XVIII Novogodišnji Kup 13-14.12.2025

Previous topic - Next topic

Tomcat

Neka i ja budem razmazen i histerican (iako se nisam ove godine takmicio) ali da se vratim na vec 1000 puta prezvakan primer nagradjenog MiG-29 sa tirkiz kabinom, a koliko vidim tj citiram "U prvom prolazu će se uočiti radovi koje ne treba dalje ocenjivati zbog vidnog propusta u simetriji, sastavljanju, bojenju, realizmu i sl. ", pa zar to nije bio vidan propust u bojenju? A isto tako je u najmanju ruku nekorektno prema ostalima ako se tolerise prijava sa kasnjenjem a da nije u pitanju takmicar koji putuje iz nekog udaljenog mesta ili inostranstva...
Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

Gentleman_M

Evo ja imam jedno pitanje za organizatore, kao nepristrasan posmatrač i neko ko se ne takmiči, jače je od mene, moram da pitam, a pri tome nisam histeričan da se odmah ogradim...

Od kada "deo aviona" može da se takmiči u kategoriji za "cele" avione? Aludiram na kategoriju S6 ili je to zalutalo iz S19/S20... samo pitam, pošto evo možda i u neznanju grešim...

Hvala.
Pozdrav,
M

nesha

Почело је мрачење...
Као и сваке године ::)

nesha

Quote from: Gentleman_M on 16-12-2025, 11:18:29Evo ja imam jedno pitanje za organizatore, kao nepristrasan posmatrač i neko ko se ne takmiči, jače je od mene, moram da pitam, a pri tome nisam histeričan da se odmah ogradim...

Od kada "deo aviona" može da se takmiči u kategoriji za "cele" avione? Aludiram na kategoriju S6 ili je to zalutalo iz S19/S20... samo pitam, pošto evo možda i u neznanju grešim...

Hvala.
Pozdrav,
M
ево и ја да тебе потпуно мирно питам: како да се на додели признања извесно место , а касније објављене бодовне листе прикажу другачије? А успут,  после нико- али нико не може да се сети ко је такмичар који је узео то место? И када поставиш питање и тражиш објашњење за пропуст, добијеш неки шушумигу одговор.

nesha

Да закључим: молим колеге који никада нису учествовали у организацији такмичења, да се сакупе и организују једно. Добиће правилник, упутства, а остало сами. Ја ћу им јако радо доћи, а после изнети своје коментаре и примедбе и запажања.
Мислим да ће свако ко је некада био у организацији ( било који клуб) да се сложи самном.
Поздрав и живи били и 125 година макетарили

Gentleman_M

Quote from: nesha on 16-12-2025, 15:14:16
Quote from: Gentleman_M on 16-12-2025, 11:18:29Evo ja imam jedno pitanje za organizatore, kao nepristrasan posmatrač i neko ko se ne takmiči, jače je od mene, moram da pitam, a pri tome nisam histeričan da se odmah ogradim...

Hvala.
Pozdrav,
M
ево и ја да тебе потпуно мирно питам: како да се на додели признања извесно место , а касније објављене бодовне листе прикажу другачије? А успут,  после нико- али нико не може да се сети ко је такмичар који је узео то место? И када поставиш питање и тражиш објашњење за пропуст, добијеш неки шушумигу одговор.

Jbg... mora neko i da mrači, dosadno bi bilo drugačije, ne znamo šta je sa "tamne" strane meseca.
Samo se vraćam na pitanje, šta ulazi kao avion u kategoriju S6? Zanima me, neupućen sam... pa sam pitao.

A za sva pitanja o drugom takmičenju, zna se gde se odgovori mogu dobiti.  ;)

Pozdrav,
M

chikavili

Na zalost, ove godine sam bio sprecen i nisam mogao da dodjem i bas mi je zao. Cele godine cekas nesto i onda iskrsne nesto nepredvidjeno i jbg.

Kao neko ko se nikada do sada nije takmicio, a imam zelju mozda u buducnosti, ja zaista ne vidim problem da neko ko napravi dve vrhunske makete u istoj kategoriji, dobije dve medalje. Na kraju krajeva, ocenjuju se makete... barem bi bilo tako logicno. Osim ako je u pitanju diorama, vinjeta i slicno, koja ukljucuje vise modela ali se posmatra (ocenjuje) kao celina.

@smrki
Imate na sajtu u galeriji vise dupliranih fotki. Nije da nesto smeta, samo kazem.

vuk#75

Quote from: chikavili on 17-12-2025, 10:02:40Na zalost, ove godine sam bio sprecen i nisam mogao da dodjem i bas mi je zao. Cele godine cekas nesto i onda iskrsne nesto nepredvidjeno i jbg.

Kao neko ko se nikada do sada nije takmicio, a imam zelju mozda u buducnosti, ja zaista ne vidim problem da neko ko napravi dve vrhunske makete u istoj kategoriji, dobije dve medalje. Na kraju krajeva, ocenjuju se makete... barem bi bilo tako logicno. Osim ako je u pitanju diorama, vinjeta i slicno, koja ukljucuje vise modela ali se posmatra (ocenjuje) kao celina.

@smrki
Imate na sajtu u galeriji vise dupliranih fotki. Nije da nesto smeta, samo kazem.
Hvala ti za ovo oko slika ispravicemo. Cekamo te sledece godine na takmicenju :cheers . Sto se sudjenja tice uvek ce biti neko nezadovoljan i to je skroz normalno, tako da sa tim zivimo i  radimo dalje, ispravljamo stvari za koje mislimo da trebaju biti ispravljenje. Sto se takmicara tice svi koji su kasnili su svoje kasnjenje i najavili organizatoru, ali verujem da ce neko u to verovati isto kao i to da ne znamo koje su cije makete ili to da tri puta prolazimo sve kategorije.
Hvala puno svima koji su dosli na takmicenje ove godine, nama je bilo izuzetno prijatno da vas sve ugostimo i oprostite ako nismo imali vise vremena za druzenje i pricu.

Gentleman_M

Quote from: Gentleman_M on 16-12-2025, 16:52:38Samo se vraćam na pitanje, šta ulazi kao avion u kategoriju S6? Zanima me, neupućen sam... pa sam pitao.

Pošto, verovatno odgovor neću dobiti, niti sam bio zlonameran, već stvarno pitam kao možda maketar koji nema dovoljno znanja niti vremena, a zapalo mi je za oko da se prvi put u avio kategorijama pojavilo tako nešto, pri tome se divim mikrohirurgiji... evo čisto da vidimo šta kaže pravilnik IPMS-a i/ili Mošona:

IPMS:
"Ako prijaviš samo kokpit, bez ostatka aviona, to se obično ne takmiči u glavnoj kategoriji aviona, već u kategoriji vinjeta, diorama ili specijalnih kategorija.
Ako napraviš ceo avion u skali 1/32 i u njega ugradiš ručno izrađen kokpit, to je potpuno u skladu sa pravilima i može ti doneti dodatne poene."

Mošon:
"Pravila ne predviđaju posebnu kategoriju za samostalne delove poput kokpita.
Model mora biti prijavljen kao kompletan avion u odgovarajućoj kategoriji.
Ako želiš da prikažeš samo kokpit, to obično spada u diorame ili specijalne kategorije, ali ne u glavnu kategoriju aviona.
Organizatori neće preklasifikovati model ako je prijavljen u pogrešnu kategoriju, pa je važno da ga prijaviš ispravno."

Hvala AI-u na odgovorima, tj. na rezimeu pretrage, ali opet svako ima svoje pravilnike: IPMS svoje, MSS svoje, MosonShow svoje, NG kup svoje...

Pozdrav,
M

vuk#75

Quote from: Gentleman_M on 17-12-2025, 14:58:20
Quote from: Gentleman_M on 16-12-2025, 16:52:38Samo se vraćam na pitanje, šta ulazi kao avion u kategoriju S6? Zanima me, neupućen sam... pa sam pitao.

Pošto, verovatno odgovor neću dobiti, niti sam bio zlonameran, već stvarno pitam kao možda maketar koji nema dovoljno znanja niti vremena, a zapalo mi je za oko da se prvi put u avio kategorijama pojavilo tako nešto, pri tome se divim mikrohirurgiji... evo čisto da vidimo šta kaže pravilnik IPMS-a i/ili Mošona:

IPMS:
"Ako prijaviš samo kokpit, bez ostatka aviona, to se obično ne takmiči u glavnoj kategoriji aviona, već u kategoriji vinjeta, diorama ili specijalnih kategorija.
Ako napraviš ceo avion u skali 1/32 i u njega ugradiš ručno izrađen kokpit, to je potpuno u skladu sa pravilima i može ti doneti dodatne poene."

Mošon:
"Pravila ne predviđaju posebnu kategoriju za samostalne delove poput kokpita.
Model mora biti prijavljen kao kompletan avion u odgovarajućoj kategoriji.
Ako želiš da prikažeš samo kokpit, to obično spada u diorame ili specijalne kategorije, ali ne u glavnu kategoriju aviona.
Organizatori neće preklasifikovati model ako je prijavljen u pogrešnu kategoriju, pa je važno da ga prijaviš ispravno."

Hvala AI-u na odgovorima, tj. na rezimeu pretrage, ali opet svako ima svoje pravilnike: IPMS svoje, MSS svoje, MosonShow svoje, NG kup svoje...

Pozdrav,
M
Istrazi jos malo pravila pa ces saznati da smo zapravo trebali da ugasimo kategoriju posto nije bilo dovoljno prijavljenim maketa za istu, ali to nismo zeleli jer su se ljudi potrudili i doneli te makete da se takmice i uvelicaju nase takmicenje time. U slucaju da si maketar koji nema dovoljno znanja ili vremena uvek se mozes obratiti organizatoru pre takmicenja putem maila ili na samom takmicenju, uvek smo tu da pomognemo da ne dodje do zabune.

Gentleman_M

Quote from: vuk#75 on 17-12-2025, 15:51:30Istrazi jos malo pravila pa ces saznati da smo zapravo trebali da ugasimo kategoriju posto nije bilo dovoljno prijavljenim maketa za istu, ali to nismo zeleli jer su se ljudi potrudili i doneli te makete da se takmice i uvelicaju nase takmicenje time. U slucaju da si maketar koji nema dovoljno znanja ili vremena uvek se mozes obratiti organizatoru pre takmicenja putem maila ili na samom takmicenju, uvek smo tu da pomognemo da ne dodje do zabune.

Hvala na odgovoru, znači odluka organizatora je da nešto što ne pripada S6 bude u toj kategoriji, poštujem odgovor, pošto to očigledno ne pripada toj kategoriji iako nisam dobio direktan odgovor na pitanje, već se prebacujemo na drugo pravilo.
Što se tiče pravila 3 takmičara i 5 maketi po kategoriji znam, inače se kategorija gasi, ali hvala i za to...

Pozdrav,
M