање... све је ту.
 Браво за UMa тим, одличну су макету направили. Једва чекам да је видим у нечијој избедби, поготову наших одличних макетара, а има их.
 Једина ствар коју бих ја додао су каишеви за седишта, не знам зашто то не стављају у кутију, али ок, маркетинг је чудо. Ипак треба оставити макар мало места и за додатке. Да су убацили и рецимо каишеве од ецераја, ово би била макета близу савршенства, јер онда баш ништа не би требало да се додатно купује за исту.
 Ок, шта је ту је, ипак је одличан Харијер.
Макета ће се појавити на тржишту најкасније до краја априла, почетком маја.

Дефинитивна препорука.

Zing

Pre svega odlican review!
Maketa zarista izgleda odlicno, interesantno je da su canopy detacord dali kao 3d dekal a ne kao klasican dekal, sto eliminise dekal film oko njega!!!  :cheers
Iz prilozenih slika rekao bih da se maketa uklapa odlicno!
Interesantne su mi maske za farbanje, deluju mi kao da su za uvodnik, sto ako je tacno, ce osigurati pedantan najupecatljiviji detalj na Harijeru.
Tankoca plastike na izlaznim ivicama izduvnika deluje bas dobro.
Sve u svemu, obecava! Samo neka nastave ovim tempom!
 :cheers
Tongue tied and twisted just an earth bound misfit, I

Артјом

Хвала на искреним речима. Да, излазне ивице су веома танке што даје веома јаку дозу реализма. Заиста једва чекам да ми овај модел стигне и да уживо видим све те детаље.
:cheers