1:72 Litaki IJ-22 Orao

Previous topic - Next topic

dragan_mig31

Quote from: DUSAN123 on 17-04-2025, 12:41:41Drago mi je da mogu da pomognem jer i sam u radu imam IJ-22. Na tu nogu jos mozes dodati uredjaj za upravljanje nosnim tockom.Posto kazes da ces raditi jos izvidjaca,evo nekih mojih zapazanja. Od vizuelnih razlika u odnosu na jurisnike, jos sam zapazio dorsal u korenu vertikalca, koji je kod svih izvidjaca masivniji i pod ostrim uglom,ovaj na maketi je za jurisnike.Takodje,sa desne strane hrbata, odmah ispod vertikalca,svi IJ/INJ imaju poduzu horizontalnu izbocinu,nalik na ispupcenu stanglu.Pre remonta su imali i cev statickog pritiska sa desne strane nosa, ispred vetrobrana. U knjizi A.Radica ima mnostvo fotografija izvidjaca kod kojih su vrata glavnog trapa otvorena,sto bi na maketi bilo vrlo efektno,ali su prednja vrata trapa kod svih zatvorena(valjda je takav mehanizam kod ranijih trapova). Sve u svemu,po meni,ova maketa pruza dosta razlicitih verzija/ mogucnosti, ali uz mnooogo dorada...

Tako je.Primetio sam da i neki koji nemaju znak za predjen remont nemaju cev za merenje pritiska na desnoj strani kabine.

Isto tako na nekolik ofotki vidi se da i IJ-21 imaju na zemlji otvorene poklopce prednjeg trapa.Trentno nisam u mogucnosti da razim fotke ali cim nadjem postavicu ovde.Inace sto se te budze ispod vertikalca tice.To jeste primetljivo ali ne smeta mi toliko da bi sad morao da doradim formu na svakoj maketi koju budem radio.

milan78

Znaci nista,ako ne pravim izvidjac da zanemarim?
Instagram-Peacockscaleworx

dragan_mig31

Tako je :D mi tu pricamo iskljucivo od IJ/INJ-22

nebkv

Quote from: DUSAN123 on 16-04-2025, 21:17:34@nebkv Daju i stariji tip noge, zajedno sa vecim (starijim) tockom za IJ/INJ,to je ovaj na Draganovom radu.Za J/NJ nema manjeg(novijeg) tocka, ali ima novija noga,pomalo cudno resenje...Ima 3D print obe verzije tocka kod Grege iz Slovenije.
Za poklopce si u pravu,mora se upasovati odgovarajuci.
Da,sad sam pogledao.Tu je sama noga ali su same nosace tocka dali univerzalne dok su kod izvidjaca perforirani
Doduse mozda je to na 72ci malo teze odraditi pa bi ecovani deo bio resenje
Za tocak sam primetio da ne daju manji kakav je kod J/NJ
Pre 15tak godina kada je bilo price da se vrate neki izvidjaci u upotrebu upravo je jedan od problema bio nedostatak guma nosne noge,posto one sa J/NJ nisu iste